Saltar apartados

I Jornades Internacionals de Sociologia de la Violència: Investigació, Prevenció i Intervenció en Violència Filioparental a la Universitat d'Alacant

La tipologia de violència filioparental inclou violència física, psicològica, verbal, financera, entre d’altres

Els motius d’aquesta violència en famílies monoparentals poden trobar-se per un divorci amb un cert nivell de conflicte

 

Sociologia_ViolènciaAlacant. 12 d'abril de 2016

Les denúncies per violència filioparental van augmentar a Espanya durant alguns anys a la fi de la dècada del 2000, sobretot el 2008, any en què hi va haver el major increment d’assumptes incoats, segons dades de Fiscalia. El sociòleg, professor i investigador del Departament de Sociologia I de la Universitat d’Alacant, José Abdón Palma Durán, ha apuntat aquesta dada, i ha afegit que «en els últims anys s’han estancat o es nota una certa baixada», i assegura que, encara que és difícil arribar a conclusions, sí s’ha constatat que es dóna molt en famílies monoparentals; «els motius de la violència filioparental en la monoparentalitat poden trobar-se per un divorci amb un cert nivell de conflicte… estils educatius diversos, normes i comportaments diferents entre el pare i la mare en menors de famílies monoparentals fruit d’un divorci». Aquests motius estan bastant consolidats. En aquest sentit, indica que «és difícil ser concloent en molts d’aquests temes; quan parlem de violència filioparental parlem de violència física, psicològica, verbal, financera».

Les investigacions en violència filioparental a Espanya estan, en l’actualitat, en els inicis en investigació «i queda molt per avançar», assenyala Palma Durán. No obstant això, en l’àmbit anglosaxó hi ha més publicacions en Criminologia, i també des d’una perspectiva sociològica, ja que allí la Sociologia i la Criminologia estan molt més relacionades que a Espanya. No obstant això, Palma Durán indica que sí que «s’investiga molt en el nostre país i la problemàtica desperta l’interès de molts professionals d’àmbits diferents, com el sanitari, els serveis socials, l’educatiu, etc.».

Segons declara José Abdón Palma Durán, «és necessari un acostament des de diverses disciplines a la problemàtica, ja que pot enfocar-se des de molts àmbits (Sociologia, Psicologia, Pedagogia, Dret, Treball Social, etc.)». Per a aprofundir sobre aquesta qüestió es desenvolupen a la Universitat d’Alacant, el divendres 15 d’abril del 2016, les I Jornades Internacionals de Sociologia de la Violència: Investigació, Prevenció i Intervenció en Violència Filioparental; destinades tant a professionals d’àmbits molt diversos com el Dret, el Treball Social, la Sociologia, la Psicologia, la Pedagogia, i estan dirigides per José Abdón Palma Durán i tindran lloc en la sala de graus de la Facultat d’Educació.

Les jornades s’iniciaran a les 9 hores. A continuació, la doctora Amanda Holt, professora en Criminologia en el Departament de Ciències Socials de la University of Roehampton impartirà, a les 9.30 hores, la conferència d’obertura “Adolescent Family Violence: Current Understandings and Future Directions”, amb traducció simultània al castellà.

El programa es completa amb la taula redona en què intervindran María Amor Martínez magistrada jutgessa del jutjat de menors número 3 d’Alacant, amb la ponència “Aspectos jurídicos de la violencia filio-parental”; Cristina Amant García, psicòloga de l’equip tècnic dels jutjats de menors d’Alacant, amb la comunicació “Hijos que agreden. Violencia en el ámbito familiar”; la doctoranda en violència filioparental i membre de la Fundació Diagrama, María Luisa Martínez Pastor, amb “Aportaciones profesionales en el día a día con los casos de VFP”; i José Antonio Díaz Heredia, personal del Servei Terapèutic d’Atenció a Menors que presenten conductes disruptives o desadaptatives en l’àmbit familiar i les seues famílies de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, qui participa amb “Los menores y la violencia en el ámbito familiar”.

 

PROGRAMA

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464