Saltar apartados

Científics proven amb èxit en la NASA catalitzadors dissenyats en la Universitat d'Alacant

Permeten la recuperació d’aigua i l’obtenció d’energia a partir de l’orina generada pels astronautes

 

NASA
NASA2
NASA3
NASA4

Els investigadors de la UA durant la seua estada en el centre Johnson Space Center de la NASA

 

Alacant. Dilluns, 30 de novembre de 2015

Dels laboratoris de la Universitat d’Alacant al Centre Espacial Johnson de la NASA situat a Houston (EUA) per a fer experiments en condicions de microgravetat. Aquest ha sigut el desafiament superat amb èxit pels investigadors de l’Institut Universitari d’Electroquímica de la Universitat d’Alacant, José Solla-Gullón i Francisco José Vidal, juntament amb l’estudiant de doctorat Roberto Martínez. El seu objectiu, provar l’eficiència dels catalitzadors dissenyats en la UA “amb la idea d’implantar-ho en estacions espacials per al tractament de residus líquids humans”, expliquen.

En un principi, tenien previst fer quatre vols parabòlics en un avió especialment preparat per a disposar d’un interval d’uns 15-20 segons en condicions d’ingravitació però, per problemes tècnics, només han pogut fer un dels vols. Durant aquest, els científics han dut a terme experiments d’oxidació d’amoníac amb electrocatalitzadors de platí que s’apliquen en el camp de la recuperació d’aigua i l’obtenció d’energia a partir dels residus fisiològics, particularment orina, generats pels astronautes.

El catalitzador consisteix en una estructura microscòpica formada per nanocubs de platí, unes petites formes polièdriques amb una grandària de 10 nanòmetres (0,00000001 metres). En concret, converteix l’amoníac en nitrogen (N2), un gas que s’elimina fàcilment, mitjançant un procés d’oxidació electroquímica en el qual es generen electrons, que poden ser a més usats com a font energètica per a alimentar algun instrumental a bord.

“En la cresta de la paràbola del vol hem pogut veure com afecta la ingravitació en el comportament dels nostres catalitzadors per al procés d’oxidació d’amoníac. Els primers resultats han sigut prometedors”, expliquen.

Aquest tipus d’assajos, en els quals la nau ascendeix a gran velocitat i baixa en picat, són habituals en les agències espacials per a dur a terme diferents experiments en microgravetat i per a la formació d’astronautes. “Com ja hem confirmat en condicions de gravidesa en el laboratori, aquests catalitzadors han demostrat un comportament molt millor que els provats fins ara”, assenyalen José Solla-Gullón, Francisco José Vidal i Roberto Martínez.

Del 8 al 16 de gener els químics de la UA tornaran al centre ‘Johnson Space Center’ d’Houston per a quatre noves eixides. Una vegada que concloguen els assajos, els resultats seran avaluats per la NASA, que haurà de decidir si el prototip s’adapta a les necessitats concretes per a la possible adaptació d’aquest a futures missions o, més a curt termini, per exemple a l’Estació Espacial Internacional (ISS).

 

Notícia relacionada:

Investigadors de la Universitat d’Alacant faran experiments en condicions de microgravetat en la NASA

 

Reproducir

  Francisco José Vidal i Roberto Martínez durant el vol parabòlic

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464