Saltar apartados

La Universitat d'Alacant lamenta la pèrdua del periodista Xavier Dalfó

L'any 2014 va donar els fons de la revista “Canigó”, que ell mateix havia fundat, a l'Arxiu de la Democràcia

Xavier_Dalfo

Foto de Pepe Olivares publicada en El Pais el 10 de Novembre de 2011

Alacant. Dilluns 11 d'abril de 2016

La Universitat d'Alacant vol expressar el seu condol per la pèrdua del periodista Xavier Dalfó, que ens ha deixat aquest diumenge a l’edat de vuitantat-tres anys.

Dalfó va fundar l'any 1954 la històrica revista Canigó i la va dirigir fins l'any 1071. El periodista, casat amb l'escriptora alcoiana Isabel Clara Simó, va cedir els fons de la revista a la Universitat d'Alacant l'any 2014 i des d'aleshores es poden consultar en format digital en aquest enllaç de l'Arxiu de la Democràcia.

Canigó va recollir un rica i variada nissaga d’autores i autors del món de les lletres. A tall d’exemple podem esmentar algunes d’aquestes efemèrides de la literatura catalana contemporània que aparegueren a les pàgines de la revista: Víctor Català, Pere Calders, Montserrat Roig, Octavi Saltor, Mercè Rodoreda o Joan Fuster, entre d’altres. Així, Canigó fou una de les opcions periodístiques per a difondre l’obra literària de les escriptores i escriptors del moment. De fet, des de les darreries del 1981 fins al tancament de la revista el 1983, Canigó dedicaria una secció especial a la literatura anomenada «Papers». Els continguts literaris prendrien força durant aquesta última etapa.

L’Arxiu de Democràcia, gràcies a la donació del matrimoni Dalfó-Simó, recupera la memòria històrica d’aquesta etapa i la posa a la disposició dels ciutadans. Les revistes del segle xx ofereixen un retrat acurat del moment literari i cultural de la societat d’aleshores.

La revista Canigó és una referència periodística única al llarg de la seua llarga trajectòria (1954-1983), una trajectòria dividida en dues etapes ben diferenciades: Període comprés entre 1954 i 1974: publicació mensual creada i dirigida per Xavier Dalfó i Hors, amb continguts principalment culturals i d’àmbit empordanès. A partir del 1971, l’edició de la revista passa a ser redactada majoritàriament en català, aprofitant una escletxa de llibertat expressiva a les acaballes del franquisme, sota la direcció de la periodista i escriptora Isabel-Clara Simó Monllor, que va continuar com a directora fins el tancament de la revista l’any 1983. Els números corresponents a aquesta primera etapa han estat digitalitzats per la biblioteca Fages de Climent de Figueres i es poden consultar en la seua pàgina web.

Període comprés entre 1975 i 1983: Setmanari català d’informació general editat a Barcelona que, a posteriori, esdevingué el Setmanari independent dels Països Catalans. L’Arxiu de la Democràcia s’ha fet càrrec de la digitalització i catalogació dels quatre-cents vint exemplars editats des del gener de 1975 fins març de 1983, en què es poden trobar articles i editorials que van servir durant aquells anys de transició com a plataforma d’expressió d’un desig de canvi social i polític que marcaria les pautes cap a la normalització cultural i cívica de la cultura catalana. La reivindicació lingüística serà característica d’aquesta nova etapa.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464