Saltar apartados

La Universitat d'Alacant guardona amb el «Llorer d'Or», a títol pòstum, Germà Bernàcer

La filla de l'economista alacantí ha rebut el guardó de mans del rector, Manuel Palomar

La Seu d'Alacant va acollir una jornada de portes obertes i una taula rodona amb expertes sobre la figura de Bernàcer

Alacant, 4 de juny de 2015

La Universitat d'Alacant ha homenatjat el catedràtic i il·lustre economista alacantí Germà Bernàcer en el cinquanta aniversari de la seua mort amb la concessió del Llorer d'Or, un guardó que va recollir en nom seu, la filla de l'economista de mans del rector de la UA, Manuel Palomar, en un acte a la Seu d'Alacant.

Ana María Bernácer es va mostrar emocionada i donar les gràcies tant a la Universitat d'Alacant, com als experts que han aprofundit en l'obra i la figura del seu pare al llarg dels anys, «ja que això és el que ha permès mantenir viva la seua memòria», va afirmar durant l'acte a la Seu Universitària d'Alacant.

Manuel Palomar va destacar la rellevància de la concessió d'un guardó «com el Llorer d'Or, que tan sols han rebut tretze persones des de la seua instauració» i que «reflecteix la importància d’una figura com la de Germà Bernàcer per a l'economia i la societat».

Els mèrits de Bernàcer per a rebre el reconeixement acadèmic els va glossar, Manuel Sánchez Monllor, biògraf de l'economista. La seua intervenció va servir per a repassar els aspectes claus de la vida i obra de Bernàcer, tot destacant-ne el compromís social i l’hàbit incansable d'estudi i la seua amistat amb personatges de l'època, com Oscar Esplà, Gabriel Miró o Juan Vidal. Però, sense dubte, el contingut i l’abast de la seua obra és el que el fan creditor de la distinció, una obra clau en el seu temps, que el va dur al Consell d'Estudis del Banc d'Espanya, amb la República, i al reconeixement públic de la societat internacional, com a influenciador de l'obra de Keyness, a través de l'obra de l'ajudant d'aquest últim, William Robertson.

El seu ostracisme durant el franquisme també va ser un dels punts destacats, com el fet d’haver sigut, durant dècades, l'únic economista espanyol que apareixia en les enciclopèdies europees –catorze pàgines li dedicava la versió francesa del Larousse–, mentre que a Espanya ni tan sols era citat.

L'acte també va comptar amb una taula rodona «Germà Bernàcer i l'edat de plata a Alacant», en la qual diferents experts, com Rosa Maria Monzó, de l'Institut Alacantí de Cultura Juan Gil-Albert; Juan Antonio Ríos; Miguel Angel Lozano i José Piqueras de la UA, moderats per Emilio Soler, van exposar els seus punt de vista sobre la figura de Germà Bernàcer.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464