Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant dissenyen drones de segona generació

Basats en la intel·ligència artificial, les aeronaus poden prendre les seues decisions pròpies durant el vol i treballar en equip

 

DRONES_UA
DRONES_UA2
DRONES_UA3
DRONES_UA4
DRONES_UA5

Imatges de l’equip d’investigadors, prototips de drones creats pels investigadors i proves de vol fetes amb prototips comercials

 

Alacant. Dilluns, 2 de novembre de 2015

Un grup d’investigadors del Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de la Universitat d’Alacant ha dissenyat un sistema de control d’alt nivell que permet el vol autònom de drones. Gràcies a aquesta tecnologia incorporada en una placa de control, el vehicle pot alternar entre diferents plans de vol o definir els desplaçaments òptims d’acord amb l’entorn i la informació rebuda pels sensors. A més, el sistema incorpora un mecanisme de comunicació amb terra que permet establir nous plans de vol mentre l’aeronau està en moviment.

Aquest sistema suposa un avanç significatiu davant dels existents ja que no requereix d’una supervisió constant i té autonomia per a modificar la trajectòria amb l’objectiu final de complir la seua missió. Igualment, la placa de control que té permet comunicacions senzilles entre totes les aeronaus d’un equip de drones per a possibilitar la resolució d’una tasca de forma coordinada.

En definitiva, aquesta tecnologia possibilita actuacions i sistemes basats en la intel·ligència artificial, com també el desenvolupament de conductes multidrone.

Els usos d’aquests són múltiples en ser un dispositiu programable i discorren des del desenvolupament d’aplicacions d’assistència al pilot fins al desenvolupament de sistemes autònoms. “Alguns exemples podrien ser les tasques de cerca de recursos de manera cooperativa que millora tant el temps com la seguretat dels sistemes amb un únic drone; el lliurament de paqueteria amb possibilitat de càlcul de ruta òptima en temps real; desenvolupament d’una patrulla de vigilància distribuïda i coordinada en temps real, entre d’altres”, explica el codirector del projecte i investigador de la UA, Fidel Aznar.

"Aquest és un pas cap a la segona generació de drones perquè, a poc a poc, siguen més menuts, barats, i capaços de desenvolupar tasques d’una manera totalment autònoma", assegura Aznar.

La tecnologia ideada per la UA és aplicable a tot tipus d’aeronaus que utilitzen el protocol de comunicació MAVLINK, utilitzat avui dia en tot tipus de dispositius no tripulats tant aeris com terrestres.

El sistema patentat s’emmarca dins del projecte "Sistemes d’eixam intel·ligents de vehicles aeris no tripulats per a tasques de seguretat i vigilància", cofinançats pel Ministeri d’Economia i Competitivitat i fons FEDER. El grup d’investigació responsable el formen Fidel Aznar, Mar Pujol, Ramón Rizo, Pilar Arques, Mireia Sempere, Francisco J. Mora, María José Pujol, Evaristo Colomina i Javier Botana.

 

(VÍDEO: Clic en la imatge per a veure el vídeo) 

Video_Drones

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464