Saltar apartados

La Universitat d'Alacant debat des del dijous 15 les repercussions ambientals del "fracking" en unes jornades internacionals

Salvador Ordóñez Delgado, catedràtic de Petrologia i Geoquímica de la UA, comparteix la taula primera amb un ecotoxicòleg forense, entre altres.

Director i coordinador, Germán Valencia Martín i Juan Rosa Moreno, formularan una proposta de regulació ambientalment sostenible.

 

Alacant, 13 d'octubre de 2015

L'extracció d'hidrocarburs no convencionals a través de la tècnica de la fractura hidràulica o fracking està despertant al món sencer, i també a Espanya, una considerable polèmica, per les temudes repercussions ambientals, valorades fins al moment a partir bàsicament de l'experiència nord-americana. Aquesta controvèrsia ha arribat ja a Espanya al pla normatiu i jurisprudencial. Per a tractar aquest tema, i continuant amb l'anàlisi completa i racional de totes les implicacions ambientals d'aquesta tècnica i consegüentment de tots els subsectors normatius afectats que duu a terme el grup d’investigació en Dret Ambiental de la Universitat d'Alacant, el Departament d'Estudis Jurídics de l'Estat de la UA organitza, dijous 15 i divendres 16 d'octubre de 2015, les Jornades Internacionals de Dret i Fracking. Sota la direcció i coordinació dels professors German Valencia Martín i Juan Rosa Moreno, l'activitat s'emmarca entre les promogudes pel grup d’investigació en Dret Ambiental de la UA. Les sessions combinaran taules amb presentació de comunicacions. Tota la informació es pot seguir en http://web.ua.es/va/fracking

El dijous 15 d'octubre comencen les sessions, centrades en el tema «Fundamentos científico-técnicos y económicos», de la mà del catedràtic de Petrologia i Geoquímica del Departament de Ciències de la Terra i del Medi Ambient de la UA, Salvador Ordóñez Delgado. Ordoñez compartirà sessió amb el professor del Departament d'Ecologia, José Enrique de Tomás Sánchez; l'investigador de Institut Politècnic Nacional (Mèxic), Pedro Joaquín Gutiérrez-Yurrita; Luis Burillo Borrego, ecotoxicòleg forense a l'Institut de Medicina Legal (València), i David Alamenda Carrillo, director general de Shale Gas España. Continuarà la sessió amb «Derecho comparado», en la qual participaran Noemí Pino Miklavec, professora de la Universitat Nacional del Comahue i relatora del Ministeri Públic Fiscal a Neuquén (Argentina); Rafael Costa Freiria, investigador de la Universitat Estatal de Campinas (Brasil); Pedro Joaquín Gutiérrez-Yurrita, i Ramón Terol Gómez, professor de Dret Administratiu en el Departament d'Estudis Jurídics de l'Estat de la UA.

«Aspectos sectoriales (I). Aguas, residuos, cambio climático y responsabilidad ambiental» es desenvoluparà a la vesprada amb Sebastián Utrera Caro, professor Universitat CEU San Pablo (Madrid); Eva Blasco Hedo, del Centre Internacional d'Estudis de Dret Ambiental (CIEMAT); Mercedes Ortiz García, professora de Dret Administratiu en el Departament d'Estudis Jurídics de l'Estat de la UA; Pilar Dopazo Fraguío, professora Universitat Complutense de Madrid i Universitat Carlos III; José Miguel Beltrán Castellanos, professor d'Estudis Jurídics de l'Estat de la UA. La segona part d’«Aspectos sectoriales (II). Espacios naturales, ordenación territorial, substancias peligrosas y transparencia» es veurà el divendres 16, amb Fernando de Rojas Martínez-Parets, professor de la Universitat Miguel Hernández; Teresa Cantó López, professora de la UA; Olga Serrano Paredes, advocada de Hogan Lovells (Madrid), i Rubén Martínez Gutiérrez, professor de la UA.

«Aspectos integradores (propuesta de una regulación ambientalment sostenible)» tanca les jornades amb les intervencions del seu director i coordinador, Juan Rosa Moreno i Germán Valencia Martín, tots dos professors del departament organitzador. Antonio Merino García, director de la Secretaria Tècnica de Repsol, clausurarà amb la seua conferència les jornades. El lloc de celebració és la sala de juntes de la Facultat de Ciències de la UA.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464