Saltar apartados

El mexicà Homero Aridjis, en la Cervantes

 

Alacant, 18 de juny de 2015

La Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes inaugura avui un portal dedicat a Homer Aridjis (Contepec, Michoacán, 1940), un dels intel·lectuals mexicans contemporanis amb una major projecció internacional, àmpliament reconegut i premiat per la seua labor com a poeta, novel·lista, dramaturg, periodista, ambientalista i màxim responsable del PEN Club Internacional entre el 1997 i el 2003.

Aridjis va publicar el seu primer llibre, el poemari Los ojos desdoblados, l’any 1960, i un any després veuria la llum La tumba de Filidor, pel qual Octavio Paz el qualificaria com “el millor poeta jove de Mèxic”. A partir d’aquests títols, l’autor de Los perros del fin del mundo va desenvolupar una vasta obra en diferents gèneres que ha sigut traduïda a més de quinze idiomes i reconeguda amb premis literaris importants a Mèxic, Itàlia, França, Sèrbia i els Estats Units.

Fundador de l’Instituto Michoacano de Cultura, Homero Aridjis va exercir el càrrec d’ambaixador del seu país a Suïssa, Holanda i, entre el 2007 i el 2010, davant la UNESCO. L’any 1985, preocupat per la creixent contaminació a Ciutat de Mèxic, va fundar i va presidir el Grupo de los Cien, plataforma ambientalista que ha comptat amb la participació d’intel·lectuals de primer nivell, com Octavio Paz, Juan Rulfo, Elena Poniatowska, Margo Glantz, José Emilio Pacheco, Miguel León Portilla, Leonora Carrington, Gabriel García Márquez, Augusto Monterroso, Álvaro Mutis, J.M.G. Le Clézio, Günter Grass i Allen Ginsberg.

Dirigit pels professors Aníbal Salazar Anglada (Universitat Ramon Llull, Barcelona) i Laurence Pagacz (Université Catholique de Louvain, Bèlgica), aquest nou portal de la Cervantes ofereix, entre d’altres continguts, una selecció de textos de l’autor i la seua antologia poètica Por esa luz sin nombre. L’espai inclou, així mateix, un catàleg d’estudis sobre la trajectòria literària d’Aridjis (entre uns altres, l’article “Homero Aridjis, el hombre que habla con los ángeles”, del Premi Nobel JMG Li Clézio), una fonoteca amb poemes recitats per l’escriptor mexicà i una videoteca en la qual s’inclouen lectures dels seus versos i diversos reportatges i entrevistes protagonitzats per Aridjis.

Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes

La Fundación Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes es va constituir l’any 2000 i el seu Patronat està presidit per Mario Vargas Llosa (Premi Nobel de Literatura el 2010). La Fundación gestiona la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, la Càtedra Vargas Llosa i el Centre de Competència en Digitalització Impact. La Biblioteca Virtual Miguel de Cervantesva nàixer l’any 1999 per iniciativa de la Universitat d’Alacant, Banc Santander, a través de Santander Universitats, i la Fundación Botín; actualment ofereix en Internet lliure accés a més de 195.000 registres bibliogràfics. Ha obtingut el Premi Stanford per a la Innovació en Biblioteques d’Investigació.

Homer_Aritjis

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464