Saltar apartados

BioNostrum, empresa tecnològica de la Universitat d'Alacant, es posiciona amb èxit en el control de plagues de pugons

 

Alacant, 2 de setembre de 2015

Un dels greus problemes que pateixen els cultius mediterranis són les plagues de pugons que afecten hivernacles i explotacions agrícoles i també moltes de les plantes ornamentals dels nostres parcs i jardins.

Controlar aquestes plagues en l’àrea mediterrània és complicat a causa de les severes restriccions nacionals i internacionals marcades a partir de gener de 2014 sobre l’aplicació de productes químics i a la baixa eficàcia dels agents biològics que hi ha en el mercat per al control de pugons.

Aquest panorama ha començat a canviar gràcies al nou agent de control biològic comercialitzat per BioNostrum Pest Control, una empresa de base tecnològica fruit de les recerques de més de 20 anys desenvolupades per investigadors del Centre Iberoamericà de la Biodiversitat (CIBIO) de la Universitat d’Alacant i dirigides per la professora M. Ángeles Marcos García.

BioNostrum mitjançant un acord de comercialització amb la multinacional Biobest Group, ha posat en el mercat el seu nou agent de control amb el nom de Sphaerophoria-System. Es tracta d’una espècie autòctona dels nostres ecosistemes mediterranis, el dípter sírfid Sphaerophoria rueppellii, entre els avantatges del qual es troba suportar altes temperatures, cercar àvidament els focus de pugó i actuar sobre un ampli espectre d’espècies de pugons que provoquen danys seriosos i pèrdues econòmiques en cultius i plantes ornamentals. L’èxit de l’aplicació d’aquest ha sigut posat de manifest a través de nombroses proves dutes a terme en col·laboració amb Biobest en diferents cultius i regions d’Espanya.

Aquest cas posa clarament de manifest com la innovació en la indústria ha de basar-se en una investigació sòlida amb resultats contrastats que permeten ser transferits a la societat. Aquesta transferència es pot fer en les universitats a través de la creació de les anomenades Empreses de Base Tecnològica (EBT) que estableixen el pont de comunicació entre el món de la investigació i el sector productiu fet que permet al producte entrar en la cadena comercial. Aquest ha sigut el cas de l’institut i investigació CIBIO de la UA i l’EBT creada per un grup dels investigadors d’aquest l’any 2014 BioNostrum Pest Control.

 

BioNostrum1

 

BioNostrum2

Adult de Sphaerophoria rueppellii (l'agent de control comercialitzat) sobre planta de pebrot Larva de Sphaerophoria rueppellii menjant un pugó

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464