Saltar apartados

Raúl Zurita investit doctor honoris causa per la Universitat d'Alacant

El rector ha anunciat la creació d’un Centre d’Excel·lència Acadèmica amb Amèrica Llatina amb el propòsit d’intensificar-hi les relacions

Zurita: “Vaig viure a Xile en els anys de la dictadura i vaig sobreviure a aquesta i a la meua autodestrucció pròpia. Escriure poemes va ser la meua forma íntima de resistir, de no embogir, de no resignar-me. Escric perquè és el meu exercici privat de resurrecció”

R_Zurita
 

Alacant, 5 de març de 2015

L’escriptor Raúl Zurita, considerat el poeta xilè de major repercussió mundial després de Pablo Neruda, ha sigut investit avui doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant, en reconeixement a la seua figura i la seua obra i per la gran projecció internacional que té. Igual que passara amb Mario Benedetti, la UA ha sigut la primera universitat del món a concedir la màxima distinció a Zurita.

La cerimònia ha tingut la presència de diferents autoritats acadèmiques i polítiques tant xilenes com espanyoles, entre les quals es trobaven els rectors de les universitats xilenes Técnico Federico Santa María i Viña del Mar, Juan Pablo Prieto i Darcy Fuenzalida, respectivament, i també els ambaixadors de Xile a Espanya, Francisco Marambio, i a Alemanya, Mariano Fernández. L’acte també ha comptat amb l’assistència de Felipe Palau, director general d’Universitats, Estudis Superiors i Ciència.

Prèviament a l’acte acadèmic d’investidura, la jornada ha començat amb la plantació d’una araucària i el descobriment d’uns versos de Zurita, escrits sobre una roca, davant de l’edifici emblemàtic de la Torre de Control del Campus, al costat dels que ja deixara Benedetti el 1997.

El catedràtic de literatura llatinoamericana, José Carlos Rovira, que actuava com a padrí del nou doctor honoris causa, ha sigut l’encarregat de pronunciar una emocionada laudatio en la qual ha plasmat un recorregut detallat per l’esdevenir poètic i personal de Raúl Zurita, i també la importància de la seua obra, sempre vinculada a les seues vivències personals durant la dictadura xilena.

Finalitzada la seua intervenció, el rector Manuel Palomar ha investit l’homenatjat com a nou doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant. A continuació, Raúl Zurita, ha desgranat en el discurs d’agraïment part de les seues vivències durant la dictadura xilena i com en la poesia va trobar una porta d’eixida a la desesperació: “Escriure aquests poemes va ser la meua forma íntima de resistir, de no embogir, de no resignar-me. Vaig sentir que davant del dolor i el mal calia respondre amb un art i una poesia que fóra més forta que el dolor i el mal que se’ns causava. Jo vaig viure a Xile en els anys de la dictadura i vaig sobreviure a aquesta i a la meua autodestrucció pròpia”. Zurita ha afirmat que s’escriu des d’una certa desesperació irreparable i, alhora, des d’una estranya alegria. “Per a escriure cal cremar-se sencer, consumir-se fins que no quede un bri de múscul, ni d’ossos, ni de carn. Quan s’escriu se suspèn la vida i per tant se suspèn també la mort. Escric perquè és el meu exercici privat de resurrecció” ha assegurat.

L’homenatjat ha definit la poesia com “el descomunal registre de la violència i paral·lelament el registre no menys descomunal de la compassió”. La història de la poesia, segons Zurita, és el gran cadastre de l’adversitat i dels incomptables noms que prenen les desgràcies, Helena, Menelau, Hèctor, Andròmaca i les cendres dels seus palaus arrasats, Auschwitz, Hiroshima, Nagasaki, Bagdad o Gaza. Però també és el registre de la compassió. El poeta xilè també ha volgut defensar en la seua intervenció la importància de la llengua pròpia, a la qual s’ha referit com “un acte d’amor, l’amor constant més enllà de la mort” i ha finalitzat assegurant que “la poesia ha sigut la meua militància en la construcció del Paradís, encara que absolutament totes les evidències que tenim a mà ens indiquen que aquest propòsit és una bogeria”.

El rector Manuel Palomar ha tancat l’acte acadèmic amb una intervenció en la qual s’ha referit a la dilatada trajectòria artística, acadèmica i cultural vinculada al món universitari de Raúl Zurita i les estretes relacions científiques i acadèmiques que ha mantingut des de fa dècades amb la UA.

Palomar ha destacat el compromís acadèmic, científic, cultural i social de la UA amb Amèrica Llatina, un compromís que compta amb accions estratègiques i aliances com la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, que té com a objectiu principal la digitalització i la difusió de la cultura hispànica, el nomenament el 1997 de Mario Benedetti com a doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant, el Projecte Havana, que va nàixer l’any 1996 d’un acord entre la Universitat d’Alacant i l’Oficina del Historiador de la Ciutat de l’Havana, el Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, trobades internacionals com les dedicades a Pablo Neruda o a Gonzalo de Rojas, i nombrosos projectes de cooperació, cursos i seminaris, projectes d’investigació o doctorats amb Amèrica Llatina. El rector ha anunciat en el discurs el “propòsit d’intensificar aquestes relacions a través de la creació d’un Centre d’Excel·lència Acadèmica amb Amèrica Llatina que, a més de vertebrar i coordinar les activitats esmentades, incremente la nostra presència i compromís a través de l’oferta de títols, projectes d’investigació, programes de doctorat, Erasmus plus o intercanvis de professors i estudiants”.

Palomar ha afegit que “l’impuls a la internacionalització és una aposta irrenunciable”. La Universitat d’Alacant té signats convenis de mobilitat i és sòcia de més de 700 universitats en més de 100 països repartits entre els cinc continents i, per aquest motiu, Palomar ha reivindicat el paper de la UA “com a ambaixadora i carta de presentació de la província, per la seua extensa i atapeïda xarxa de relacions, no solament per a la universitat sinó per a les seues ciutats i, potencialment, per a les seues institucions i empreses”.

Amb motiu de la investidura, la Universitat d’Alacant, a través del Centre d’Estudis Iberoamericans Mario Benedetti, ha organitzat un complet programa d’activitats englobades sota el títol d’Homenatge a Zurita. Els actes, que es van iniciar dilluns passat amb la presentació als mitjans del portal dedicat a l’autor en la Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i un Col·loqui Internacional sobre Raúl Zurita, continuaran durant la vesprada d’avui amb un recital itinerant en què onze poetes recitaran versos de l’homenatjat en diferents escenaris d’Alacant. El recorregut acabarà a les 23 hores en el Clan Cabaret, on el mateix autor recitarà algunes de les seues creacions.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464