Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant obtenen carbó activat de bona qualitat amb residu de cànem

Aquest producte s’usa com a filtre per al tractament de l’aigua i per a l’eliminació de gasos contaminants d’indústries

 

CarbonUA

 

Alacant. Dilluns, 22 de novembre de 2015

Investigadors de la Universitat d’Alacant acaben de demostrar que amb el residu del cànem es pot obtenir carbó activat de bona qualitat, un producte que s’usa com a filtre per al tractament de l’aigua i l’eliminació dels gasos contaminants en les indústries. Aquesta innovació s’emmarca en el projecte "Carvoc: Filtres innovadors ecològics de carbó activat per a l’eliminació de compostos orgànics volàtils", en el qual han participat Espanya, França i Regne Unit amb finançament de la Comissió Europea.

Al març de 2013 va arrancar el projecte i “ara els resultats s’han traduït en la demostració de poder aconseguir un carbó activat de bona qualitat a partir del residu del cànem”, afirma el director del Grup d’Investigació de Materials Carbonosos i Medi Ambient de la UA i responsable del projecte, Diego Cazorla. “Aquest material podrà ser utilitzat en sectors tan diversos com les potabilitzadores, la indústria, el farmacèutic i l’activitat tèxtil”, afig.

El carbó activat té la capacitat d’atraure i filtrar en la seua superfície gasos, vapors, líquids i substàncies dissoltes, per la qual cosa la producció i el consum d’aquest ha augmentat els últims anys. Aquesta demanda se centra considerablement en les plantes de tractament d’aigües ja que necessiten tones d’aquest material per al seu funcionament.

 

Nou procés de deixalla del carbó

El problema principal, explica el professor de la UA, "es troba en el cost econòmic elevat que suposa rebutjar el carbó activat usat, com també la posterior manipulació i gestió d’aquest, en tractar-se d’un material altament contaminant".

En aquest sentit, una de les tècniques utilitzades per al tractament és la regeneració tèrmica, encara que té diversos inconvenients: és necessari transportar el carbó activat usat fins al centre de regeneració i després portar-lo de nou fins al lloc on s’utilitzarà. A més, el cost energètic és elevat perquè necessita d’altes temperatures (600-1.000 graus centígrads), es perd entre un cinc i un vint per cent de carbó activat durant el procés de combustió i genera problemes mediambientals per l’alt consum d’energia, el transport i l’alliberament de gasos contaminants en la fase de reactivació.

Amb l’objectiu de superar aquestes limitacions, Cazorla i la també catedràtica Emilia Morallón, de l’Institut de Materials de la UA, han patentat una nova tecnologia, segons ells, "eficient, sostenible i més econòmica" en comparació de les que ja hi ha: la regeneració electroquímica.

El sistema utilitza corrent elèctric continu que pot ser subministrat per una font d’alimentació convencional o directament de qualsevol dispositiu basat en energies renovables, com les plaques solars o els aerogeneradors. Així, la regeneració del carbó activat pot fer-se en el mateix lloc on s’està usant i amb un consum energètic molt menor.

 

Notícies relacionades

L’Institut Universitari de Materials de la UA mostra els avanços en investigació de Ciència dels Materials

Investigadors de la UA obtenen carbó activat a partir de pellofa de cacau

Investigadors de la UA participen en un projecte europeu per a disminuir l’emissió de gasos contaminants amb filtres ecològics produïts a partir de residus del cànem

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464