Saltar apartados

Un professor de la UA guanya el premi a la millor traducció de videojocs

 

ATRAE_Gala1
ATRAE_Gala2
ATRAE_Gala3

 

Premio_videojuegosAlacant, 1 de juny de 2015

El professor associat de Filologia Anglesa de la Universitat d'Alacant (UA) Ramón Méndez va rebre anit el premi a la Millor Traducció i Adaptació per a Doblatge de Videojocs amb qualificació PEGI per a majors de 16 i de 18 anys, un guardó que atorga l'Associació de Traducció i Adaptació Audiovisual d'Espanya (ATRAE).

Aquest reconeixement cerca posar en valor les millors traduccions de pel·lícules, sèries i videojocs del 2014, així com donar visibilitat al treball quasi sempre desconegut que hi ha darrere de les adaptacions idiomàtiques audiovisuals. En l'apartat de traduccions, a més del professor de la Universitat d'Alacant, han format part del grup del treball premiat José Cabezas, José Gallego, Juan Ramón Acedo , Jesús Fernández i Gema Solis. Per la seua banda, Cristina Herráiz i Sergio Hernández han participat en la revisió de les traduccions.

La gala de lliurament dels premis, que ja han complit la seua tercera edició, va tenir lloc anit en l'Acadèmia del Cinema de Madrid, on va estar present Méndez.

En una entrevista concedida a Efe, aquest traductor de 31 anys i originari d'Orense (Galícia) ha mostrat la seua satisfacció per rebre aquest reconeixement, ja que és un premi que atorguen molts companys de professió que són capaços d'"apreciar millor les tècniques utilitzades" i la dificultat del seu treball.

Méndez ha guanyat pel seu treball en la traducció del videojoc "Far Cry 4", si bé entre els tres nominats en aquesta categoria també hi havia una altra traducció seua, en aquest cas, la de "Thief", en què han col·laborat amb ell Salvador Tintoré, també en la traducció, i Estrella del Campo, en la revisió.

El 2014, aquest doctor en Traducció i Paratraducció de Videojocs per la Universitat de Vigo, va traduir altres jocs de gran visibilitat com "Assassins Creed: Unity" o "Broken Sword 5", encara que aquests són només dos exemples dels prop de 70 en els quals va participar l'any passat.

Així, ha narrat que els videojocs sempre van ser la seua passió, que va començar en la indústria treballant en la premsa especialitzada mentre estudiava en la universitat i que va acabar traduint-los quasi sense voler.

"Mai m'ho havia plantejat, la meua idea era més acadèmica que professional, però ja van sis anys en açò i cada dia m'agrada més", ha manifestat.

Méndez creu que aquest sector està "deixant en evidència" a altres indústries relacionades com el cinema o la música, almenys quant a ingressos econòmics es refereix.

"Fa a penes 15 anys els videojocs eren com un joguet, una ximpleria, no obstant això, ara veiem un canvi de dinàmica", ha considerat.

Això es deu, segons ell, al fet que hi ha jocs per a tot tipus d'usuaris i en tot tipus de plataformes, la qual cosa els fa accessibles al públic majoritari.

"Aquesta tendència continuarà creixent; la gent gaudeix i descobreix noves dinàmiques. Abans, ficar-te en un joc t'implicava un aprenentatge o una habilitat concreta. Ara tot això ha canviat, hi ha molt més on triar", ha opinat.

Ha agregat que, seguint la tendència promoguda per Internet, als usuaris "ja no els agrada ser espectadors passius, sinó actius".

Amb tot, el sector dels videojocs no s'ha vist tan afectat per la crisi econòmica i els impostos com el cinema o la música, encara que aquesta sí que ha suposat un canvi de paradigma.

"Abans tot es basava molt més en el model d'empresa gran que treia jocs i poc més. Ara això trontolla, però es compensa amb estudis xicotets, mitjans i independents", ha explicat.

Aquestes productores tenen sempre en cada projecte un ardu treball per a convèncer i satisfer uns usuaris que, en general, sempre volen "un joc de 20 sobre 10", ha ressaltat.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464