Saltar apartados

Mario Gaviria i José María Perea presenten El Paraíso Estancado a la Seu Ciutat d'Alacant

La publicació és un ampli i exhaustiu assaig en què es tracten dues qüestions fonamentals per al futur d’Europa

 

Llibre_ParaisoAlacant, 27 d'octubre de 2015

El sociòleg i premi nacional de medi ambient Mario Gaviria i el periodista José M. Perea presentaran El paraíso estancado, demà dimecres 28 d’octubre a les 20 hores a la Seu Ciutat d’Alacant (Ramón y Cajal, 4), acompanyats per José Ramón Navarro Vera, catedràtic d’Urbanística i Ordenació del Territori de la UA.

El paraíso estancado és un assaig ampli i exhaustiu que aborda dues qüestions clau per a Espanya i Europa en les pròximes dècades: com entendre i afrontar en el segle xxi una economia, una demografia i una societat estancades, la tendència de les quals ha deixat de ser el creixement?; i com resoldre, amb els mitjans tecnològics i industrials disponibles, la dependència energètica dels combustibles fòssils, màxims causants de l’agreujament del canvi climàtic, i evitar els inassumibles riscos d’un accident nuclear com els de Txernòbil i Fukushima?

Amb el plantejament d’aquestes dues qüestions principals, els autors es mostren a favor d’un desenvolupament de les energies renovables en clara oposició a l’energia nuclear: Gaviria i Perea constaten la necessitat de repensar l’economia i mostren que la consolidació de l’estancament, lluny de projectar un infaust escenari de futur, és indissociable dels models possibles de transició econòmica i energètica.

Alemanya potser està trobant un nou camí, sense explicitar-se com a tal, que és al seu torn econòmic, social i mediambiental. Una espècie de postcapitalisme on preval l’economia real sobre els moviments de capitals.

Els autors creuen que Alemanya, per la població, i el desenvolupament econòmic i industrial que té, el nivell del seu Estat de benestar, les polítiques respectuoses amb el medi ambient que fa i la centralitat i la influència política en el continent, de l’Atlàntic als Urals, és clau per a entendre la nova Europa que emergeix en aquests anys marcats entre la ciutadania per la doble por davant de la crisi econòmica i les conseqüències del canvi climàtic. Una nova Europa en la qual Espanya, per les potencialitats, les dotacions en infraestructures i eñ desenvolupament de les energies renovables d’aquesta, pot aprofitar la complementarietat hispanoalemanya.

 

Mario Gaviria

Sociòleg. Va estudiar Sociologia, Dret i Economia i va completar la seua formació universitària a Anglaterra i França. Reconegut per les aportacions que ha fet en sociologia urbana i rural, com també de l’oci i del turisme i d’intervenció social, ha estat molt vinculat al moviment i el desenvolupament del pensament ecologista, especialment en la seua lluita contra el model energètic nuclear i en la seua defensa de plans de disseny per al desenvolupament i la implantació de les energies renovables. Per aquesta feina va rebre el Premi Nacional de Medi Ambient l’any 2005. Les últimes publicacions que ha fet són La buena vida, las energías renovables y la reislamizacion fría en el 2030 (2011), El trasvase del AVE (2010), juntament amb José María Perea.

 

José María Perea

Periodista. Ha treballat en La Verdad i Información, com a redactor en cap i director del fòrum de debats Club INFORMACIÓN. Va ser corresponsal de La Vanguardia i Cambio16 en la dècada dels setanta. Va presidir l’Associació de la Premsa d’Alacant i la Plataforma d’Iniciatives Ciutadanes (PIC-Alacant). En l’actualitat és coordinador del Consell Assessor de l’Arxiu de la Democràcia de la Universitat d’Alacant. Durant la Transició va ser director general de Transports del Consell del País Valencià, regidor de l’Ajuntament d’Alacant i diputat provincial, director general de Turisme de la Generalitat Valenciana i tinent d’alcalde de l’Ajuntament d’Alacant. Va iniciar les seues col·laboracions en els treballs d’investigació de Mario Gaviria i els dos són coautors de El trasvase del AVE (2010).

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464