Saltar apartados

Prop de dos-cents congressistes participen en el VII Congrés Ibèric de Didàctica de la Geografia inaugurat avui a la UA

La trobada se centra en com ensenyar la Geografia mitjançant les noves tecnologies

La participació de congressistes iberoamericans, portuguesos i espanyols dóna motiu al director de l’IAC Juan Gil Albert, Ferrándiz Lozano, a definir el terme frontera com a “lloc on dos estats es troben”

 

VIICongreso_Geografia1
VIICongreso_Geografia2
VIICongreso_Geografia3
VIICongreso_Geografia4
VIICongreso_Geografia5
VIICongreso_Geografia6
VIICongreso_Geografia7
VIICongreso_Geografia8

Fotografies. Roberto Ruiz. Taller d'Imatge (FGUA)

 

Alacant, 20 de novembre de 2015

El VII Congrés Ibèric de Didàctica de la Geografia, que reuneix prop de dos-cents congressistes i investigadors arribats de Portugal, Iberoamèrica i Espanya preocupats per com ensenyar la Geografia, ha sigut inaugurat avui, en la sala d’actes de la Facultat d’Educació, pel rector de la Universitat d’Alacant, Manuel Palomar. L’acompanyaven en la taula la degana de la Facultat d’Educació, María Ángeles Martínez Ruiz; el director de l’Institut Alacantí de Cultura Juan Gil Albert, José Ferrándiz Lozano; Carmen Delgado Viñas, presidenta de l’Associació de Geògrafs Espanyols (AGE); Emilia Sande Lemos, presidenta de l’Associação de Professores de Geografia de Portugal; i els professors de la Facultat i coordinadors del congrés Emilia María Tonda Monllor, presidenta del Grup de Didàctica de la Geografia de l’Associació Geògrafs Espanyols, i Rafael Sebastiá Alcaraz.

En les seues intervencions, Sebastiá Alcaraz ha remarcat com el col·lectiu d’investigadors fa ara catorze anys de cooperació internacional en el desenvolupament de la innovació i la investigació de didàctica de la geografia. Mentrestant, Tonda Monllor ha agraït la posada en marxa del congrés, que constitueix un “lloc de trobada i de debat per als geògrafs preocupats per la didàctica de la geografia”. Les sessions de treball d’aquests dos dies, divendres 20 i dissabte 21, presentaran ponències, 70 comunicacions en sales simultànies i quatre tallers pràctics dedicats a les noves tecnologies aplicats a l’ensenyament de la geografia. A més, destacava l’activitat del dissabte, GeoAlacant, en la qual tractaran la història de la geografia alacantina, utilitzant l’aigua com a fil conductor del recorregut; a la qual cosa cal sumar la realització d’activitats pràctiques i lúdiques amb l’alumnat.

Tonda Monllor ha dedicat un emotiu record als companys morts Georgina Blanes Nadal, assistent habitual en aquests congressos, i Pedro Mas García, autor de la pàgina web del congrés.

El terme “frontera” ha servit al director del IAC Juan Gil Albert, Ferrándiz Lozano, per a explicar que, si bé la definició que donava la Real Acadèmia de la Història en el Diccionario de voces españolas geográficas, imprès al voltant del 1796, la descrivia com “el extremo o confín de un estado o reino que le separa de otro contiguo”, “hi ha una altra manera d’interpretar les fronteres”. Ferrándiz ha volgut oposar la idea que són “un lloc on dos estats es troben… és una línia comuna… que es comparteix”, per a apuntar com aquest congrés coincideix amb aquesta definició, atesa la confluència de docents portuguesos, espanyols i iberoamericans.

Carmen Delgado, que pronunciava també la conferència d’obertura, ha destacat l’oportunitat i la necessitat del grup de didàctica, que ha definit com a “essencials” ja que “la geografia està immersa en un procés de renovació, referida aquesta als continguts, els mètodes, l’estructura; però també és clau en els processos didàctics, on hem posat menys l’accent”.

Per la seua banda Martínez Ruiz ha fet al·lusió a la bellesa i la practicitat de la geografia i ha recordat que en la seua infància “era l’assignatura que més feia volar la meua imaginació perquè obria altres mons, altres països, serralades, llacs…que em semblava que era com un món imaginari i que mai ho veuria. Per això, ara quan viatge a algun lloc que vaig aprendre en la meua infància és una gran satisfacció”.

Tonda Monllor, Sebastiá Alcaraz, Sande Lemos i Delgado Viñas, acompanyats per José Antonio Poves Espí, director del Centre de Formació i Recursos d’Alacant, i Francisco Pastor Piña, cap del Servei Territorial d’Educació, clausuraran el congrés a les 10.00 hores del dissabte dia 21 de novembre a la Seu Universitària Ciutat d’Alacant, a l’avinguda Ramón y Cajal.

 

GeoAlacant

Demà dissabte tindrà lloc l’activitat didàctica denominada GeoAlacant, coordinada pels professors de la UA Rafael Sebastiá Alcaraz i Emilia María Tonda Monllor i Alacant 1850. Aquest projecte és un itinerari didàctic per la ciutat d’Alacant, que té com a objectiu difondre un nou model de ciència geogràfica entre la societat, donant a conèixer als ciutadans les claus per a entendre la història del territori en què viuen i mostrar una forma diferent d’ensenyar la Geografia.

En aquest cas l’aigua serà el fil conductor de l’itinerari. Durant l’itinerari didàctic es fa un viatge al llarg de diferents èpoques, des de l’Alacant del segle xxi fins als orígens de la ciutat. I ho farà passant per sis parades, que són la plaça Gabriel Miró, plaça Portal d’Elx, plaça d’Abad Penalva, plaça de l’Ajuntament d’Alacant, plaça de Santa María i parc de l’Ereta. En cada parada hi haurà dos docents que explicaran diversos temes sobre l’evolució i la presència de l’aigua en la ciutat. Com a innovació educativa s’ha creat una aplicació App amb geolocalització per a dispositius Android. Els codis QR que hi haurà en les parades, permetran accedir quan es vulga a més informació.

 

Notícies relacionades:

El VII Congrés Ibèric de Didàctica de la Geografia en la Universitat d’Alacant aprofundirà sobre com ensenyar geografia i l’ús de Tics

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464