Saltar apartados

Reunió d'experts mundials en la UA per a preparar directrius innovadores i recomanacions per a l'ús de centres d'aprenentatge permanent

Universitats, empreses, sindicats, associacions, autoritats locals i regionals es beneficiaran dels resultats del projecte Erasmus + de la Unió Europea, BALL

BALL

 

Alacant, 23 d'octubre de 2015

La Universitat d'Alacant acull el dilluns dia 26 d'octubre de 2015 la Quarta Reunió del Comitè Directiu del Projecte BALL, Be Active through Lifelong Learning (‘estigues actiu a través de l'aprenentatge permanent’). A més, es desenvoluparan les jornades dilluns i dimarts 26 i 27 d'octubre, en què participaran quaranta-cinc experts i investigadors.

BALL és un projecte Erasmus + de la Unió Europea que desenvolupa el Vicerectorat d'Estudis Formació i Qualitat de la UA, en el marc del Diploma Sènior de la Universitat Permanent i que té com a objectiu principal analitzar el grau de preparació per a la jubilació entre els ciutadans europeus. L'equip que treballa en aquest projecte finançat per la UE està compost per organitzacions amb una àmplia experiència en el treball amb la tercera edat de tres països europeus. En el marc de la reunió del dia 26 es desenvoluparà, a més, la Quarta Reunió d'Experts, entre els quals hi ha representants de diverses àrees professionals i institucions privades i públiques. Experts procedents dels àmbits de la geriatria, la gerontologia, la sociologia, la psicologia, l’educació per a gent gran i sectors empresarials i professionals diversos aportaran les seues idees i valoraran les propostes d'acció i directrius que s'obtindran com a resultat d'aquesta quarta reunió estratègica i reunió d'experts.

El projecte aborda la urgència d'establir directrius i pràctiques sobre la millor manera de preparar els individus en una fase primerenca de la seua vida de cara a la «tercera edat», posant l'èmfasi en l'aprenentatge, l'entorn i l'atmosfera cultural, i la compartició dels coneixements. Es tracta d'un enfocament innovador que no s'ha posat en pràctica abans. Els resultats van dirigits a tots els actors interessats a proporcionar formació als ciutadans, membres o empleats que s'aproximen a la «tercera edat».

Durant les jornades, representants de les institucions sòcies del projecte i pertanyents a Islàndia (O3A Reykjavik i Evris Foundation Ses) Polònia (Towarzystwo Wolnej Wszechnicy Polskiej Oddzial w Lublinie) i Espanya (UA) abordaran els avanços realitzats en les investigacions del projecte en la seua segona fase, centrada en l'anàlisi i aprovació dels resultats obtinguts en un estudi individualitzat primer, i després, comparat de l'estat de la qüestió sobre la preparació per a la jubilació i l’entrada en la tercera edat en cada país i en la Unió Europea. En la reunió veuran els resultats obtinguts a partir d'aquests tres contextos i el resultat d'una enquesta feta entre febrer i maig de 2015.

Qüestionaris

Es van enviar qüestionaris a un total de 20.384 persones en tots els països; 16.384 van ser contactats per correu electrònic i a la resta se'ls va administrar l'enquesta en paper. El 20,58 % (4.196 persones) va respondre, dels quals 2.790 són dones i 1.406 homes. Encara que l'objectiu era tenir una distribució equilibrada de gènere, els resultats reflecteixen la distribució real de la població i com la major esperança de vida de les dones esbiaixa la mostra en aquest grup de població. Quant al seu estat de jubilació, 2.655 dels enquestats eren no-jubilats i 1.541 ja s'havien retirat. L'objectiu és poder proporcionar una radiografia sobre l'estat de la preparació per a la jubilació entre la població en l'actualitat.

L'objectiu principal del projecte és desenvolupar directrius innovadores i recomanacions per al seu ús en els centres d'aprenentatge permanent, universitats, empreses, sindicats i associacions, o per a les autoritats locals i regionals que necessiten i vulguen preparar i animar el personal a càrrec seu per a preparar-se per a l'arribada de la jubilació i l'entrada en la tercera edat. Els resultats del projecte defineixen, a priori, el grup d'edat de 50 a 70 (la generació «baby boom») com el grup objectiu d'aquestes preparació. El projecte i els seus resultats s'utilitzaran per a crear consciència sobre aquests importants temes i difondre els resultats en tota l'Àrea de l'Educació Europea i la xarxa d'Universitats de la Tercera Edat a tot el món.

La reunió tindrà lloc a la Seu Ciutat d'Alacant, situada a l'avinguda Ramón y Cajal, número 4. Es tracta de la segona vegada que la UA acull aquesta reunió estratègica.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464