Saltar apartados

La Universitat d'Alacant publica el primer estudi de risc sísmic per a les principals ciutats d'Haití

L'estudi, publicat el 12 de setembre de 2015, analitza les possibles conseqüències d'un potencial pròxim terratrèmol, les febleses que encara mostra el país i els consells per a minimitzar el risc.

Els investigadors observen que les ciutats continuen sense estar preparades, després de quinze mil milions de dòlars gastats en la reconstrucció del país.

 

Alacant, 17 de setembre de 2015

El terratrèmol que s’ha produït avui al centre de Xile, d'una magnitud de 8,4 graus en l'escala de Richter i tres minuts de durada, i que ha causat solament vuit morts, és mostra d'un país preparat per a eventuals desastres naturals. A això cal sumar-hi ara l'alerta de tsunami declarada pel Servei Hidrològic i Oceanogràfic de l'Armada (SHOA).

La Universitat d'Alacant, a través de membres del seu grup de recerca «Sismologia-risc sísmic i processament del senyal en fenòmens naturals» i en cooperació amb diverses universitats espanyoles i institucions a Haití, ha enllestit i publicat el primer estudi de risc sísmic per a les principals ciutats d'Haití (Port-au-Prince i Cap-Haïtien).

«A first approach to earthquake damage estimation in Haiti: advices to minimize the seismic risk» és el títol de la recerca, publicada el 12 de setembre de 2015 en el Bulletin of Earthquake Engineering, publicació oficial de l'Associació Europea d’Enginyeria Sísmica (European Association for Earthquake Engineering). En l'estudi s'hi analitzen les possibles conseqüències d'un potencial pròxim terratrèmol, les febleses que encara mostra el país i els consells per a minimitzar el risc. Les conclusions apunten que trenta mil habitatges quedarien inhabitables (en ensulsiar-se o tenir danys extensos) a Port-au-Prince i uns catorze mil a cap-Haïtien, i que caldrien uns dos mil cent milions de dòlars com a mínim per a reconstruir la primera ciutat i set-cents milions de dòlars per a refer la segona.

Els càlculs de risc per a l'estudi s'han fet amb un programari lliure, denominat SELENA, que s’ha desenvolupat gràcies a un projecte de grups emergents que va concedir la UA fa uns quants anys i que es va complementar posteriorment amb un projecte de la Generalitat Valenciana, així com amb convenis de col·laboració amb el centre de recerca NORSAR de Noruega, el qual va participar amb la UA en el desenvolupament del programari, segons ha assenyalat Sergio Molina Palacios, membre d'aquest estudi de risc sísmic.

 

Com va començar tot

L'origen d’aquest estudi data del 2006, quan dos membres del grup de recerca esmentat anteriorment, Juan José Galiana Merino i Encarnación Gimeno Nieves, dirigits per Sergio Molina Palacios, van dur a terme el projecte «Disseny de metodologies i eines per a l'estimació dels efectes de lloc i la seua aplicació en l'avaluació d'escenaris de danys deguts a terratrèmols». Es tractava d'un projecte d'ajudes per a grups emergents, i s’hi va desenvolupar l'eina que ha fet possible l'anàlisi d'aquest últim estudi per a Haití.

A continuació, els anys 2007 i 2008, la Generalitat Valenciana concedia el projecte d’R+D «Estimació i incerteses de danys sísmics i pèrdues per a entorns urbans de la CV. Sistema integrat per a avaluacions en temps real», dirigit per Sergio Molina, juntament amb sis investigadors. La finalitat d'aquest treball va ser desenvolupar aquesta experiència pilot i intentar fer una petita aplicació.

Els investigadors continuen treballant, i el 2010, coincidint amb el terratrèmol d'Haití, publiquen el programari de codi lliure per a tota la comunitat científica. És en aquest moment quan contacten amb ells la Universitat Politècnica de Madrid (UPM), la Universitat Complutense de Madrid (UCM), la Universitat d'Almeria (UAL) i l'Observatori Nacional per al Medi Ambient i la Vulnerabilitat d'Haití, i comencen a treballar de manera conjunta a través de projectes finançats per la UCM. Les conclusions finals del treball són les que estan publicades en el present article de l'European Association for Earthquake Engineering.

 

L'escenari futur a Haití

Sergio Molina conclou que «amb tot el que hem après aquests anys que hem estat allí, el país segueix sense estar preparat». Durant l'estudi, els investigadors van fer simulacions dels dos possibles terratrèmols que «tindran lloc al país; simulacions efectuades per a les ciutats de Port-au-Prince i Cap-Haïtien. En la primera, els resultats indiquen que trenta mil habitatges quedarien inhabitables; en la segona, uns catorze mil». Molina informa que, en tots dos casos, aquestes xifres suposen la meitat de la població.

En termes econòmics, els experts estimen que el cost que caldria afrontar davant d’un potencial pròxim terratrèmol seria, com a mínim, de dos mil cent milions de dòlars a Port-au-Prince, i a Cap-Haïtien en caldrien set-cents milions.

Per a mirar d'evitar les conseqüències plasmades més amunt, els investigadors insisteixen a implementar una xarxa sísmica al país, definir un codi sísmic, o normativa de risc sísmic, per a tot Haití, que ara no té; reforçar els habitatges existents i desenvolupar un pla d'emergència.

El treball fa una denúncia i és que, fins avui, s'han gastat quinze mil milions de dòlars en la reconstrucció del país, i després de cinc anys, els investigadors en risc sísmic observen que les ciutats continuen sense estar preparades. A més, «les institucions locals són molt reticents a col·laborar amb els grups científics per a aplicar els resultats que s’obtenen», afirma Molina.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464