Saltar apartados

Les llargues exposicions al sol incrementen en un 4% la possibilitat de desenvolupar alteracions en l'estructura del cristal·lí

Des de la Universitat d'Alacant insisteixen en la correcta elecció d'unes ulleres de sol homologades per a reduir les complicacions oculars en estructures com la retina i la còrnia

Alumnes_Portes mala sort1 Alumnes_Portes mala sort2

 

Alacant, 11 de juny de 2015

A pesar que la major part de la radiació nociva que prové del sol és absorbida per l'atmosfera, a la superfície terrestre arriben rajos ultraviolats suficients  per a causar cremades de pell i complicacions oculars en estructures com la retina i la còrnia. En aquest sentit, un estudi publicat recentment en la revista científica JAMA Ophthalmology ha posat de manifest que cada hora que es dedica a estar exposat al sol a l'estiu incrementa en un 4 % la possibilitat de desenvolupar alteracions en l'estructura del cristal·lí.

Des del Departament d'Òptica, Farmacologia i Anatomia de la Universitat d'Alacant insisteixen que l'ús d'ulleres de sol homologades des de les 10.00 a les 16.00 hores pot reduir aquesta probabilitat al voltant d'un 2 %. Però què cal tenir en compte per a elegir unes ulleres de sol?

Una de les condicions imprescindibles és que les ulleres de sol estiguen marcades amb el segell de la Comunitat Europea (CE), ja que això indica que respecten la normativa europea. A més, «no s'ha d'oblidar que les ulleres de sol són un element important per a la salut visual i, per tant, la seua adquisició ha d'estar supervisada per un òptic optometrista«», assenyala el professor de la UA, David Piñero.

Grau de filtració

Un altre aspecte important és conèixer el grau de filtració necessari per a l'entorn i l'activitat en què les utilitzem. D'acord amb la normativa europea sobre ulleres de sol, els filtres de protecció solar es classifiquen en cinc categories, del 0 al 4.

En el cas de la conducció és correcte l'ús d'una protecció de categoria 1, 2 o 3, i no usar mai la 4, ja que podria dificultar la percepció dels senyals de trànsit. Segons el professor de la UA, «a l'estiu, a Alacant, amb una protecció de categoria 2 o 3 és més que suficient, però en el cas que practiquem esports d'aigua o en alta muntanya, on hi ha una reflexió de la llum solar considerable, seria adequat utilitzar una protecció 4».

Cal parar especialment atenció en els més menuts i en les persones grans. Els xiquets i xiquetes són sobretot sensibles a la radiació ultraviolada, ja que el cristal·lí és molt transparent fins a l'adolescència. És recomanable l'ús de filtres de les categories 2, i especialment 3, i de lents i varetes molt resistents. En el cas de les persones grans es recomana la mateixa categoria que per als xiquets.

Falsos mites

Igual que el preu no és un paràmetre de qualitat, el color de la lent tampoc és un indicatiu de la protecció que ofereix. «Hi ha lents excessivament fosques que no filtren correctament la llum ultraviolada i afavoreixen una major dilatació pupil·lar i un increment de la radiació que rep l'ull», aclareix Piñero.

La radiació ultraviolada és un factor de risc per als nostres ulls i, apunta el professor de la UA, «produeixen un efecte acumulatiu que podria desencadenar en algun cas problemes en els fotoreceptors, mala visió de manera progressiva, degeneracions maculars o l'aparició d'un pterigi, teixit que envaeix la còrnia, conegut col·loquialment com la palmera».

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464