Saltar apartados

La UA lidera una eina per a l'avaluació de la formació en Ciència de les Millores en Cures de Salut

Des del Projecte Europeu ISTEW insisteixen en la necessitat d’una formació superior comuna que permeta la lliure mobilitat de professionals de la salut

 

Cuidats_salut1
Cuidats_salut2
Cuidats_salut3
Cuidats_salut4

 

Alacant. Dimecres, 2 de setembre de 2015

Des d’avui, i al llarg de dos dies, experts europeus expliquen en la Universitat d’Alacant la importància de la creació i el desenvolupament d’un terme nou com és el de Ciència de les Millores en Cures de Salut (Healthcare Improvement Science). Fins demà dijous 3 de setembre, exposaran perquè és pertinent una aliança d’aquest tipus a la Unió Europea, basant-se principalment en la necessitat d’una formació superior comuna, que permeta la lliure mobilitat europea de professionals de la salut de diferents disciplines amb un mateix enfocament centrat en la qualitat de la cura i la seguretat del pacient.

La trobada, celebrada en el marc de la finalització del Projecte Europeu ISTEW (Improvement Science Training for European Healthcare Workers), ha sigut inaugurada aquest matí a la sala de graus de la Facultat de Ciències de la Salut de la UA amb un missatge de benvinguda per part de Manuel Lillo-Crespo, líder del projecte a Espanya i amb la presència de la resta de l’equip ISTEW espanyol, els socis internacionals procedents d’altres sis països (Escòcia, Anglaterra, Eslovènia, Polònia, Itàlia i Romania), l’equip del degà de la Facultat i les direccions dels departaments d’Infermeria i Psicologia de la Salut, entre d’altres assistents interessats en la matèria.

Aquest enfocament reforça la premissa del treball en equip i l’abordatge multidisciplinari a l’hora de tractar aspectes de la qualitat de les cures als usuaris dels sistemes sanitaris. “Fins al moment, s’ha dotat d’una base teòrica al concepte mitjançant l’aportació d’una definició sobre el mateix desenvolupada fa un any a Bled (Eslovènia) mitjançant el Mètode Delphi i refinada fins avui. També s’ha dut a terme una anàlisi del que hi ha amb relació a millores en salut a Europa i a nivell mundial, tant en matèria de publicacions, definició de competències professionals, cursos i formació sobre aquest tema, arribant a la conclusió que és pobre el seu tractament a Europa”, aclareix el professor de la UA, Manuel Lillo-Crespo.

En aquest sentit, es presentarà el disseny d’una formació específica en Ciència de les Millores en Cures de Salut a través de quatre mòduls, formació de postgrau que pretén convertir-se en un màster europeu comú als diferents països i que s’espera que en breu puga veure la llum.

Així mateix, l’equip espanyol mostrarà una eina que han desenvolupat com a marc d’avaluació de la formació en Ciència de les Millores en Cures de Salut, amb un enfocament prospectiu i centrat en l’avaluació de la retorn de la inversió educativa. “És a dir, com el que s’ha après en aquesta matèria impacta en el sistema sanitari i en les comunitats que des d’aquest s’atenen, i també els beneficis que aporta i les seues evidències”, explica Lillo-Crespo.

L’equip internacional ISTEW es prepara en aquests moments per a la continuïtat d’aquest en un futur i amb el suport de la Unió Europea, mitjançant la posada en marxa dels mòduls desenvolupats, l’avaluació d’aquests mitjançant l’eina creada, la difusió en revistes d’impacte científic i també el seguiment dels resultats.

Finalment, durant aquests dies, els investigadors presentaran comunicacions orals i pòster en relació amb la matèria. Destaca la iniciativa IMPACT Journal, nascuda a partir d’un grup d’estudiants i docents de la Facultat de Ciències de la Salut de la UA, que pretenen crear llaços entre professionals de la salut a nivell multidisciplinari i fins i tot una vegada siguen egressats convertint-se en plataforma que d’impuls als resultats del Projecte ISTEW.

Les ponències sobre el Projecte Europeu d’investigació ISTEW podran seguir-se en directe a través d’aquest enllaç.

Programa

Informació en Twitter: @ISTEWeurope

Notícia relacionada

Experts europeus presenten en la UA els resultats d’un projecte europeu sobre millores en cures de salut

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464