Saltar apartados

La interrelació entre amor, erotisme i sexualitat amb la mort, analitzada en la Universitat d'Alacant

Onze especialistes dels àmbits de la sociologia de la literatura i de les arts i de la història de la literatura estudiaran els vincles entre Eros i Tànatos

 

Eros_ThanatosAlacant. 24 de novembre de 2015

Amor i mort. Amb aquesta temàtica, el IX Seminari Hispano-argentí Eros i Tànatos en les Arts i la Literatura Espanyoles i Llatinoamericanes se celebra els dies 26 i 27 de novembre de 2015 a la Universitat d'Alacant. Després de vuit edicions en les quals ha tractat sobre art, ciutat, societat global, ciència, família, humanisme, discursos socials de les emocions, entre altres, enguany és el torn de la interrelació entre l'amor i la mort, continuant amb la línia plantejada des del seu origen, que escull un tema entorn del qual gira el seminari.

Onze professors especialistes, set procedents de l'àmbit de la literatura i quatre del camp de la sociologia, analitzaran en el seminari la interrelació entre Eros –l'amor, l'erotisme i la sexualitat– i Tànatos –la mort–. Aquest és un dels temes essencials de la literatura i de les arts espanyoles i hispanoamericanes contemporànies, que abordaran des d'una perspectiva interdisciplinària i, més concretament, partint dels camps de la sociologia de la literatura i de les arts i de la teoria de la literatura, per a acostar aquests dos pols –Eros i Tànatos– al context social i cultural.

La presentació del programa, per part dels directors de departaments, degans, representants de la Universitat Nacional del Litoral, Eva Valero Juan i Juan A. Roche Presó, serà a les 16.00 hores del dia 26, i donarà inici al seminari el catedràtic de Literatura hispanoamericana de la UA, José Carlos Rovira, que intervindrà amb la conferència d'obertura: «Thanatos novohispano dieciochesco con un poco de eros i de carnavales: las Honras fúnebres a un perra». Serà a partir de les 16.30 hores. Prosseguiran, durant els dos dies de programació i per aquest ordre, Carmen Alemany, catedràtica de Literatura Hispanoamericana de la UA; Eva Valero Juan; Ana Copes, professora de Literatura Hispanoamericana i directora de la Càtedra Oberta d'Estudis Llatinoamericans José Martí de la Universitat Nacional del Litoral, Sante Fe, Argentina; Joaquín Roses, professor titular de Literatura Hispanoamericana de la Universitat de Còrdova i director de la Càtedra Góngora; Virginia Gil Amate, professora titular de Literatura Hispanoamericana de la Universitat d'Oviedo; Germán Prósperi, professor titular Ordinari de Literatura Espanyola en la Facultat d'Humanitats i Ciències de la Universitat Nacional del Litoral, Santa Fe, Argentina; Paola Andrea Cano Molina, professora de la Facultat d'Humanitats i Ciències Socials de la Pontifícia Universitat Javeriana Cali, Colòmbia; Michéle Dufour, professora titular del Conservatori Superior de Música de Madrid i doctora en Sociologia; Cristina Guirao, professora de Sociologia de la Universitat de Múrcia, i tanca el cicle Juan A. Roche Cárcel.

Dirigeixen el seminari Juan A. Roche Cárcel, professor titular de Sociologia de la Cultura i de les Arts, i Eva Valero Juan, directora del Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti i professora titular de Literatura Hispanoamericana, tots dos en la UA. La trobada se celebrarà els dies 26 i 27 de novembre de 2015 en el Centre d'Estudis Iberoamericans Mario Benedetti de la UA, situat en la Facultat de Filosofia i Lletres III. La inscripció gratuïta es pot realitzar fins al 25 de novembre. Destinat a alumnes dels graus d'Espanyol: Llengua i Literatures, Sociologia, Humanitats i Història, així com a qualsevol persona interessada.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464