Saltar apartados

Sanguinetti critica en la Universitat d'Alacant "els dogmatismes" i atribueix als nacionalismes exacerbats "patiments i arbitrarietats"

González, Lagos, Betancurt i Slim, entre els assistents en la cerimònia d'investidura com a Doctor Honoris causa per la Universitat d'Alacant

 

Sanguinetti1
Sanguinetti2
Sanguinetti3
Sanguinetti4
Sanguinetti5
Sanguinetti6
Sanguinetti8
Sanguinetti9
Sanguinetti10
Sanguinetti11
Sanguinetti12
Sanguinetti13

 

Alacant. Dijous, 15 d'octubre de 2015

L’expresident de la República Oriental de l'Uruguai, elegit per dues vegades (1985-1990, 1995-2000), advocat, historiador, sociòleg i sobretot, com li agrada autodenominar-se, periodista, Julio María Sanguinetti forma part des d'aquest matí del claustre d'il·lustres doctors de la Universitat d'Alacant. La seua investidura com a doctor honoris causa ha tingut lloc en el Paranimf. Presidida pel rector, Manuel Palomar, hi han assistit expresidents de govern de països iberoamericans com Felipe González, Ricardo Lagos, o Belisario Betancur, empresaris com Carlos Slim, Alejandro Bulgheroni i Enrique Manhard, polítics i alts càrrecs d'organismes internacionals com Rebeca Grynspan i acadèmics com Natalio Botana.

Durant el seu discurs, Sanguinetti ha advocat per «la tolerància com a fonament de la llibertat». Ha criticat els dogmatismes, «dels quals no estem lliures en el món polític», ha assegurat, «quan perdem el valor de la llibertat individual» i «el respecte a les minories», i ha advocat perquè siga en els claustres de les universitats «on les idees moguen les civilitzacions». S’ha declarat contra tota mena de fonamentalisme, aplicat a les religions, la política i fins i tot, la ciència, de la qual ha dit que és «alliberament però també pot ser destrucció» i l'ha qualificada com a «molt perillosa» «quan transcendeix les exactituds i desborda les seues pròpies personalitats». «La moral i l'ètica han de canalitzar els avanços amb racionalitat», ha assegurat.

Julio María Sanguinetti ha criticat els nacionalismes exacerbats, els quals històricament «han estat a la base de moltes arbitrarietats i patiments». Per contra, ha defensat el patriotisme com «un sentiment pur; l'amor a la terra de la qual hom se sent fill, això és fonamentalment amor». Ha lamentat que encara avui dia hàgem de «continuar defensant-nos de la intolerància» i ha reconegut com a tasca de l'estat democràtic la canalització «de la llibertat i la tolerància, l'ànima de l'esperit mateix de la llibertat».

L’expresident de l’Uruguai i actual president del Círculo de Montevideo ha assegurat que «estimem la bellesa amb senzillesa i el coneixement sense arrogància», i ha acabat el discurs amb una cita de l'Escola d'Atenes: «la pobresa no és cap vergonya; ho és no fer res per superar-la».

Per la seua banda, el rector, Manuel Palomar, s'ha referit en el seu discurs a les claus estratègiques i les propostes d'actuació aprovades en la III Trobada Internacional de Rectors Universia, celebrada a Rio de Janeiro el juliol de 2014, conegudes com la Carta Universia Rio 2014. Palomar ha alineat la Universitat d'Alacant amb aquests objectius d'impuls a «un espai iberoamericà del coneixement socialment responsable» i ha al·ludit al compromís acadèmic, científic, cultural i social amb l’Amèrica Llatina. Segons el rector, amb la investidura de Sanguinetti –«el segon uruguaià que ens honora en la nostra màxima orla d'honor, després de Mario Benedetti, de qui custodiem la biblioteca madrilenya i la investiguem i divulguem»–«reforcem el nostre compromís amb Llatinoamèrica».


El nou doctor ha estat apadrinat pel catedràtic de Ciència Política i de l'Administració de la Universitat d'Alacant, José Manuel Canales, que ha destacat «la gran coherència en la seua trajectòria vital, política, literària i de divulgació», però, sobretot, que siga «un líder polític que va creure, va practicar i va defensar sempre la democràcia, i que va ser l'impulsor de la transició al seu país», a més del seu «innegable lideratge en el continent iberoamericà». Canales ha resumit les tres facetes essencials de l'homenatjat, la primera, «la de polític experimentat i home d'estat; segona, la d'acadèmic i intel·lectual consagrat i, tercera, la de publicista (columnista) en diversos mitjans de comunicació, ha» explicat.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464