Saltar apartados

Dos egressats del màster en Arqueologia Professional i Gestió del Patrimoni de la UA excaven, amb contracte, al Regne Unit

«Al Regne Unit, la gent hi està conscienciada amb la tasca que exerceix l'arqueologia i com reverteix en la societat».

«Els nostres professors, afrontant la falta de recursos a causa de la crisi econòmica, han cedit molt més que el seu temps per a continuar els processos d’investigació dels projectes respectius i així formar-nos en la pràctica de camp. És ací on considerem que es forma veritablement un arqueòleg, i l'aspecte que més han valorat a Oxford.»

 

 Imatge de Raúl presa en el jaciment de La Torre de Sant Josep, torre funerària romana de la Vila Joiosa. Imatge de María Ángeles captada en Mont Begó, que compta amb gravats des de l'edat del bronze fins al 1981, als Alps francesos. Imatge dels dos professionals a Oxford.

Alacant, 25 de juny de 2015

Els alumnes del màster en Arqueologia Professional i Gestió del Patrimoni María Ángeles Díaz Tena i Raúl Berenguer González, egressats de la promoció 2011-12, treballen per a l'empresa Oxford Archaeology. Actualment excaven les restes d'una via romana i les estructures adjacents amb motiu de les obres de construcció de les vies del tren Oxford-Londres. En aquesta entusiasta entrevista, expliquen la seua particular experiència professional.

María Ángeles Díaz Tena va començar a treballar a Oxford Archaeology el setembre de 2014, data en què Raúl Berenguer González va arribar a Oxford; el març de 2015 Raúl també va ser contractat per aquesta companyia britànica. Els dos declaren no tenir «cap data límit d'estada, estem treballant i formant-nos, i de moment no tenim aquesta gran oportunitat a Espanya».

El treball que duen a terme se centra en la figura de l'arqueòleg de camp, en la realització de tasques pròpies en aquest terreny i vinculades a l'àmbit empresarial: excavacions arqueològiques, sondejos, seguiment arqueològic, fotografia arqueològica, dibuix i registre, etc.

Els egressats confessen que van conèixer aquesta empresa gràcies al doctor de la UA Fernando Prats Martínez, professor en l'Àrea d'Arqueologia de la UA. «Va ser una gran decisió», declara María Ángeles, «i encara que sempre fa por enfrontar-te a allò que no coneixes, ens vam arriscar per a buscar-hi la nostra oportunitat. Vam estar treballant i millorant el nostre nivell d'anglès fins que van eixir les ofertes de treball i ens hi vam presentar».

Tots dos afirmen amb un sí rotund sobre si els coneixements obtinguts en el màster en Arqueologia Professional els han servit, «ja que el nivell d'ensenyament és de qualitat, però hem de destacar la docència pràctica que duen a terme diversos professors d'aquest curs. Els nostres professors, afrontant la falta de recursos a causa de la crisi econòmica, han cedit molt més que el seu temps per a continuar els processos d’investigació dels projectes respectius i així formar-nos en la pràctica de camp. És ací on considerem que es forma veritablement un arqueòleg, i l'aspecte que més han valorat a Oxford», declara María Ángeles.

L'entusiasme dels exalumnes del màster és notable. L'empresa té un contracte de formació de sis mesos; si el superes, explica ella «pots optar a un contracte indefinit com arqueòleg. Pujar dins de l'empresa ja depèn dels mèrits i habilitats que vages adquirint. De moment, jo he aconseguit el contracte indefinit i a Raúl li l’han renovat, de manera que creiem que sí».

Haver escollit la Gran Bretanya i no pas Espanya per a excavar té una resposta senzilla. «Tots som conscients de la situació econòmica d'Espanya. L'arqueologia comercial va íntimament lligada al sector de la construcció, i és precisament aquest el sector el que més s'ha vist afectat. Així, les possibilitats de poder exercir la nostra tasca d'arqueòlegs es va convertir en una utopia», assegura María Ángeles. «Al Regne Unit, la crisi econòmica s’hi va superar fa anys. A més, la gent està conscienciada amb la tasca que exerceix l'arqueologia i com reverteix en la societat, de manera que la demanda d'arqueòlegs és una constant, en moltes ocasions amb grans projectes que requereixen abundant mà d'obra qualificada».

L'experiència està resultant molt positiva, afirmen tots dos. «No ens penedim de la decisió que vam prendre, marxar per a poder treballar i continuar formant-nos. Era el nostre dret i al nostre propi país ens l’han negat. Tampoc ens hi hem conformat, hem buscat i lluitat per la nostra oportunitat. Estem coneixent altres sistemes de treball, creant relacions amb els nostres companys arqueòlegs, i vivint noves experiències que ens ajuden a progressar cada dia. Estem vivint en una espiral d'aprenentatge en el pla professional i personal, potenciat pel fet que es desenvolupa en un altre idioma», explica l'egressada, que declara sentir agraïment «perquè podem posar en pràctica tot allò que hem après dels nostres professors, siga en les aules o en les pràctiques de camp. Ells ens han ajudat a continuar entusiasmats per aquesta professió i a no decaure davant de les situacions adverses».

 

Notícies relacionades:

La UA presenta 31 recerques sobre Arqueologia en el Congrés del Màster d'Arqueologia Professional i Gestió de Patrimoni

Arqueòlegs de la UA descobreixen el primer mausoleu cristià amb taula d'ofrenes adjunta a les excavacions de Baelo Claudia

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464