Saltar apartados

Investigadors de la UA converteixen el telèfon mòbil en unes ulleres electròniques per a persones amb problemes visuals

 

Supervision1
Supervision2
Supervision3

 

Alacant, 4 de maig de 2015

IInvestigadors de la Universitat d'Alacant pertanyents al grup d’investigació Mobile Vision Research i l'empresa Neosiste han desenvolupat una aplicació (APP) gratuïta que converteix un telèfon mòbil en unes ulleres electròniques que faciliten la visió a persones amb dificultats visuals.

Es diu «Supervisió per a Cardboard», es pot descarregar en terminals Android a través de la plataforma Google Play, i està dirigida a persones que presenten dificultats visuals, com pot ser la vista cansada, miopia, i fins i tot a persones que pateixen patologies més greus com les degeneracions maculars, és a dir, trastorn ocular que destrueix lentament la visió central i aguda, cosa que dificulta la lectura i la visualització de detalls fins per individus amb una visió de l'entorn del 15 % (resta visual), explica el Dr. Miguel Ángel Lozano, director del grup d’investigació.

Segons el Dr. Juan Manuel Sáez, principal responsable de la recerca, el dispositiu té diverses funcions i pot utilitzar-se directament amb el mòbil o bé pot usar-se amb un cardboard, que és un dispositiu de realitat virtual creat per Google que consisteix en una carcassa de cartó en què es pot introduir el mòbil i unes lents integrades, que converteix qualsevol mòbil amb tecnologia Android en unes ulleres de realitat virtual. D'aquesta manera, i amb la combinació d'aquests dos elements, es pot controlar a conveniència el color de la imatge entre nou gammes, el zoom i el contrast per a facilitar la visió a persones amb deficiència visual.

Un altre aspecte molt cridaner de l'aplicació és que es pot convertir en unes ulleres bifocals: la tecnologia detecta automàticament quan necessites acostar una imatge o bé amplificar-la, d'aquesta manera, si per exemple, un alumne mira cap a la pissarra, la imatge s'acostarà, i en cas de baixar la vista per a prendre notes o llegir, el dispositiu s'adaptarà als seus moviments i amplificarà el text que estiga mirant, afegeix el Dr. Francisco Escolano, professor titular del Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial i membre del grup d’investigació.

L'aplicació ha sigut provada amb èxit per associats del col·lectiu d'Afectats de Retina de la Regió de Múrcia (Retimur), i també hi ha col·laborat l'ONCE.

Aquesta tecnologia innovadora s'emmarca dins d'una recerca més àmplia dirigida a fer que els telèfons mòbils troben objectes, la qual ha rebut finançament del Ministeri de Competitivitat per al període 2013-15. El grup de recerca va rebre el 2013 el Premi d'Innovació i Telecomunicacions de la Fundació Vodafone per una aplicació per a la detecció d'obstacles aeris.

Imatges cedides per l'Agència EFE

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464