Saltar apartados

La UA i l'Ajuntament d'Alacant col·laboren en un programa de cooperació intergeneracional

Els voluntaris sènior faran classe de reforç a escolars sense recursos dues vegades per setmana a un màxim de deu per sessió

CBru_MJEspuch

Concha Bru i María José Espuch


Alacant, dilluns 5 d'octubre de 2015

La Regidoria d'Educació i la Universitat d'Alacant (UA) col·laboren en un projecte de suport a la prevenció de l'absentisme escolar, que permetrà a un centenar de menors de la ciutat procedents de famílies amb escassos recursos econòmics rebre classes de reforç extraescolar impartides per voluntaris sènior matriculats en la Universitat Permanent de la UA.

Aquesta iniciativa de col·laboració s'emmarca en el denominat Programa d’Ajuda a la Prevenció de l'Absentisme Escolar (APAE), desenvolupat des de fa tres anys per la Regidoria d'Educació de l'Ajuntament d'Alacant, i que s’adreça a l'alumnat escolaritzat en etapes d'ensenyament obligatori, entre els 6 i 16 anys, i té lloc fonamentalment en dependències municipals.

Per la seua banda, la Universitat d'Alacant, a través de la Universitat Permanent (UPUA), duu a terme un programa de desenvolupament científic, cultural i social dirigit a promoure la ciència, la cultura i les relacions intergeneracionals, amb l'objectiu de millorar la qualitat de vida de les persones més grans de cinquanta anys i fomentar-ne la participació en el seu context com a dinamitzadors socials.

Ara, la Regidoria d'Educació, en col·laboració amb la UA, ha volgut donar un gir a l’APAE des d'un projecte de cooperació i solidaritat, i amb aquest objectiu, les dues institucions subscriuran un conveni de col·laboració –el primer en aquesta nova etapa-- per a aplegar esforços en punts convergents de la formació permanent al llarg de tota la vida, la promoció de l'envelliment actiu, la promoció del voluntariat i el desenvolupament d'iniciatives i projectes que afavorisquen la cohesió i inclusió social i la solidaritat intergeneracional per mitjà de l'educació.

Els beneficiaris d'aquest programa gratuït i sense ànim de lucre seran escolars amb famílies sense suficient poder adquisitiu per a poder-los oferir els recursos necessaris per a superar aquestes mancances.

Els voluntaris sènior seran més grans de cinquanta anys matriculats en aquest curs de la UPUA, diplomats o graduats en magisteri (per als alumnes de primària), o llicenciats o màster (per als alumnes de secundària). Aquesta activitat docent voluntària mai implicarà entrar en competència amb entitats privades o mercantils que actuen en el camp de la docència amb ànim de lucre.

La concreció i desenvolupament de les accions recollides en el conveni de col·laboració seran supervisades per una comissió mixta de seguiment del conveni, integrada com a mínim per dos representants  designats per cada Institució.

Per la Universitat, la Comissió Mixta de Seguiment estarà presidida per la vicerectora d'Estudis, Formació i Qualitat, Cecilia Gómez, i per la regidora d'Educació, María José Espuch, i les vocals seran Concha Bru, directora de la Universitat Permanent, i Paloma Romero, cap del Servei d'Educació.

 

EL PROGRAMA DETALLAT

La titulació del voluntariat sènior s'ajustarà a les necessitats dels grups, amb diplomats o graduats en magisteri per a l'alumnat d'ensenyament primari, i llicenciats o màster en les matèries corresponents a l'ensenyament secundari.

L'horari s'adaptarà a la disponibilitat del professorat, però sempre a la vesprada i amb una periodicitat d'una mitjana de dues hores per setmana per part de cada voluntari.

Els espais de desenvolupament seran de titularitat municipal i adequats a aquestes finalitats.

Els grups constaran com a màxim de deu estudiants.

Es facilitarà un bonobús al voluntariat sènior que haja de desplaçar-se per a impartir la classe.

El voluntariat sènior estarà cobert amb l’assegurança escolar de la Universitat Permanent.

Es pretén formar un mínim de deu grups d'estudiants, de manera que caldria incorporar deu voluntaris sènior com a mínim per a aquesta primera acció. Amb aquesta finalitat, la UPUA realitzarà pels seus mitjans l'oportuna convocatòria i difusió del projecte dins de la Iniciativa Incubadora de Valors i Projectes de la UE que estiga desenvolupant-se en aquest període i que convergisquen i puguen ser coincidents amb aquestes finalitats.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464