Saltar apartados

La Universitat d'Alacant suma Igualtat al 8 de març

La perspectiva de gènere aplicada a la formació, l’art, les ciències, el teatre, el progrés social… més d’una trentena d’accions per a mobilitzar i conscienciar

Dona_val

Alacant, 2 de març de 2015

Una taula redona amb dones investigadores, un curs sobre trastorns alimentaris, sobre dones i constitucionalisme, el lliurament del III Premi Igualtat, exposicions itinerants per mitja geografia espanyola, teatre, la convocatòria Mulier Mulieris… Prop d’una trentena d’accions componen el programa dissenyat des de la Universitat d’Alacant amb motiu del Dia Internacional de la Dona.

Una data que rememora l’incendi d’una fàbrica tèxtil a Nova York que va acabar amb la vida de més de 140 treballadores.

Una data que, segons la delegada del rector per a Polítiques de Gènere i directora de la Unitat d’Igualtat, María José Rodríguez Jaume, “voldríem no haver de recordar si la igualtat entre les dones i els homes fóra real i efectiva”. No obstant això, encara hi ha camí a fer i el 8 de març “és una crida d’atenció a la societat i a la comunitat universitària per a una acció que en la Universitat d’Alacant es viu i es treballa dia a dia”.

El punt central dels actes programats tindrà lloc divendres que ve, dia 6 de març a les 12 hores, amb l’acte institucional i el lliurament del III Premi Igualtat-UA a la professora de la Universitat del País Basc, Marta Macho, per les actuacions d’aquesta en defensa de la igualtat entre dones i homes i, en particular, per les accions de caràcter docent i divulgatiu a favor de la visibilització de l’aportació de les dones científiques no només en l’Acadèmia, sinó també en el progrés social. L’acte tindrà lloc a la sala multimèdia de l’edifici de Rectorat i Serveis Generals i estarà presidit pel rector, Manuel Palomar.

Abans del lliurament del guardó, la professora Macho oferirà la conferència “Enseñar, ilusionar… ¡divulgar¡” en la qual aprofitarà per a donar a conèixer el llibre Las matemáticas de nuestra vida del los profesores Julio Mulero, Lorena Segura y Juan Matias Sepulcre. Una obra de divulgació sobre aquesta disciplina que ha sigut editada pel Servei de Publicacions de la Universitat d’Alacant. La cita tindrà lloc en l’edifici Germà Bernàcer a les 10 hores.

Com és habitual el Vicerectorat d’Investigació, Desenvolupament i Innovació organitza la taula redona sobre Mujeres y ciencia que reunirà investigadores de diferents disciplines en l’edifici Germà Bernàcer. Serà dilluns que ve, dia 9 de març a les 12 hores i tindrà la participació, també, de la directora general d’Investigació Científica i Tècnica, Marina Villegas.

Les activitats programades, la major part d’aquestes amb entrada lliure, estan inserides en la campanya institucional La UA dóna la cara per la Igualtat que es desenvolupa al llarg de tot el curs acadèmic i que pretén a més de sensibilitzar, incitar la societat a prendre una actitud proactiva de cara a la igualtat. En aquest marc, enguany es prestarà una atenció especial a les dones i l’esport, per la qual cosa es repartiran pel campus marcapàgines sobre aquesta temàtica per a cridar l’atenció sobre les desigualtats encara evidents en aquest camp. Una altra de les campanyes de sensibilització, organitzada aquesta vegada per l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere, és el repartiment de estalvis individuals en tots els menjadors universitaris del Campus.

 

La perspectiva de gènere en l’acció formativa

La perspectiva de gènere aplicada a la publicitat, la societat de la informació, el constitucionalisme, l’alimentació i la nutrició, l’esport, la literatura i el compromís social, la filosofia i lletres… són algunes de les propostes formatives que s’inclouen en el completíssim programa d’enguany en el disseny i l’organització del qual han participat diferents unitats i centres de la UA i que es desenvoluparan tant en el campus universitari de Sant Vicent del Raspeig com en les seus universitàries.

La primera de les cites tindrà lloc demà mateix, dia 3 de març, i tindrà com a títol “El sexisme en la comunicació i la publicitat”. L’acció forma part del cicle organitzat per la Conselleria de Benestar Social amb la col·laboració de les unitats d’Igualtat de les universitats valencianes. L’objectiu és fer conèixer l’Observatori de Publicitat No Sexista de la Comunitat Valenciana i sensibilitzar la societat, especialment les professions relacionades amb la publicitat i la comunicació, sobre l’impacte i la necessitat d’eliminar el sexisme en la publicitat. La jornada tindrà lloc entre les 11:30 i les 14 hores, en la sala d’actes de l’Edifici Germà Bernàcer.

Una de les propostes més noves, organitzades per l’Institut Universitari d’Investigació d’Estudis de Gènere, és el curs sobre Alimentació I Nutrició De La Dona. Trastorns En El Comportament Alimentari. Cada vesprada entre el 9 i el 17 de març, es tractaran qüestions com la lactància materna, l’alimentació diferent per sexes en les diferents edats de l’ésser humà, la vinculació de l’alimentació amb diferents malalties o l’específica per a dones esportistes. El curs culminarà amb un taller pràctic amb cinefòrum titulat “Les dones de veritat tenen corbes”.

Una formació completa i un programa tan ampli no podia bandejar les arts plàstiques i les escèniques. El teatre és la cita més immediata, amb la representació de l’obra ‘Retrato en rojo’ el pròxim dia 3 de març, a les 20 hores en el Paranimf. I, a partir del dia 13 de març, la IX edició de la convocatòria internacional d’arts plàstiques Mulier Mulieris, en la Sala Sempere del Museu de la Universitat d’Alacant (MUA).

 

Exportant activitats

Mallorca, Fuenlabrada, Albaida, Elda, Rojales i l’Alfàs del Pi són alguns dels municipis que acolliran al llarg d’aquests dies exposicions creades i comissariades per la Universitat d’Alacant. Són mostres com a Mujeres de la transición, ¡No tiene nombre! o ¡No tengo dueño!

La informació completa sobre cadascuna de les activitats està disponible en la pàgina web.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464