Saltar apartados

"Les vacunes salven tres milions de vides anualment", apunta el director de la Càtedra Balmis de Vacunologia de la UA

La vacunació ha disminuït de forma dràstica malalties com el xarampió, el tètanus, la diftèria o la pòlio

Jose_Tuells

Alacant, 30 de juny de 2015

En les últimes setmanes s’ha obert un gran debat sobre la no-vacunació a menors com a conseqüència del cas de diftèria d’un menor espanyol. Un dels majors experts en immunització d’Espanya i director de la Càtedra Balmis de Vacunologia de la Universitat d’Alacant, José Tuells, aclareix que “les vacunes incloses en el calendari infantil espanyol són recomanades, no obligatòries”. En aquest sentit, el doctor insisteix que “l’estratègia basada en la recomanació ha aconseguit molt bones cobertures en les vacunes que s’administren durant els dos primers anys de vida, i s’han obtingut resultats per sobre del 95%”.

Malgrat les bones dades registrades ja que “les vacunes salven tres milions de vides anualment”, segons el doctor, s’estima que per a la primera infància pot haver-hi entre un 3% i un 5% de no vacunats. “Hi ha la creença que aquests xiquets i xiquetes són fills de pares reticents a la vacunació, una cosa que no és totalment certa. Dins d’aquest percentatge també cal incloure menors que constitueixen borses de no vacunats per raons de pobresa o exclusió social”, apunta.

Respecte al moviment antivacunes, el director de la Càtedra alerta que si s’estén entre la població “ens posaria en una situació complicada”. “Els avanços aconseguits gràcies a la vacunació, que han fet disminuir de forma dràstica malalties com el xarampió, el tètanus, la diftèria o la pòlio, s’enfonsarien. Una reculada gens desitjable”, afig.

En aquest sentit, fa 25 anys es va formar una Lliga per a la Llibertat de la Vacunació i més recentment s’han creat algunes associacions d’afectats que solen reivindicar una major seguretat de les vacunes després d’atribuir-los efectes adversos en els fills i filles. “Si hi ha una preocupació ciutadana cap a la seguretat i hi ha un problema de comunicació sobre els beneficis i les conseqüències de les vacunes, per què no implantem un programa que compense els possibles danys per efectes adversos, similar als que ja hi ha en els països més desenvolupats?”, assenyala José Tuells.

 

Càtedra Balmis de Vacunologia

La Universitat d’Alacant i el grup Ribera Salud han posat en marxa recentment la Càtedra Balmis de Vacunologia, la primera a Espanya d’aquestes característiques. Entre els objectius d’aquesta, el seu director apunta que és clau la “formació, especialment del personal sanitari, per a la qual cosa estem preparant cursos i seminaris. Entenem que és necessari a més difondre la vacunologia mitjançant les possibilitats que ofereix la tecnologia actual per a la qual cosa crearem una web que responga a aquest objectiu”.

En el camp de la investigació, la Càtedra se centra en dues línies de treball. D’una banda, dur a terme estudis de vacunologia social, és a dir, com són representats, difosos i debatuts en els mitjans de comunicació i les xarxes socials els aspectes que identifiquen la confiança de la població en les vacunes. I, per un altre, projectes de vacunologia clínica aplicada a través estudis sobre el terreny que afavorisquen el coneixement epidemiològic de les malalties vacunables i l’efectivitat de les vacunes.

 

Notícia relacionada

La Universitat d’Alacant crea amb el respatler de Ribera Salud la Càtedra Balmis de Vacunologia, la primera d’aquest camp a EspanyaActualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464