Saltar apartados

La Universitat d'Alacant lidera el primer estudi mundial sobre el Parkinson amb retines humanes

 

Retina_parkinsonAlacant, 30 de juny de 2015

La Universitat d'Alacant encapçala el primer estudi a escala mundial sobre la malaltia de Parkinson utilitzant retines humanes, un projecte finançat per la Fundació Michael J. Fox.

Científics de la UA i de l'Institut d’Investigació de Salut Banner Sun dels Estats Units han iniciat aquest estudi exhaustiu que té com a objectiu final millorar el diagnòstic i la comprensió del Parkinson.

El principal investigador del projecte és el Dr. Nicolás Cuenca, coordinador del grup d’investigació del Sistema Visual de Neurobiologia i Teràpia de les Malalties Neurodegeneratives de la UA, en col·laboració amb el Dr. Thomas Beach, de l'Institut d’Investigació de Salut Sun Banner, de Sun City, Arizona (EUA) .

Els dos científics van començar la seua col·laboració el 2014 i van publicar un estudi que mostra, per primera vegada, que els canvis moleculars característics de la proteïna coneguda com a alfa-sinucleïna es troben en la retina dels pacients amb Parkinson.

Aquest primer treball conjunt els va portar al projecte actual, que comportarà un estudi complet anatòmic i bioquímic.

La recerca es durà a terme amb retines de pacients amb Parkinson morts, donades per l'Institut d’Investigació de la Salut Banner Sun, un centre dedicat a l'estudi d'aquesta patologia i a la malaltia d'Alzheimer, també finançat per la Fundació Michael J. Fox.

Nicolás Cuenca explica que la retina constitueix un model molt adequat per a analitzar el funcionament del cervell, ja que és una prolongació d'aquest complex òrgan i forma part del sistema nerviós central. I afegeix que al voltant de deu milions de persones a tot el món tenen diagnosticada la malaltia de Parkinson, que es caracteritza per la degeneració progressiva de les neurones dopaminèrgiques del cervell, les quals alliberen dopamina, un neurotransmissor clau per a la funció motora. A mesura que aquestes cèl·lules moren, apareixen els símptomes motors del Parkinson, entre els quals els més comuns són la ralentització de moviments i les tremolors.

Cuenca, que estudia la retina des del 1984, va assenyalar que les cèl·lules dopaminèrgiques es troben així mateix en la retina i que les persones amb Parkinson sovint experimenten trastorns visuals.

En l'actualitat no hi ha cap biomarcador (proves biològiques) que permeta la detecció precoç d'aquesta malaltia, afirma el Dr. Cuenca.

No obstant això, el treball anterior dut a terme per l'equip de Cuenca estableix una relació entre l'alteració de les cèl·lules de la retina i el Parkinson, que, al seu torn, analitza estudis efectuats amb models preclínics de la malaltia de Parkinson.

El Dr. Cuenca va estar estudiant les cèl·lules dopaminèrgiques de la retina als Estats Units durant dos anys i ha escrit diverses publicacions sobre aquest tema específic.

Aquest ampli bagatge va encoratjar l'Institut d’Investigació de Salut Banner Sun a contactar amb ell i a presentar un projecte sobre el Parkinson amb retines humanes a la Fundació Michael J. Fox, que finalment va concedir una beca de cent vint mil dòlars durant un any per a desenvolupar aquest treball.

«El que volem determinar és si, de fet, les persones amb Parkinson tenen alteracions en la retina, si aquestes alteracions poden ser identificades i si podrien o no ser utilitzades com un biomarcador o com una prova diagnòstica complementària per a detectar aquesta malaltia i establir la seua evolució», apunta Cuenca.

Igualment, s'estudiarà si la malaltia de Parkinson es manifesta abans en la retina que en el cervell, i si la degeneració de les neurones dopaminèrgiques en la retina és similar a la de les cèl·lules cerebrals en la malaltia de Parkinson.

També s'investigarà la proteïna alfa-sinucleïna i les cèl·lules ganglionars melanopsíniques, ja que aquestes últimes ajuden el cervell a regular els cicles circadiaris (de vigília i son), que, segons es creu, es regeixen per les cèl·lules dopaminèrgiques, va afegir Cuenca.

Per a aquest científic, l'estudi de la retina pot ajudar en un futur a detectar la malaltia de Parkinson, veure’n l’evolució i avaluar si els tractaments per a aquesta patologia són eficaces.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464