Saltar apartados

Investigadors de la UA desenvolupen biosensors més eficaços per al control dels nivells de glucosa

El repte abordat és utilitzar materials que tinguen una afinitat elevada amb aquesta substància i evitar falsos positius

 

BIOSENSORES1
BIOSENSORES2
BIOSENSORES3
BIOSENSORES4
BIOSENSORES5

 Investigadors de la UA durant les proves de detecció de substàncies i esquema d’un sensor electroquímic selectiu

 

Alacant. Divendres, 13 de novembre de 2015

Cada vegada es fa més necessari el desenvolupament de petits dispositius d’anàlisi que siguen barats, portàtils, fiables, i d’un fàcil maneig per a determinar un paràmetre concret. En aquest marc, el Grup d’Investigació d’Electrocatàlisi i Electroquímica de Polímers del Departament de Química Física de la Universitat d’Alacant desenvolupa sensors i biosensors electroquímics per a la detecció de substàncies d’un interès mèdic i biològic, com neurotransmissors (dopamina, adrenalina, norepinefrina, etc.) i metabòlits diversos com glucosa, vitamina c, àcid úric, entre d’altres.

En l’actualitat hi ha diferents sensors electroquímics que produeixen una interacció entre un elèctrode i la molècula que s’hi vol detectar. La intensitat del corrent elèctric generat per aquesta reacció es relaciona amb la quantitat de la molècula en la mostra.

L’interès més gran que té el desenvolupament d’un sensor d’aquest tipus és poder aplicar el seu ús directament sobre fluids fisiològics (sang, orina, saliva, etc.). Però la major dificultat que té per a obtenir anàlisis correctes és la presència en aquests fluids d’altres espècies químiques que interfereixen la seua detecció i es tradueixen en falsos positius. Per aquest motiu en ocasions les mostres han de passar per tractaments en laboratoris especialitzats que incrementen el temps i el cost de l’anàlisi.

El repte abordat pels investigadors de la UA consisteix a desenvolupar materials que tinguen una elevada afinitat per la molècula que es vol detectar i que evite aquests falsos positius. Per a això, el Grup d’Electrocatàlisi i Electroquímica de Polímers fabrica elèctrodes que segueixen dues estratègies bàsiques. La primera d’aquestes tracta el desenvolupament de biosensors de tercera generació que podrien aplicar-se en el control de glucosa en diabètics.

“Hem immobilitzat una proteïna model mitjançant capes de sílice amb tècniques sol-gel. La sílice (òxid de silici) és un material molt comú i barat, de fet, és el component principal de l’arena de platja. Modulant la composició d’aquestes capes hem aconseguit que es produïsca una reacció electroquímica directa entre la proteïna i l’elèctrode. Gràcies a aquesta innovació, podrem introduir altres proteïnes, entre aquestes la glucosa oxidasa, i desenvolupar diferents dispositius de control de substàncies”, explica un dels investigadors del grup, Francisco Montilla.

En una altra línia, estan treballant en sensors biomimètics, és a dir, que funcionen com a biosensors, però que no contenen biomolècules com les proteïnes necessàries en els sensors electroquímics habituals. “Malgrat que hem detectat que els biosensors tenen propietats molt interessants encara tenen problemes d’eficàcia, són relativament cars i, sobretot, de vegades no es troba en la naturalesa una proteïna que metabolitze la molècula concreta que cal detectar”, assenyala Montilla. “Per això, en el nostre laboratori estem modificant elèctrodes amb capes de sílice amb unes propietats especials que actuen com a filtre selectiu i que podem fabricar “a mesura” per a una determinada molècula”, afig.

En concret, aquesta última línia de treball, s’ha desenvolupat gràcies al finançament rebut de la Fundación Ramón Areces que ha finalitzat enguany. A més, el grup d’investigació desenvolupa un projecte del Ministeri d’Economia i Competitivitat dins de la convocatòria d’Excel·lència i un projecte Prometeu de la Generalitat Valenciana amb el qual es finança part d’aquesta investigació.

 

Reproducir

 Una de les proves fetes pel grup per al desenvolupament dels biosensors. En concret, dipòsit electroquímic d’una de capa de sílice sensora

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464