Saltar apartados

Investigadors de la Universitat d'Alacant faran experiments en condicions de microgravetat en la NASA

Provaran catalitzadors dissenyats a la UA que permeten la recuperació d’aigua i l’obtenció d’energia a partir dels residus fisiològics, particularment orina, generats pels astronautes

 

Investigadors_NASA

D’esquerra a dreta: José Solla-Gullón, Roberto Martínez i Francisco José Vidal Iglesias

Alacant. Dijous, 24 de setembre de 2015

Els investigadors de l’Institut Universitari d’Electroquímica de la Universitat d’Alacant, José Solla-Gullón i Francisco José Vidal Iglesias, juntament amb l’estudiant de doctorat Roberto Martínez, han sigut convidats per a fer diferents experiments en condicions de microgravetat en el Johnson Space Center (Houston, EUA) de la NASA.

En concret, faran vols parabòlics en un avió especialment preparat que els permetrà disposar d’un interval de 15-20 segons aproximadament en condicions d’ingravitació. Durant aquesta finestra de temps, faran experiments d’oxidació d’amoníac amb electrocatalitzadors de platí que poden tenir aplicacions en el camp de la recuperació d’aigua i l’obtenció d’energia a partir dels residus fisiològics, particularment orina, generats pels astronautes.

“En aquests vols parabòlics i, en particular, en la cresta de la paràbola podrem veure com afecta la ingravitació en el comportament dels nostres catalitzadors per al procés d’oxidació d’amoníac. Els vols tenen una duració aproximada de 2 hores en les quals farem unes 50-60 paràboles. Els plans inicials són fer aquests vols durant 3-4 dies depenent de les condicions atmosfèriques”, explica José Solla-Gullón.

L’any 2004 José Solla-Gullón i Francisco José Vidal van publicar una sèrie d’articles que posaven de manifest, per primera vegada, la dependència entre la forma d’una nanopartícula de platí i el funcionament d’aquesta en reaccions electroquímiques com és el procés d’oxidació d’amoníac. Aquests treballs van despertar un gran interès en el professor Carlos Cabrera, actual director del centre de nanomaterials avançats creat per la NASA i per la Universitat de Puerto Rico. Així, “el nostre objectiu final ha sigut el disseny d’un catalitzador molt més eficient amb la idea d’implantar-lo en vols i estacions espacials que permeta el tractament de residus líquids humans per a recuperació d’aigua i obtenció d’energia”, assenyalen.

“Evidentment és una oportunitat única i de gran prestigi professional provar en la NASA els catalitzadors dissenyats i desenvolupats a la UA. A més, a nivell personal, l’experiència que viurem serà única i enriquidora”, apunten els experts en electroquímica.

La data prevista per a la realització dels experiments en el Johnson Space Center de la NASA és del 12 al 22 de novembre del 2015.

 

Notícia relacionada

Investigadors de la Universitat d'Alacant desenvolupen metodologies que permeten controlar la forma de diferents tipus de nanopartículas

 

Enllaç relacionat:

RÀDIO EPS - Ciència per a Normals

Programa 18 - Entrevista a Francisco J. Vidal Iglesias, I.O. d'Electroquímica.

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464