Saltar apartados

Editada la primera monografia sobre els resultats de les excavacions de la UA en la Necròpoli de Baelo Claudia

El llibre inclou propostes de musealización i nombroses fotografies en color

 

Baelo_Claudia
Baelo_Claudia2
Baelo_Claudia3
Baelo_Claudia4

Fotografies dels treballs en Baelo Claudia cedides per Fernando Prats Martínez.

Alacant, Dimarts, 28 de juliol de 2015

Des del 26 d’agost i fins al 12 de setembre, el professor d’Arqueologia i investigador de la Universitat d’Alacant Fernando Prats Martínez, que dirigeix les actuacions sobre la necròpoli romana situada en el jaciment arqueològic de Baelo Claudia (Tarifa, Cadis), tornarà al terreny per a fer la campanya de prospecció geofísica. Hi aplicarà tècniques no invasives que permetran detectar i traçar el mapa d’excavacions de la campanya següent, programada per a l’any 2016. Per a això, usarà un georadar; es tracta d’un aparell que emet unes ones i, en rebotar aquestes amb la roca i discriminar l’arena, permet detectar, amb exactitud, els llocs on cal excavar per a trobar-hi restes. En aquesta campanya de 2015 intervindran cinc persones aproximadament, entre tècnics i arqueòlegs. El grup excava en anys alterns (2012, 2014, 2016), en els quals sí que tenen un equip molt més nombrós de persones entre investigadors, tècnics i voluntaris, i aprofita els anys intermedis per a fer treballs. Aquest 2015 estan fent la campanya de documentació i de prospecció geofísica.

Dels primers resultats sobre les excavacions i investigacions del projecte d’investigació de la Junta d’Andalusia “Muerte y Ritual Funerario en Baelo Claudia (Tarifa, Cádiz)” que desenvolupa un equip científic de la Universitat d’Alacant, naix el llibre monogràfic, imprès a color i amb nombroses fotografies, La muerte en Baelo Claudia. Necrópolis y ritual en el confín del Imperio romano, que acaba d’editar Publicacions Universitat d’Alacant, amb caràcter divulgatiu. Des de les manifestacions funeràries i la materialitat d’aquestes, reflecteix perspectives i aproximacions diverses i complementàries gràcies a les aportacions de diferents especialistes. Conjuga documentació procedent de més d’un segle d’investigacions amb els resultats de les últimes excavacions arqueològiques, tant d’aquest projecte com d’altres fets per la Universitat de Cadis.

Són editors del llibre Fernando Prats Martínez, director del projecte Muerte y ritual funerario en Baelo Claudia, i Helena Jiménez Vialás, investigadora postdoctoral en el CNRS (TRACES UMR 5608, Université de Tolosa de Llenguadoc). El llibre, que està finançat per les universitats d’Alacant i Cadis, compta amb articles escrits per professors i investigadors de la UCA, la UA i la Junta d’Andalusia.

El projecte general d’investigació de la Junta d’Andalusia “Muerte y Ritual Funerario en Baelo Claudia (Tarifa, Cádiz)”, que dirigeix el professor Fernando Prats Martínez, està inclòs dins del marc del projecte general, 2012-2017, en el qual participen també professors, investigadors i alumnes de les Universitats de Cadis, Sevilla, Autònoma de Madrid, a més de tècnics procedents de la Université de Tolosa de Llenguadoc, de la Universitat de Múrcia i de la Conselleria de Cultura de la Junta d’Andalusia.

Aquest projecte es perllongarà fins a l’any 2017 i implica diverses actuacions arqueològiques en la necròpoli oriental de la ciutat hispanoromana de Baelo, una de les millor conservades del panorama hispà, enclavada en un atractiu paratge de la costa gaditana que se situa entre dos parcs naturals, el de l’Estret de Gibraltar i el de Los Alcornocales. Aquest fet, unit a la seua ubicació històrica en un àrea militar, ha permès un espectacular estat de conservació de les restes, sepultades en gran part sota l’arena de la platja.

Cadascuna de les sis universitats que excaven i investiguen en Baelo Claudia se centra en un àrea; així, per exemple, la Universitat de Cadis excava en la fàbrica de saldures, i la Universitat de Sevilla es dedica a la zona del teatre, la Universitat de Tolosa de Llenguadoc estudia les termes. Si bé, tant la ciutat com el Museu romanen oberts al públic i visitables, la Necròpoli està tancada. El llibre actual és una eina per a començar a planificar com serà l’obertura al públic i el discurs que es farà al voltant de la Necròpoli; presenta -a més-, escrit per Almudena Barrero Osuna, alumna que ha finalitzat el Màster en Arqueologia Professional de la UA, propostes de museïtzació de la Necròpoli. Aquests són els primers resultats que publiquen. La publicació següent sobre aquest projecte, la memòria científica, es prepararà a partir del 2017, una vegada finalitze el projecte.

El laboratori de la UA emmagatzema ossos cremats i esquelets portats de la necròpoli de Baelo Claudia per a analitzar amb l’alumnat de grau i de màster. Els romans d’aquella època (segle I d. de C.) cremaven els morts. Fins al segle II d. de C. s’usava la cremació; a partir del segle III d. de C. s’inhumaven les restes. En concret, l’equip de Prats disposa de l’esquelet extret d’un xiquet de dos anys, enterrat dins d’una àmfora. Altres anàlisis que preveuen portar endavant en campanyes posteriors és el d’isòtops, la qual cosa permetrà conèixer les dietes que feien, què menjaven, etcètera.

Prats Martínez manté un blog sobre el projecte com a via per a facilitar l’intercanvi i comunicar les campanyes, tant per a l’alumnat que s’interessa per participar excavant com per als visitants.

 

NOTÍCIA RELACIONADA

 

ENLLAÇOS: Blog i web projecte Baelo:

http://blogs.ua.es/fernandopradosmartinez/

http://www.juntadeandalucia.es/culturaydeporte/web/areas/bbcc/sites/consejeria/areas/bbcc/ambitos_actuacion/muerte_baelo.html

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464