Saltar apartados

La Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes repassa els seus 15 anys de trajectòria

L’Ajuntament d’Alacant i l’entitat han signat un conveni de col·laboració que preveu el desenvolupament de diferents activitats per a la difusió i la promoció artística i cultural.

 

Conveni_BibliotecaMC
Conveni_BibliotecaMC2
Conveni_BibliotecaMC3

 

Alacant, 19 de novembre de 2015.

Fa 15 anys, al desembre del 2000, la Universitat d’Alacant, el Banco Santander i la Fundación Botín constituïen la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes amb l’objectiu d’obrir a la participació d’altres institucions i entitats públiques i privades el projecte de biblioteca digital (www.cervantesvirtual.com) inaugurat de forma reeixida un any abans. Mario Vargas Llosa, un dels grans noms de la cultura en espanyol, es convertia en president de la Fundació.

Una dècada i mitja després, el Patronat de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes s’ha reunit, amb la presidència de Manuel Palomar, rector de la Universitat d’Alacant (UA) i vicepresident executiu de la Fundació, en la seu de la UA del carrer Sant Ferran. El Patronat ha repassat les activitats dutes a terme tant per l’entitat com pels tres projectes que gestiona (Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes, Càtedra Vargas Llosa i Centre de Competència en Digitalització IMPACT) i ha aprovat el pla d’actuació per a 2016, any en què coincidiran la commemoració del 400è aniversari de la defunció de Miguel de Cervantes i la celebració del 80è aniversari de Mario Vargas Llosa.

 

Web de referència i homenatges

Les dues efemèrides tindran un tractament especial per part de la Fundació. La commemoració cervantina servirà de referència per al desenvolupament en la xarxa del major entorn virtual dedicat a la vida i l’obra de l’autor del Quixot, amb la col·laboració de les principals universitats, biblioteques i institucions culturals de l’àmbit europeu i iberoamericà, com també de les institucions i les associacions d’estudis cervantins més reconegudes i d’experts en el desenvolupament de plataformes i serveis digitals.

Pel que fa al Premi Nobel hispanoperuà, el seu 80è aniversari protagonitzarà la celebració, a Lima en el mes d’abril, de la II Biennal de Novel·la Mario Vargas Llosa, amb la presència dels principals noms de la creació literària de les dues vores de l’Atlàntic, i la convocatòria, previsiblement al juny, d’un homenatge a Madrid a l’autor de La ciudad y los perros.

 

Conveni amb l’Ajuntament

Després d’aquesta reunió del Patronat, s’ha projectat el mediometratge documental Al otro lado del idioma, que repassa la trajectòria de la Fundació Biblioteca Virtual Miguel de Cervantes i proposa els nous reptes que té a partir de les intervencions, entre d’altres, del mateix Vargas Llosa, Andrés Pedreño, Darío Villanueva (director de la Real Acadèmia Espanyola) o prestigiosos autors, com el Premi Cervantes José Manuel Caballero Bonald i el Premi Nacional Javier Cercas.

Per a finalitzar, Gabriel Echávarri, alcalde d’Alacant, i Manuel Palomar, com a vicepresident de la Fundació, han signat un conveni de col·laboració entre les dues entitats per a la difusió de patrimoni bibliogràfic cultural en diferents formats, l’aprofitament de fons digitalitzats a través de projectes d’investigació conjunts i la difusió i promoció artística i cultural a partir de diferents activitats que s’organitzaran de forma conjunta.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464