Saltar apartados

La Universitat d'Alacant troba un material capaç d'autoreparar-se

Constitueix una novetat a nivell mundial que podria aplicar-se en diversos camps com el de la medicina, la cosmètica, la indústria aeroespacial i l’automoció

 

Material_autorreparable_investig
Material_autorreparable1
Material_autorreparable2
Material_autorreparable3
Material_autorreparable4

D'esq. a decha.: Els investigadors José Antonio Jofre, Andrés Jesús Yáñez i José Miguel Martín.  Imatge cedida per EFE

 

Alacant. Dilluns, 28 de setembre de 2015

Un grup d’investigadors del Laboratori d’Adhesió i Adhesius de la Universitat d’Alacant ha desenvolupat un material polimèric flexible capaç d’autoreparar-se. El material, d’un tipus de resina transparent, té la propietat de reparar-se per si mateix ja que si es talla amb una tisora per la meitat i es posa novament en contacte, després de 10-15 segons, s’uneix sense necessitat d’utilitzar-hi cap font externa.

Una altra de les característiques d’aquest material és que el procés, tallar i unir, pot fer-se dins de l’aigua o qualsevol altra substància fluïda. “Aquesta propietat constitueix una novetat a nivell mundial que obri camí al desenvolupament de diferents materials per a aplicacions en sectors com el de la medicina, la cosmètica, la indústria espacial, l’automoció, entre molts d’altres”, assenyalen els tres investigadors autors de la troballa José Miguel Martín, catedràtic de Química Inorgànica, José Antonio Jofre, enginyer químic i industrial, i el químic Andrés Yáñez. “Per posar un exemple, fer catèters per a ús intern en medicina seria possible amb aquest material, de manera que si es trencara a l’interior d’un ésser humà hi hauria prou amb immobilitzar la persona durant uns segons i s’autorepararia”, expliquen.

Així mateix, el material té memòria de forma, és a dir, encara que s’aixafe o manipule recupera la forma original en pocs segons.

Segons els investigadors de la UA, “les valuoses característiques del nou material són degudes al fet que manca de reacció química, fet que evita la seua alteració i el converteix en "biocompatible", és a dir, acceptat per tot cos”.

 

Reproducir

 Procés d’autoreparació del nou material

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464