Saltar apartados

Fernando Miguel Pérez Herranz guanya el VI Premi Juan Andrés que concedeix el grup de recerca Humanisme-Europa de la Universitat d'Alacant

%u201CBufons i tornadizos: el pensament hispà (segles XV-XVII)%u201D és l'obra guanyadora del guardó d'Assaig i Recerca en Ciències Humanes

El Premi Juan Andrés, que porta el nom de l'humanista creador de la Literatura Universal i Comparada i concedeix, durant el mes de maig de cada any, el grup de recerca Humanisme-Europa de la Universitat d'Alacant, s'atorga a una reflexió o recerca en el camp de les ciències humanes en raó del relleu i originalitat del seu objecte o el seu mètode. En la present edició, el premi serà lliurat el pròxim 25 de juny de 2015 a Madrid, en el centre cultural Caixaforum (Passeig del Prado, 36). En el mateix acte es farà presentació del llibre corresponent al premi del passat any 2014, Ètica de la veritat i de la mentida, del professor Miguel Català.

FERNANDO MIGUEL PÉREZ HERRANZ (Àvila, 1950) és doctor en Filosofia i professor de la Universitat d'Alacant. En els seus començaments es va dedicar a l'estudi de la Lògica, presentada en els anys setanta del passat segle com a fonament ontològic de tot saber, però una vegada va sospesar la seua insuficiència, va traslladar aquesta a una Topologia. Els seus primers escrits, matemàticament molt tècnics, li van portar no obstant açò a una fructífera i per ell denominada Semàntica Topològica així com d'altra banda a un notable espai de convergència entre les ciències naturals o formals i les humanes, ocupant-se de problemes de gran vitalitat, ja lingüístics o històrics, de bioètica i neuroética, migracions i globalització, dret subjectiu o concernents a la realitat virtual.

Bufons i tornadizos: El Pensament Hispà (segles xv-xvii) és l'original fruit de maduresa de l'altra i permanent gran preocupació de Pérez Herranz: l'estrany paper exercit doncs, encara que rellevant, ha sigut escassament reconegut, pel pensament hispà en filosofia, la qual cosa en principi li va conduir a l'estudi de les obres d'Ortega, Baltasar Gracián, Francisco Suárez o Miguel de Cervantes..., a la indagació sobre la seua relació i ple sentit. Aquesta és la línia de recerca que fructifica i culmina en el llibre premiat, el qual ofereix per primera vegada una sòlida visió de l'important pensament espanyol antic i barroc, descobrint penetrantment el trenat específic de la filosofia hispana.

***

MIGUEL CATALÀ (València, 1958), és professor d'ètica i política de la Universitat de València-CEU; guardonat amb diverses distincions, traductor d'autors clàssics del pensament modern, és artífex d'una singular obra paremiológica, naturalment produïda en textos breus, al mateix temps que de l'extensa creació d'una valuosa i singularísima teoria general de la mentida sota el títol de Seudología, els primers volums del qual van començar a publicar-se en 2004 i 2005 mitjançant els títols El prestigi de la llunyania i Antropologia de la mentida. Va prosseguir en 2008 i 2012 amb Anatomia del secret i La simulació del món.

ÈTICA DE LA VERITAT I DE LA MENTIDA, de moment últim volum del tractat general Seudología, aborda amb innovadors resultats el tema de la licitud moral de la mentida plantejant el problema del rigorismo de la veritat que ha caracteritzat el pensament d'Occident i l'Islam des d'una perspectiva transcultural que troba en la base religiosa comuna a jueus, cristians i musulmans el fonament de l'actual valoració de l'engany. Abans de ser considerada una virtut perfecta pels filòsofs morals, la veracitat va ser un manament religiós la transgressió del qual implicava la perdició de l'ànima. La mentida va ser així un pecat.

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464