Saltar apartados

EL CIMAR de la Universitat d'Alacant col·labora en la Campanya d'Educació i Sensibilització Ambiental de l'Ajuntament de Santa Pola

 

CIMAR_UA1
CIMAR_UA2
CIMAR_UA3
CIMAR_UA4
CIMAR_UA5
CIMAR_UA6
CIMAR_UA7
CIMAR_UA8

Imatges de la campanya 2015 cedides per l'Agència de Desenvolupament Local de l'Ajuntament de Santa Pola (Alacant)

 

Alacant, 3 de juny de 2015

«Respecte la meua platja i cresc en valors» és el lema de la Campanya d'Educació i Sensibilització Ambiental que duu a terme durant els mesos de maig i juny, amb la col·laboració del Centre d’Investigació Marina (CIMAR) de la Universitat d'Alacant, la Regidoria de Platges de l'Ajuntament de Santa Pola a través de l'Agència de Desenvolupament Local. Dirigida als escolars d'Educació Primària del municipi de Santa Pola, en l'actual convocatòria col·laboren, així mateix, Urbaser i l'Ecoparque. Les activitats que realitzen estan destinades al coneixement de les platges, la posidònia i la contaminació.

El CIMAR es va crear el 2005 fruit d'un conveni entre l'Ajuntament de Santa Pola i la Universitat d'Alacant. És un centre actiu, on es duen a terme activitats destinades a conèixer l'ambient marí, la seua biodiversitat i el seu entorn, amb la finalitat d'ensenyar com aprofitar-ne els recursos de manera responsable i contribuir a protegir aquest fràgil ecosistema, col·laborant en el seu ús racional i ordenació. El centre consta de biblioteca especialitzada, laboratoris d’investigació i de pràctiques, aula de conferències i sala d'exposicions sobre la vida marina, que el converteixen en un excel·lent enclavament per a desenvolupar activitats d’investigació, docència i educació ambiental.

La proposta, dirigida a tots els centres escolars de Santa Pola, és una campanya ambiental que es va posar en marxa l'any passat –«Respecte la meua platja i cresc en valors»–, i que consisteix a fomentar les bones pràctiques ambientals en les platges per la generació de residus, promovent la sensibilització dels escolars en la protecció del nostre entorn i del medi ambient en general. Aquesta campanya està englobada dins del Sistema Integrat de Gestió de la Qualitat i Ambiental de Platges, activitats ambientals Bandera Blava- FEE i, Ecoplayas Escoba de Plata.

Des de les 9.30 hores i fins a les 12.00 hores, l'activitat consta de dues parts: la primera, «Coneixent el Cimar i les platges de Santa Pola», consisteix en una xarrada formativa als alumnes en el CIMAR per a informar-los sobre les activitats més importants que realitza el Centre d'Interpretació Marina i les característiques ambientals més importants que presenten les nostres platges, així com els impactes ambientals que els éssers humans hi causem; la segona, «Respecte la meua platja i cresc en valors», consisteix en una pràctica en la qual els estudiants baixen a la cala del Quarter (enfront del CIMAR), i després de subministrar-los els monitors ambientals guants i bosses per a recollir els residus que es vagen trobant, els van dipositant tots junts en el punt de trobada. Al mateix temps que els alumnes arrepleguen restes de residus a la platja, es llançarà una activitat més, proposant als participants que observen qualsevol tipus d'animal i vegetal que aparega en les platges mentre van caminant. També els monitors parlaran de les bones pràctiques i el temps que tarden els residus a biodegradar-se, a més de la importància de no llançar-los a la platja i dipositar-los en els contenidors habilitats.

La campanya de l'any passat va sumar la participació de més de cinc-cents alumnes entre els col·legis de José Garnero, Verge de Loreto, Ramón Cuesta, Azorín, Cervantes, Vicente Rus, Hispanitat i Alonai.

La protecció dels arribatges

En la formació, els alumnes s'il·lustren sobre els beneficis dels arribatges a les nostres platges, un fenomen natural que atenua l'efecte de l'onatge, i per tant, protegeix la línia de costa de la pèrdua d'arena de les platges, especialment durant els temporals de tardor. Per això és important no considerar els arribatges com a brutícia a la platja, sinó com una acumulació de fulles seques que subministren matèria orgànica, nutrients i sediments als sistemes dunars associats a les platges. La presència d'arribatges en una platja ens indica, a més, que a prop hi ha una praderia submergida, i per tant, les aigües de bany estan netes, lliures de contaminació i són transparents.

Així mateix, en la xarrada s'expliquen les principals característiques de les nostres platges, què implica tenir les platges certificades internacionalment en qualitat i medi ambient segons normes ISO, per què una platja és guardonada amb la Bandera Blava, els serveis que s’hi presten: activitats de windsurf, vela, patins, etc., com ens assegurem que es compleixen els criteris de seguretat, de qualitat i de medi ambient, els serveis de salvament marítim i socorrisme, la importància de complir amb les recomanacions d'aquests serveis pel que fa a la nostra seguretat, per exemple el significat de les banderes roges, grogues, verdes o, fins i tot, la de meduses.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464