Saltar apartados

Joaquín Alvado, arquitecte i professor de la Universitat d'Alacant convidat a la Biennal de Venècia d'Arquitectura 2016

 Puente_Bese

Pont del Bes. Pilar de la Foradada. Imatge Catàleg Exposició. Fotografia: Justo Oliva

 

Alacant. 4 d'abril de 2016

El doctor arquitecte i professor titular de Projectes d'Arquitectura presenta, conjuntament amb la Universitat d'Alacant, el treball investigador, desenvolupat al llarg dels últims quinze anys, denominat «Dynamic Cities». L'exhibició s’emmarca dins de la secció oficial de la Biennal de Venècia d'Arquitectura 2016, en l'exposició «Temps, espai i existència», que tindrà lloc en els palaus Bembo i Mora al Gran Canal de Venècia.

La Biennal de Venècia s’organitza cada dos anys i és l’esdeveniment mundial més important en l'àmbit de l'arquitectura. La Biennal d'Arquitectura de Venècia va ser creada el 1980 amb la missió d'exhibir i desenvolupar propostes arquitectòniques de rellevància, a més d’oferir una eina per a la pràctica innovadora en el context urbà internacional: ve a ser com una mostra de l’evolució universal de l'arquitectura. El 2016 l'exhibició tindrà lloc del 26 de maig al 23 de novembre i el director serà l'últim Premi Pritzker, Alejandro Aravena.

En l'àmbit de la Biennal «Espai, temps i existència», l'any 2014 van aparèixer exposats, entre altres, els treballs d'arquitectes de la talla d'Eduardo Souto de Moura (Premi Pritzker 2011), Tomoyuki Utsumi (JPN), Norman Foster i White Arkitecter, així com el treball docent de les universitats de Houston, Philippines Diliman i la Caribean School of Architecture.

Per a aquest any havien confirmat la seua presència dos premis Pritzker, 2013 i 2004 (Nobel de l'Arquitectura), Toyo Ito i Zaha Hadid (DEP), així com Peter Eisenman, Wilkinson Eyre Architects i GMP Architekten; també hi exposaran rellevants universitats d'arquitectura com les de Sydney, Auckland, Mexico City, o la mítica Cooper Union de Nova York des que se’n va fer càrrec John Hejduk.

El treball que s’hi exposarà es denomina «Dynamic Cities» i s'emmarca dins de l'àmbit docent i investigador, relacionat amb el treball desenvolupat aquests últims quinze anys per Joaquín Alvado des de l'àmbit de la Universitat d'Alacant. «Dynamic Cities» naix de la recerca iniciada en la tesi «Dropping Cities» sobre el coneixement col·laboratiu en la construcció de les ciutats contemporànies. En aquests escrits i dibuixos s'afirmava, com en el text per al catàleg de l'exposició de Venècia 2016, que les ciutats havien sigut pensades com a estructures estàtiques i no com a estructures dinàmiques. Aquesta percepció no ha permès establir nous agents en el projecte arquitectònic des del principi de la seua construcció i docència. Temes com la ciutadania, la natura, l'energia, la percepció, el temps, l'espai dinàmic, la matèria, el paisatge, el món virtual, la innovació, la sostenibilitat, el canvi o l’economia i la societat han de deixar de ser agents secundaris en el procés del projecte arquitectònic i en la construcció contemporània de l'arquitectura i de les ciutats. Les estructures dinàmiques permeten nous models de càlcul i previsió enfront de les estructures estàtiques, que no troben acomodament en les ràpides transformacions de les ciutats sobre la base del projecte arquitectònic.

Per a dur a terme l'exposició amb qualitat es va a comptar amb l'esponsorització d'empreses de l'àmbit de les comarques d'Alacant en les quals predomina la innovació, la sostenibilitat i la internacionalització, que són les bases de l'àmbit expositiu. Levantina, Tecnocemento i Guia Consultores són les empreses seleccionades de l'àmbit d'Alacant per a l'esdeveniment. Tecnocemento és una empresa innovadora de materials continus, que s'està imposant en l'àmbit internacional, i Guía Consultores és una enginyeria multidisciplinària, que desenvolupa projectes publicats a tot el món i amb la qual hem tingut la sort de treballar en alguns dels projectes que formaran part de l'exposició, com el Pont del Bes. A més d'aquesta esponsorització es compta amb el suport de Cemex i l'institucional de la Universitat d'Alacant, del Col·legi d'Arquitectes i d'ajuntaments i administracions on s'han realitzat algunes de les propostes.

Juntament amb l'empresa Levantina estem construint l'element principal de l'exposició, una peça arquitectònica denominada Dynamic Cities. És un element de quatre-cents cinquanta quilos basat en les estructures japoneses d'origami (ja plantejades en projectes com la casa Q i F i en el Pont de la Bes) i el buit com a estructura generadora d'espais dinàmics (gestada a partir dels projectes d'Osaka, el telefèric del castell Santa Bàrbara i l'Escola d'Art d'Alcoi). Per a dur a terme la construcció s'ha comptat amb l'ajuda i experiència d'un dels arquitectes joves alacantins de més projecció com és Ángel Rocamora. L'estructura és dinàmica, pesada i es formula entorn d'elements de buit com a entorns generadors de projecte. El problema més important que cal resoldre en aquests moments és el trasllat al Gran Canal de Venècia pel pes i les dimensions.

L'exposició va acompanyada d'un vídeo que completa la conversa sobre la ciutat entesa com un fet dinàmic. Es compta amb l'ajuda de la Unitat de Relacions Institucionals de l'Oficina del Rector i del Secretariat de Desenvolupament de Campus del Vicerectorat de Campus i Sostenibilitat de la Universitat d'Alacant, per a la seua elaboració a través del Taller d'Imatge. Per a la construcció del vídeo l'arquitecte ha sol·licitat ajuda a persones vinculades amb els estudis d'Arquitectura en la Universitat d'Alacant, que desenvolupen actualment el seu treball vinculat a ciutats sobre les quals la conversació pot ajudar a concloure alguns resultats. José Antonio Carrillo (Dubai), María Javaloyes (Oasi de Mhamid), Mary Pepa Ramos i Eduardo Landete (Düsseldorf), Anabel Ruiz (Alacant), Francisco Colom (Baku), Juana García Ladrón de Guevara (Madrid,) Jorge Almazán (Tòquio), Víctor Llanos (Barcelona), María Elia Gutierrez Mozo, David Fontcuberta i Paula Villar (Lima), Tomás Amat (Hong Kong).

«Per a mi és un orgull i una responsabilitat haver rebut la invitació oficial. Durant molts anys he visitat l'exposició de la Biennal de Venècia d'Arquitectura amb els meus alumnes, i poder participar-hi com a actor i no com a visitant és el més emocionant que m'ha passat al llarg de la meua trajectòria com a arquitecte. La mostra m'ajuda a tancar un cicle investigador i docent iniciat fa anys i em permet reflexionar sobre el futur incert que ens espera als arquitectes i, sobretot, als nostres alumnes d'arquitectura en els anys convulsos que ens ha tocat viure. Com sempre els dic, l’arquitectura és la professió més bonica que hi ha, no concep cap altra que permeta dissenyar, pensar i projectar el nostre futur. Viurem en ciutats i comencem, des de l'arrel, a parlar d'arquitectura vinculant-nos a la natura, l'energia, la ciutadania, el temps, l'espai i l'existència, que és l'àmbit des del qual ens conviden a reflexionar a Venècia».CV

Joaquín Alvado Bañón. Doctor arquitecte. Investigador i professor titular de Projectes Arquitectònics en la Universitat d'Alacant des de l'any 2001. La seua tesi en Projectes d'Arquitectura va ser distingida cum laudae i ha sigut publicada a Saarbrücken (Alemanya) i ressenyada a Nova York (Next Helsinki), Baku (Mediterranean Vs Caspian Sea) i València (Via Arquitectura).

Professor visitant a les universitats d'Amsterdam, Copenhaguen, Bakú, Tòquio, Dubai, Bristol, Munic i Istanbul. La seua obra ha sigut exhibida en diversos països i ha impartit tallers internacionals conjuntament amb diverses universitats.

Com a arquitecte, els seus dissenys arquitectònics i urbans en concursos d'arquitectura han rebut diversos premis nacionals i internacionals. El seu treball ha sigut exhibit i publicat i traduït en més de dotze idiomes. Va treballar amb el Premi Pritzker 2013 Toyo Ito com a «arquitecte del projecte» en el parc de Relaxació a Torrevella i la seua Casa K ha sigut seleccionada en la X Biennal Espanyola d'Arquitectura organitzada per l'Associació d'Arquitectes d'Espanya. Els seus últims treballs han sigut nominats per als Premis A+A (Garden House), finalista d’F.I.B. millor obra del formigó del quadrienni 2010-2013 amb el consegüent reconeixement internacional per la seua contribució positiva a la reputació i la promoció d'estructures de formigó en Mumbai (Índia), millor obra arquitectònica, categoria habitatge unifamiliar, Archdaily, any 2013 (Pool House). Finalista a la millor obra d'arquitectura en la categoria de paisatge i espai públic, Plataforma Arquitectura, 2015 (Passege 1K) i segon premi FOPA a la millor obra pública a la província d'Alacant dels últims quatre anys (2011-2014).

Conferencia_Baku2014

Conferència Baku 2014. Fotografia Casa K: David Fruits

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464