Saltar apartados

L'associació astronòmica Astroingeo de la Universitat d'Alacant habilitarà dos punts d'observació per a l'eclipsi solar del divendres 20 de març

Encara que el punt àlgid es produirà a les 10:08 hores, serà visible des de les 9:04 h. Els experts donen una sèrie de recomanacions per a poder seguir-lo sense riscos

 

eclipse
eclipse2
eclipse3
fases_eclipse

Imatges: arxiu d’observacions solars realitzades amb anterioritat en el Campus. Fases de l’eclipsi segons l’Observatori Astronòmic Nacional

 

Alacant, 17 de març de 2015

L’associació universitària d’astronomia de la Universitat d’Alacant, Astroingeo, ha organitzat una observació astronòmica pública per al pròxim divendres, dia 20 de març, a partir de les 8:45 hores, amb la finalitat de facilitar l’observació segura de l’eclipsi de sol parcial que tindrà lloc aquest mateix dia.

Per a poder seguir el fenomen natural, l’associació ha preparat dos punts d’observació a la província d’Alacant que es mantindran en funcionament fins a la finalització de l’eclipsi. Un dels punts estarà situat en el Campus de Sant Vicent del Raspeig de la Universitat d’Alacant al costat de l’escultura Dibuixar l’espai, de Josep Azorín, més coneguda com la mà d’Azorín. L’altre estarà en el passeig Juan Aparicio de la ciutat de Torrevella. En els dos llocs hi haurà materials i instrumental necessari per a la correcta observació.

Els dos punts d’observació estan oberts tant per a la comunitat universitària com per a qualsevol persona o col·lectiu interessat a participar de l’activitat, que ha sigut coordinada per Enrique Aparicio, responsable d’Astroingeo i professor del departament d’Expressió Gràfica i Cartografia de la Universitat d’Alacant.

En el moment del màxim, la Lluna cobrirà aproximadament el 59% del disc solar. L’eclipsi començarà quan el Sol, que aquest dia apareixerà pel cardinal Est, puge aproximadament uns 20º sobre l’horitzó.

Aparicio explica que l’eclipsi es veurà a tota Espanya de forma parcial, i que “depenent del punt d’observació variarà el percentatge de Sol eclipsat per la Lluna, com també les hores d’inici i fi, encara que en molt pocs minuts”. La península Ibèrica no tornarà a gaudir d’un eclipsi solar en condicions fins al 12 d’agost del 2026, quan l’ocultació del sol per la lluna serà del 99,99 per cent, i es produirà, llavors, un eclipsi total.

 

Recomanacions per a l’observació sense riscos

Els experts recomanen que l’observació es faça de forma indirecta, “ja que mirar el Sol, especialment en els eclipsis parcials en els quals els rajos solars no semblen molestar a primera vista, és extremadament perillós”, asseguren. Per motius de seguretat, s’aconsella prendre les degudes precaucions per als ulls. Enrique Aparicio explica que “és necessari i obligatori mirar amb ulleres que disposen de filtres especials que bloquegen el 99,9% de la llum solar”. Si no es tenen les ulleres, el professor assegura que no s’ha d’utilitzar un altre element o dispositiu substitutiu no homologat per a tal fi, ja que pot danyar la retina. Tampoc s’ha d’observar amb prismàtics o amb telescopis que no disposen del corresponent filtre solar ja que podria cremar instantàniament la retina

 

Fases de l’eclipsi solar parcial

Segons les efemèrides astronòmiques obtingudes amb diversos mesos d’antelació l’inici de l’eclipsi per al cas de la ciutat d’Alacant serà, aproximadament, a les 09:04 hores. L’ocultació parcial del Sol per la Lluna tindrà el seu màxim a les 10:08 hores i la Terra eixirà de la zona d’ombra de la Lluna, i es donarà per finalitzat el fenomen natural, a les 11:18 hores d’aquest pròxim 20 de març. En el moment del màxim, la Lluna cobrirà el 59,2 per cent del disc solar. L’eclipsi començarà a produir-se quan ja faça una hora i mitja que el Sol siga visible des que s’haja fet de dia i quan haja ascendit sobre l’horitzó uns 20 graus en elevació, per la qual cosa els experts recomanen, “per a qui vulga observar-lo pel seu compte, intente trobar un lloc orientat a Llevant el més obert possible i, per descomptat, tenir al seu abast els elements de seguretat especials que requereix aquest tipus d’esdeveniments”.

 

L’ombra de la Lluna projectada sobre la Terra

Segons el president d’Astroingeo, “els eclipsis solars es produeixen quan la Lluna, en fase de Nova, transita per davant del Sol des del nostre punt de vista. L’ombra que la Lluna projecta sobre la superfície del planeta Terra és la causant de la foscor que s’hi genera. Quan l’eclipsi és parcial -nosaltres ens trobem en zona de penombra, com és aquest cas, haurem d’extremar les precaucions a l’hora d’observar-lo, ja que aconseguirem el 59,2 per cent de sol tapat, i quedarà molta llum que encara podria danyar-nos els ulls (danys que podrien ser irreparables, especialment en els més xicotets de la casa), als quals cal informar bé abans”.

El seguiment en la Universitat d’Alacant, tal com assegura Aparicio, es farà mitjançant els dos mètodes existents: “a través de la visió indirecta, que és la més segura, on no s’observa al sol ja que utilitza artefactes i aparells per a tal fi” i, “mitjançant una observació directa amb telescopis habilitats per a aquest tipus d’observació solar, sempre pensat a fer una observació solar segura i absolutament gratuïta”.

 

Observació indirecta del Sol

Respecte als mètodes d’observació dels eclipsis, des de l’associació astronòmica alacantina Astroingeo es recomana que, siga quin siga el mètode d’observació que s’utilitze, sempre s’ha d’emprar, davant del dubte, un mètode d’observació indirecta. És a dir, usant una pantalla en la qual es projecta l’esdeveniment. Això ens impedirà patir danys oculars per l’observació directa (voluntària o involuntària) de l’eclipsi solar parcial.

Per exemple, per al cas dels col·legis es recomana utilitzar cartolines amb forats fets amb una agulla (aproximadament d’un 1 mm de diàmetre) que serviran de “cambra fosca” que projectarà la llum del sol sobre una altra cartolina que farà de pantalla. “També es pot contemplar indirectament l’eclipsi mitjançant l’observació de les ombres de les fulles dels arbres sobre el sòl o la utilització d’escumadores (d’aquelles que tenen forats circulars) que utilitzarem per a “filtrar” els rajos solars mentre ens fixem en l’ombra que produeixen sobre un full o cartó blanc”, expliquen.

Hi ha moltes formes d’observar el Sol indirectament, però des d’Astroingeo “recomanem molta precaució i que, davant de qualsevol dubte s’acudisca als punts esmentats o es posen en contacte prèviament amb les persones d’aquesta associació”, insisteix el professor de la UA.

El punt d’observació del passeig marítim Juan Aparicio de Torrevella estarà coordinat pel monitor de l’associació Rubén Torregrosa (rrts@alu.ua.es). Per la seua banda, el professor Enrique Aparicio coordinarà l’observació des del campus universitari (enrique.aparicio@ua.es).

Podreu seguir l’avanç de l’eclipsi també a través de la web.

Enrique Aparicio avança que el pròxim esdeveniment astronòmic extraordinari, d’aquest tipus, “tindrà lloc el 28 de setembre del 2015 de matinada quan podrem observar un eclipsi total de Lluna que començarà a les 03:06 hores i es perllongarà fins a les 06:25 hores”.

 

Per a més informació, podeu consultar astroingeo.

 

NOTA: l’eclipsi es veurà a tota Espanya de forma parcial. Depenent del punt d’observació sobre el mapa, el percentatge de Sol eclipsat per la Lluna i les hores d’inici i fi d’aquest variarà al voltant de 15 minuts aproximadament. Astroingeo recomana l’ús de la pàgina web de l’Institut Geogràfic Nacional dedicada a l’eclipsi des de la qual, amb la introducció de la nostra ubicació, podrem saber amb precisió l’hora d’inici i fi de l’eclipsi: http://www.oan.es/eclipsi2015/

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464