Saltar apartados

El conseller Alcaraz participa en la inauguració del Seminari Internacional "Globalització i crisi normativa: cap al canvi constitucional" a la UA

El conseller Alcaraz participa en la inauguració del Seminari Internacional “Globalització i crisi normativa: cap al canvi constitucional” en la UA

Asensi Sabater ha afirmat que la pretensió del grup de Constitucional és “intervenir en el debat públic sobre els canvis que tindran lloc a Espanya, de manera ineludible, en els pròxims anys”.

Alcaraz ha assenyalat que la seua Conselleria és la dels valors i ha instat a dotar-los de contingut concret, que haurien de quedar inscrits en una nova constitució.

 

 

Seminari_Conseller_Alcaraz3

 

 

Seminari_Conseller_Alcaraz2aAlacant. 18 de novembre de 2015

El conseller de Transparència, Participació i Cooperació, Manuel Alcaraz Ramos; el rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar Sanz; la vicerectora d’Investigació, Desenvolupament i Innovació de la Universitat d’Alacant, Amparo Navarro Faure; el degà de la Facultat de Dret, Pedro Femenía López; el director de l’Institut Iberoamericà d’Estudis Constitucionals de la Universitat d’Alacant, José Asensi Sabater; i el director de l’AIDH, Luis Efrén Ríos Vega han participat en la inauguració del Seminari Internacional “Globalització i crisi normativa: cap al canvi constitucional”, que pretén respondre a la incidència que té la Globalització en els supòsits materials i formals de les constitucions i els canvis que caldrà introduir per a preservar la normativitat de la Constitució. La trobada es desenvolupa avui i demà dijous 19 de novembre en la sala de graus “Rector Ramón Martín Mateo” de la Facultat de Dret, i inclou quatre panells d’expert i diverses ponències, coordinats pel catedràtic de Dret Constitucional de la UA Asensi Sabater, i el professor José Luis Leal Espinoza.

Els agraïments al professor Asensi Sabater per les invitacions per a participar en l’acte inaugural per part de tots els assistents han precedit la gratitud que expressaven per la signatura fa ara un any del conveni de tutela internacional del Programa de Doctorat en Dret que imparteix la UA i dirigit a la Universidad Autónoma de Coahuila (Mèxic), programa que naixia amb la finalitat de formar doctors de l’Autónoma de Coahuila en la UA i que permet als estudiants de la UAdeC matricular-se en el programa de doctorat de la UA i rebre formació tant presencial com virtual, programa que comença aquest curs acadèmic, al gener de 2016.

Luis Efrén Ríos Vega ha destacat la importància de desenvolupar aquests espais de desenvolupament acadèmic i de col·laboració permanent i la gran oportunitat que suposa per als estudiants de la universitat mexicana.

José Asensi Sabater, ha precisat que aquest seminari prové del grup d’estudis per al canvi constitucional, i ha recordat que fa un any que es va formalitzar a Madrid el grup de Constitucional i, des d’aleshores, desenvolupen programes d’investigació. I pretén també “intervenir en el debat públic sobre els canvis que tindran lloc a Espanya, de manera ineludible, en els pròxims anys. El lema del congrés respon perfectament a aquests objectius; es tracta d'analitzar l'impacte que s'està produint a conseqüència de la globalització…”Cap al canvi constitucional” és una tendència inevitable”, ha afirmat.

Per la seua banda, Amparo Navarro Faure ha manifestat - en la seua exposició - la seua proximitat amb l'àrea de Dret Constitucional, i ha explica com “la majoria dels professors d'aquesta casa ens considerem constitucionalistes en un doble sentit, com el que forma una organització territorial, perquè una constitució no és la de “ací i ara”; i el constitucionalisme és –a més– una metodologia, que suposa la interpretació de qualsevol norma o regla jurídica sobre la base d'uns principis que es dóna en la societat en un moment concret de la història d’aquesta”. I, sobretot, ha incidit la vicerectora “que la Conselleria de Transparència, Participació i Cooperació estiga en mans d'un constitucionalista com és Manuel Alcaraz Ramos”. A continuació, el conseller Alcaraz ha volgut “fer alguna reflexió des de la Conselleria, que és –ha dit– la Conselleria dels valors, que estem tractant d'enfrontar”. Alcaraz ha dit no poder negar “l’enorme crisi de confiança ciutadana en les institucions i en els governantes”, i per això ha afirmat “sí pretén generar un clima de sentiments contraris a la corrupció”. Per a això, es desenvoluparan mecanismes, com un Fòrum per l’Ètica Pública i la Democràcia per al qual tenen l’ajuda de les universitats públiques amb les quals es van reunir fa un parell de mesos, i es va obtenir el compromís de totes les universitats, en el qual es convidarà a participar-hi als experts universitaris, ha declarat. “Perquè el tema dels valores ha sigut un dels oblits del constitucionalisme… i en un congrés com aquest, tampoc caldria oblidar-ho”. El conseller insta a que doten de contingut concret a aquests valors, que –hipotèticament– haurien de quedar inscrits en una nova constitució.

Manuel Palomar finalitzava el torn de paraula i inaugurava el Seminari, i destacava la importància que reflexionem sobre el model constitucional i el canvi.

A continuació, el doctor honoris causa per la Universitat d’Alacant (2012) Carlos de Cabo Martín, expert de la Universitat Complutense de Madrid, pronunciava la conferència magistral " El común como supuesto Constitucional”.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464