Saltar apartados

Les pseudociències en dubte en la Universitat d'Alacant en el curs La Ciència pren la paraula

Mar Iglesias, professora de Comunicació Audiovisual i Publicitat, inaugurarà en representació de Carles Cortés

Enguany pot fer-se presencial o en línia per videostreaming

Pseudociencia_UA

Alacant, 1 de setembre de 2015

La Ciència pren la paraula: els problemes socials de les pseudociències” comença demà dimecres 2 de setembre de 2015 en la Universitat d'Alacant. El curs celebra la tercera edició amb caràcter internacional, i planteja com a objectiu desemmascarar la pseudociència d'entre tots els remeis i solucions que es proposen avui dia, així com donar eines intel·lectuals per a distingir entre ciència i pseudociència, raó amb la qual va començar fa ja tres anys.

Mar Iglesias, professora de Comunicació Audiovisual i Publicitat, assistirà en representació de Carles Cortés, vicerector de Cultura, Esports i Política Lingüística, i inaugurarà el curs que és va a desenvolupar els dies 2, 3 i 4 d'aquest mes en l'aula magna de la Facultat de Filosofia i Lletres de la UA. Aquesta edició comptarà amb les intervencions de científics i divulgadors científics, els quals se centraran en els mites que hi ha al voltant del cervell.

Qüestions com si és cert que solament utilitzem el deu per cent del nostre cervell o com ens enganya aquest les analitzarà el neurocientífic, doctor honoris causa per tres universitats i exrector de la Universitat de Salamanca, el divulgador José Ramón Alonso Peña (Universitat de Valladolid). El filòsof Andrés Carmona Campo ensenyarà als assistents, mitjançant trucs de màgia, com ens podem enganyar per a comprar productes sense base científica, que creiem en fantasmes i esperits o perquè acudim a un remeier, endeví, mentalista o parapsicòleg. A més, temes com l'alimentació, la cosmètica i la salut els tractarà el divulgador científic José Manuel López Nicolás (Universitat de Múrcia), popular per participar en el programa Órbita Laika de TVE2 i que amb el seu blog Scientia ha aconseguit canviar la publicitat de grans multinacionals. S'hi explicarà com algunes empreses utilitzen un llenguatge pseudocientífic per a estafar-nos i vendre’ns els productes.

Les vacunes, tema tan d'actualitat aquests dies, tornarà a tractar-se en el curs, i sobre el per què sembla que l'homeopatia funciona ens parlarà l'informàtic José Manuel Gómez Soriano (Universitat d'Alacant) i la desemmascararà amb divertides activitats. Com a novetat, el físic Manuel Moreno Lupiáñez (Universitat Politècnica de Catalunya) ens presentarà un kit de supervivència contra les pseudociències per a evitar les enganyifes, desenvolupant el nostre esperit crític enfront de moltes asseveracions extraordinàries.

La catedràtica de Física de la UA i divulgadora científica Isabel Abril, directora del curs, ha destacat com a novetat d’enguany la doble possibilitat de fer el curs de forma presencial o en línia, per a la qual cosa es gravarà a través de videostreaming. Que l'interès per distingir ciència de pseudociències és comú a totes les edats i condicions és una altra dada rellevant que confirma Abril sobre els cursos passats. “L'any passat vam tenir alumnes d'instituts, de la Universitat Permanent, estudiants de totes les branques del saber universitari. La transversalitat del curs i els seus assistents afavoreix la discussió i la posada en comú de conclusions”, afirma.

El curs s'emmarca en el Projecte d'Universitat Saludable. Dirigeixen el curs, amb Isabel Abril, José M. Gómez Soriano, investigador de la UA; Rafael García Molina, catedràtic de Física Aplicada de la Universitat de Múrcia; i Myriam Hernández Álvarez, de la Universitat Politècnica Nacional (Equador). Patrocinen la Càtedra Telefònica: Impacte de les Tecnologies del Llenguatge Humà en la Inclusió Social; el Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA; l'Institut d’Estudis Catalans i ARP-Societat per l'Avanç del Pensament Crític.

 

ProgramaActualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464