Saltar apartados

L'Institut Universitari de Materials de la UA mostra els avanços en recerca de Ciència dels Materials

Investigadors de rellevància mundial col·laboren en l'obra commemorativa dels deu anys del IUMA

Els treballs es dirigeixen, entre uns altres, a detectar malalties mitjançant biosensores, emmagatzemar energia excedent de fonts renovables o eliminar contaminants en l'aire i en l'aire

 

Imatges:exemples de materials inorgànics.

Alacant, 31 de juliol de 2015

Eliminar contaminants en l'aire fent ús de residus de deixalla procedents de l'agricultura, emmagatzemar energia elèctrica sobrant originada per fonts renovables (vent, sol, aigua), detectar malalties per mètodes tan senzills com l'anàlisi de la suor, desenvolupar biocombustibles, o predir si existeix un material, són alguns dels estudis que duu a terme l'Institut Universitari de Materials d'Alacant (IUMA). Totes aquestes aplicacions pràctiques són algunes de les moltes possibilitats a desenvolupar gràcies al treball que realitzen els seus investigadors des de fa ja més d'una dècada. Precisament, i amb motiu del desè aniversari de l'Institut, que se celebrava en 2013, la seua directora per aquella data, Emilia Morallón, va coordinar l'edició d'una publicació que recopila els avanços més destacats en Ciència dels Materials. Per a açò, el IUMA va sol·licitar la col·laboració als experts que han anat participant, al llarg d'aquests deu anys, en les Jornades científiques que celebren cada any en el mes de gener. El resultat és Recent advances within the field of materials science inSpain , editat per Publicacions Universitat d'Alacant, i en el qual al llarg de 36 capítols, 26 investigadors nacionals i deu de la UA, exposen una mostra del que s'està fent avui dia tant en el IUMA com a Espanya en l'àrea de Ciència dels Materials. De tal forma, el contingut del llibre està distribuït en cinc apartats, Materials per a Aplicacions de l'Energia, Nanomateriales, Modelat de Materials, Catàlisis, Materials Funcionals i Biomaterials, que representa els sectors estratègics de recerca actuals en el camp de la Ciència dels Materials, en molts dels quals treballa el IUMA.

Diego Cazorla Amorós, director del IUMA, confirma que l'àrea de Materials és molt extensa, i inclou investigadors de diferents camps, com són físics, químics, etcètera; destaquen àrees com la d'Aplicacions en Energia, molt àmplia i orientada a estudiar, per exemple, l'emmagatzematge d'energia. Cazorla assenyala que són molts els estudis que realitzen sobre emmagatzematge d'energia elèctrica, que es pot aplicar a l'emmagatzematge de l'energia solar o l'eòlica. <. El director del IUMA apunta com una opció possible el poder emmagatzemar tot aqueix excés d'energia <>. Sobre l'emmagatzematge d'energia, que considera molt important, adverteix que el IUMA està investigant amb<>. En vehicles elèctrics ja existeixen les bateries, igual que els super condensadors s'usen en grues elèctriques o ascensors. Indica <>. Cazorla assegura que els resultats que estan tenint aquestes recerques són molt interessants.

Un altre dels camps que el IUMA treballa amb èxit és el dels biosensores. Emilia Morallón, anterior directora de l'Institut, porta una part molt important d'aquest camp. La seua finalitat és <>, afirma. Obtenir sensors amb una major sensibilitat per a detecció de marcadors en malalties, com pot ser la glucosa, l'àcid úric, l'àcid ascòrbic o la dopamina. Morallón està treballant amb neurotransmisores. El que volem és <>. Per a la detecció usa materials nanoestructurados, sobre els quals es diposita un enzim o una altra fase activa. El biosensor transforma en un senyal elèctric la concentració de, per exemple, glucosa en sang, i ho tradueix en un nombre, que és el resultat que materialitza si existeix malaltia. << La idea és que aqueix senyal elèctric siga molt sensible a aqueixa glucosa i que arribe a un nivell de concentració el més baix possible, la qual cosa permetria, per exemple, evitar que la persona haja de punxar-se, en reconèixer-se tan sol amb la suor>>. Cazorla anota que en aquest camp estan treballant amb l'empresa Graphenano (Iecla).

EL IUMA ha col·laborat en un projecte europeu per a valorizar residus biomásicos per a obtenir carbons activats amb els quals eliminar compostos orgànics volàtils. Per a açò ha treballat amb la cañamiza, que és un residu biomásico procedent del cultiu del cànem, que Espanya i França produeixen. El resultat ha sigut l'obtenció d'un producte molt competitiu, per al qual l'empresa espanyola que participava en el projecte ha creat ja una planta de producció de carbó activat. Aquests són filtres per a aplicar a les indústries i eliminar els compostos orgànics volàtils. Cazorla adverteix que Europa <<haurà de començar a produir el seu propi carbó activat més sostenible, atès que les importacions de Xina cada vegada són més costoses>>. Des del IUMA detecten l'existència d'altres residus biomásicos, com pot ser els residus de l'ametla o de la producció de l'oli, i del que es pot aprofitar per a aquestes aplicacions.

Més camps d'estudi d'aquest equip de científics, dividits en cinc grups de recerca, són els biosensores basats en làsers orgànics; l'ús de nanomateriales per a l'anàlisi química; el grafeno; la catàlisi; pistons i juntes tèrmiques de carbó; predicció del dany que provoca la radiació en materials; o la modelització de materials, un àrea on es porten avance càlculs teòrics per a predir propietats o nous materials.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464