Saltar apartados

Un estudi confirma que la igualtat de gènere en els mercats promou l'estabilitat financera

Fet per investigadors de la Universitat d’Alacant i la Universitat de Cambridge, ha sigut publicat en la revista Journal of Economic Behavior & Organization

 

Alacant. Divendres, 2 d’octubre de 2015.

“El fet que la gran majoria dels brokers o corredors siguen homes és un factor de risc addicional per a l’estabilitat dels mercats”. Així ho confirma un estudi fet per la Universitat d’Alacant i la Universitat de Cambridge publicat recentment en la revista acadèmica Journal of Economic Behavior & Organization.

Els investigadors han dut a terme experiments en què han participat voluntaris en mercats financers simulats en un laboratori. Durant l’experiment, aquells mercats formats exclusivament per homes o per dones van exhibir un alt grau d’inestabilitat en els preus. No obstant això, els mercats mixtos van mantenir preus molts més estables.

Els resultats de l’estudi indiquen que no hi ha diferències entre mercats formats exclusivament per homes o per dones. Els dos tipus de mercats tendeixen a patir una alta volatilitat en els preus, que eren generats pels mateixos participants mitjançant un mercat de compra-venda d’actius financers creats en el laboratori. Per contra, els mercats mixtos, compostos per un 50% d’homes i un 50% de dones, exhibeixen preus molt estables i pròxims al valor teòric d’equilibri de mercat.

Per a poder explicar aquest fenomen, els investigadors han recopilat informació sobre les preferències al risc, el nivell de confiança i l’habilitat cognitiva dels participants. Aquest últim factor va resultar ser determinant per a l’estabilitat dels mercats i sembla explicar l’efecte beneficiós de la igualtat de gènere: els participants de baixa habilitat cognitiva es van comportar de forma altament irracional en mercats de sexe homogeni, i incorrien en grans pèrdues i desestabilitzaven els preus. Per contra, el comportament d’aquests va ser molt més caut i racional en mercats amb igualtat de gènere.

“El nostre estudi mostra que una alta habilitat cognitiva en el mercat i una major igualtat de gènere són beneficiosos per al correcte funcionament d’aquest”, afirma l’investigador del Departament de Fonaments de l’Anàlisi Econòmica de la Universitat d’Alacant i un dels dos autors de l’estudi, Carlos Cueva. “La igualtat de gènere ajuda a limitar l’efecte desestabilitzador d’aquells agents amb menys habilitat cognitiva”, afig Carlos Cueva.

Una possible explicació d’aquest efecte, segons els autors, és que els grups mixtos promouen la cooperació i moderen l’excessiva competitivitat que freqüentment exhibeixen grups de sexe homogeni.

Referència: “Is financial instability male-driven? Gender and cognitive skills in experimental asset markets”, Journal of Economic Behavior & Organization.

 

Borsa_Chicago

Imatge de recurs Borsa de Chicago (EUA). Font: Institut Nacional de Tecnologies Educatives i Formació Professional (Intef)

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464