Saltar apartados

Arranca a la Universitat d'Alacant l'any acadèmic de les universitats valencianes

La inauguració ha sigut a càrrec del president de la Generalitat, que ha supeditat el finançament suficient de les universitats al canvi de model de finançament autonòmic.

Manuel Palomar exigeix compromís polític per una llei de finançament universitari "estable i equitativa" i qüestiona la idoneïtat del moment per al canvi al sistema 3+2

 

Obertura2015
Obertura2015(II)
Obertura2015(IV)
Apertura2015(III)
Apertura2015VI

 

Alacant. Dimecres, 16 de setembre de 2015

L'any acadèmic universitari valencià ha arrancat aquest matí en el Solemne Acte d'Obertura de Curs de la Universitat d'Alacant, que enguany ha constituït l’obertura oficial per a tota la Comunitat Valenciana. El president de la Generalitat, Ximo Puig, ha sigut l'encarregat de clausurar la cerimònia amb la lectura de l'acta d'inauguració del curs. L'acte ha comptat amb l'assistència dels rectors de totes les universitats valencianes, tant públiques com privades, i també del conseller d'Educació, Investigació, Cultura i Esports i els seus directors generals en matèria d'educació superior, entre moltes altres personalitats polítiques, institucionals i acadèmiques.

Durant la seua intervenció, el president de la Generalitat ha remarcat el paper de la Universitat d'Alacant com a «actiu de formació i progrés» d'una província que, tal com ha recordat, és la cinquena del territori nacional en PIB. Puig ha volgut retre homenatge a les persones que han fet que aquesta universitat se situe «entre les quatre-centes millors de les vint-i-dues mil existents al món», convertint-se en un «referent indiscutible». El president ha dit que és necessari un gran pacte per l'educació que evite «polítiques miops i curtterministes instal·lades en la mediocritat». «Tot es pot resetejar i sobretot allò que és injust», i els estudiants «han de dir amb força que una societat que els margina no és intel·ligent», ha assegurat. Una vegada més ha confiat a les universitats el paper de motors del progrés econòmic i dels referents cívics, i encara que s'ha compromès «a donar-los les eines per a fer-ho possible», ha aprofitat per a reclamar al govern central un pla de finançament autonòmic «just, regular i suficient», sense el qual la possibilitat d'un nou model de finançament universitari «és limitada».

Precisament, el rector de la Universitat d'Alacant, Manuel Palomar, ha centrat el seu discurs en el que considera «l’autèntic problema de la universitat pública espanyola: el finançament. No és factible aspirar al nivell dels centres d'excel·lència universitària del món amb una inversió per alumne més baixa que en aquests centres», ha dit el rector que ha supeditat «el bon compliment dels nostres compromisos» a la posada en marxa d'una llei de finançament de les universitats «estable i equitativa, que ens permeta desenvolupar les nostres tasques en un marc d'estabilitat pressupostària i normativa». Palomar ha recordat la «severa dieta de finançament» a la qual han sigut sotmeses les universitats valencianes «entre el 2004, prou temps abans que la crisi s'anunciara i coincidint amb una inversió pública alternativa i ruïnosa en tot un seguit de grans projectes i ciutats temàtiques, i el 2014».

A més, el rector de la UA ha qüestionat la idoneïtat del moment per al pas d'un sistema com l'actual, 4+1, quatre anys de grau i un de màster, a un model 3+2, tres de grau i dos de màster. Palomar ha sotmès aquesta implantació al compliment de dos requisits previs, que a parer seu, disten molt de ser reals: «La igualació significativa dels preus de matrícula del grau i del màster, i una política de beques encertada i d'acord amb la igualtat d'oportunitats i la cultura de l'esforç.»

Manuel Palomar ha recordat que aquest curs es convoquen eleccions rectorals, «temps de balanç, de rendició de comptes», ha dit. Ha apuntat, parafrasejant Einstein, que encara que «sabem que no tot el que és important es pot mesurar, i que no tot el que es pot mesurar és important», també tot el que es pot mesurar és millorable, i que no pot dir-se el mateix del que no és mesurable, dels intangibles, que també han de ser considerats».

El rector ha insistit que la universitat en la qual creu és aquella «que gestiona els recursos públics de manera eficaç, eficient i transparent» i que siga «lloc de trobada de tots els agents socials».

El rector ha acabat el seu discurs oferint «suport sense fissures a les demandes i reivindicacions justes i necessàries en favor d'un finançament equitatiu, i també a tota mesura que contribuïsca a millorar el benestar dels que treballem i vivim ací i un ordre social més just i inclusiu. En suma, més democràtic».

 

Les desigualtats de gènere, primera lliçó del curs

La catedràtica de Medicina Preventiva i Salut Pública de la facultat de Ciències de la Salut, María Teresa Ruiz Cantero, ha sigut l'encarregada d'impartir la lliçó inaugural del nou any acadèmic. Sota el títol «Innovacions de gènere per a la salut pública», la professora Ruiz Cantero ha demostrat amb dades i proves empíriques, les desigualtats que en aquest camp s'aprecien tant en aplicació de teràpies i realització de proves diagnòstica, com en altres tipus de condicionants mèdics, i fins i tot relatius a recerques, aplicació de polítiques i ingressos econòmics. L'exposició de Ruiz Cantero ha deixat en evidència la necessitat de continuar treballant en la posada en marxa de noves polítiques d'igualtat aplicades a tots els camps de la vida i la societat.

Com és habitual, l'acte s'ha iniciat amb la lectura de la memòria de l'any acadèmic, un encàrrec en el qual enguany s'ha estrenat la nova secretària general de la Universitat d'Alacant, la professora de dret civil Esther Algarra Prats.

L'acte ha estat amenitzat per la secció de cordes de l'OFUA, i la coral universitària.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464