Saltar apartados

El Futur s'acosta en la Universitat d'Alacant

 

Alacant, 20 d'octubre de 2015

El futur no estava tan lluny. Demà dimecres 21 d’octubre de 2015, el DeLorean, la màquina del temps de Retorn al futur portarà Marty Mc Fly a aquest temps, on el va deixar fa 30 anys, data en què es va gravar la pel·lícula. És més, pot ser que si bé no siga exactament com ho va imaginar el director Robert Zemeckis, sí que estiga més prop del que imaginem. Així ho demostren les investigacions i els desenvolupaments tecnològics que porten endavant els científics de la Universitat d’Alacant. Al cotxe sense conductor que va desenvolupar fa un any el grup d’investigació Senyals, Sistemes i Telecomunicació de la UA, liderat pel doctor Tomás Martínez Marín, s’uneix la notícia recent del material polimèric flexible, capaç d’autoreparar-se, desenvolupat pel grup dels tres investigadors del Laboratori d’Adhesió i Adhesius, José Miguel Martín, catedràtic de Química Inorgànica, José Antonio Jofre, enginyer químic i industrial, i el químic Andrés Yáñez.

Quatre enginyers de Telecomunicacions, investigadors de la UA, van crear el passat any 2014 un dispositiu de baix cost que, acoblat a diferents tipus de vehicles, permet el moviment i el transport de càrregues en espais complexos sense necessitat d’agafar el volant. Aquest dispositiu patentat per la Universitat d’Alacant es pot acoblar a qualsevol cotxe de conducció manual per a convertir-lo en un robot d’altes prestacions. El grup de Senyals, Sistemes i Telecomunicació de la UA, ha automatitzat un carro de golf que circula de forma autònoma pel campus universitari. Tot aquest avanç ha donat lloc a una tecnologia i a una sèrie d’algorismes patentats per la Universitat que permeten millorar els processos de creació de mapes, associació i localització de robots pel que fa a les tècniques convencionals d’SLAM (Simultaneous Localization And Mapping).

Fa vint dies, el grup d’investigadors del Laboratori d’Adhesió i Adhesius de la UA presentava un material d’un tipus de resina transparent, que té la propietat de reparar-se per si sol ja que si es talla amb una tisora per la meitat i es posa en contacte novament, després de 10-15 segons, s’uneix sense necessitat d’utilitzar cap font externa. Una altra de les característiques d’aquest material és que el procés de tallar i ajuntar, pot fer-se dins de l’aigua o qualsevol altra substància fluïda.

D’altra banda, el Departament de Ciència de la Computació i Intel·ligència Artificial de l’Escola Politècnica Superior de la Universitat d’Alacant ha convocat un concurs de creació de videojocs retro en el qual es demana als participants que lliuren jocs amb picades d’ullet a la pel·lícula de Retorn al futur. Divendres que ve 23 d’octubre de 2015 es tanca el termini de lliurament, just dos dies després de la data en què Marty Mc Fly, el protagonista de la pel·lícula de Robert Zemeckis, arriba al futur. El DeLorean, la màquina del temps de la pel·lícula, indicava el dia 21 d’octubre de 2015. Els organitzadors saben ja que tindran molts jocs participants, amb més o menys referències a la pel·lícula i a la sèrie. A més, els jocs que es desenvolupen estan fets per a un ordinador de 1984, just un any abans de la pel·lícula.


Notícies relacionades:

Investigadors de la UA desenvolupen un dispositiu perquè vehicles industrials circulen sense conductor

La Universitat d'Alacant troba un material capaç d'autoreparar-se

L'Escola Politècnica Superior de la UA convoca el III Concurs Internacional de Creació de Videojocs Retro #CPCRetroDev

 

Imatges cedides per EFE

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464