Saltar apartados

Un alumni de la Universitat d'Alacant participa en l'expedició Polar Raid a l'Àrtic

Miguel Ángel de la Fuente va acabar el curs passat el màster en Planificació i Gestió de Riscos Naturals atret pel prestigi del professorat

 

Alacant, 27 de març de 2015

Del que no hi ha dubte amb Miguel Ángel de la Fuente és del caràcter aventurer d'aquest estudiant d'origen madrileny que va venir a la Universitat d'Alacant a cursar el màster de Planificació i Gestió de Riscos Naturals. El que falta per veure ara és si la seua especialització jugarà a favor seu en la nova empresa en què s'embarca dissabte pròxim: la Polar Raid 2015, una expedició universitària que recorrerà alguns dels paratges europeus més salvatges. Juntament amb Miguel Ángel, que representa la Universitat d'Alacant, hi participen cinquanta-vuit estudiants d'altres vint-i-una universitats.

L'expedició, que no és una competició sinó una experiència de convivència i aprenentatge, tindrà lloc entre el 28 març i el 4 abril. La meta consisteix a arribar al Cap Nord en la data seleccionada, superant en equip una sèrie de reptes, aprenent tècniques bàsiques de supervivència en la neu (orientació, refugis, pesca sobre llacs i rius glaçats…), visitant museus, universitats i centres de recerca, assistint a conferències específiques (història, sociologia, dret, economia, recerca àrtica…) i coneixent al màxim la cultura i forma de vida dels sami. Recorreran els països nòrdics (Finlàndia i Noruega), creuaran el Cercle Polar Àrtic i travessaran Lapònia en direcció al nord, sobre la neu que es fon, cap al territori de les aurores boreals. El projecte està patrocinat per UNIVERSIA, portal de les universitats espanyoles i llatinoamericanes.

Miguel Ángel, que es considera un apassionat de la geografia i del territori, es confessa nerviós davant l'experiència. «Allí ens esperen temperatures per sota dels vint graus centígrads i ens hem de preparar amb bon material», explica, «estarem tot el temps per damunt del cercle polar àrtic i encara en mesos freds per a aquelles latituds».

Encara que va estudiar el grau a Madrid, no va dubtar a traslladar-se a Alacant per a especialitzar-se, atret pel prestigi del professorat en la seua àrea. «És dels millors, no solament a escala nacional, sinó també internacionalment, com Jorge Olcina o Antonio Gil Olcina, pels quals també em vaig decantar a especialitzar-me en la Universitat d'Alacant», assegura.

La seua etapa alacantina la qualifica com «un període intens i molt fructífer», al qual també va haver d’«aclimatar-se», reconeix. «Adaptar-se a la humitat pròpia de la costa per a algú de l'interior va ser una mica dur però, al final»,  reconeix, «estar pràcticament en estiu durant el curs acadèmic va ser força gratificant».

Apassionat també del ciclisme de muntanya, Miguel Ángel recomana les comarques de l’interior per a practicar-lo, «Alcoi, Villena, Banyeres de Mariola, el Baix Segura, com Oriola o Callosa del Segura, i la comarca de la Marina, entre molts altres». Les nits alacantines, les fogueres o les vistes des del Castell de Santa Bàrbara són altres de les «parades obligades», que recomana.

Miguel Ángel és membre d'EGEA (Eropean Geography Association for students and young geographers) i ací va ser on es va assabentar de la Polar Raid i es va convertir en una meta. «Era una oportunitat que no podia deixar escapar» i que va poder dur a terme gràcies a una beca de la Generalitat Valenciana i a haver aconseguit treball en Indra, després d'unes duríssimes proves de selecció.

«Ha sigut difícil el camí recorregut, però al final puc dir que he trobat faena com a geògraf. En els temps actuals ja el simple fet de tenir treball i, a més, ser del que has estudiat, és una cosa que estime i valore moltíssim», confessa.Per a més informació i seguiment de l'expedició:

https://www.facebook.com/polarraid

www.polar-raid.org

AlumniUA1 AlumniUA2

En les IMATGES, Miguel Ángel de la Fuente en el seu últim any de màster en la platja de Sant Joan i, el segon per la dreta, en una de les activitats

preparatòries de la Polar Raid 2015, juntament amb alguns dels participants

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464