Saltar apartados

Un estudi de la Universitat d'Alacant apunta que els vivers d'empresa generen 2,8 euros per cada euro invertit

Segons l’autor, l'estudiant de doctorat Eloy Sentana, “des de 2004 a 2014 els vivers han contribuït a la creació de mil quatre-centes cinc empreses i quatre mil quaranta-set llocs de treball directes a la Comunitat Valenciana” 

 

Eloy_SentanaAlacant. Dijous, 14 d'abril de 2016

«Els vivers d’empresa no són rendibles econòmicament per a les entitats promotores, però sí que ho són socialment, ja que generen 2,8 euros per cada euro que s’hi inverteix». Aquesta és la principal conclusió a la qual ha arribat l'estudiant de doctorat de la Universitat d'Alacant Eloy Sentana en la seua tesi «Análisis de la rentabilidad económica y social de los viveros de empresas de la Comunidad Valenciana para el periodo 2004-2014», presentada recentment en la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials.

El projecte, realitzat sota la direcció de la professora del Departament d'Organització d'Empreses de la UA Reyes González, inclou la totalitat dels quaranta tres vivers presents a les províncies de Castelló, València i Alacant, de manera que es tracta del primer estudi integral de totes les incubadores del territori valencià.

«Després de recollir informació tant dels gerents dels vivers com d'empreses actives i egressades dels vivers, estàvem en condicions per a traçar un mapa força precís de la realitat d'aquests serveis que, sens dubte, s'han convertit en un element rellevant a l'hora de potenciar la creació d'empreses innovadores i d'ocupació», assenyala Sentana. De fet, en el període d'estudi, «els vivers han contribuït a la creació de mil quatre-centes cinc empreses i quatre mil quaranta-set llocs de treball directes», afegeix. 

La posada en marxa d'aquests serveis va experimentar un auge important per a superar la crisi. N’és la prova que, del 2007 ençà, dinou noves incubadores han sigut implantades per ajuntaments, cambres de comerç i universitats a la Comunitat Valenciana. Els vivers posen a la disposició dels seus usuaris 98.702 metres quadrats de sòl en els quals se situen 106 naus industrials i 574 despatxos a tot el territori valencià, segons reflecteix la tesi.

El resultat de l'anàlisi indica que «la figura del gestor del viver és una de les qüestions més demanades pels usuaris, a banda que el preu que han de pagar les empreses no és rellevant», indica l'investigador, per a qui «el personal que treballa en els vivers té un coneixement de la creació d'empreses i del procés per a posar en marxa activitats innovadores que no reverteix en la societat tant com hauria de ser». En aquest sentit, «aquests espais haurien de ser l'epicentre de l'ecosistema emprenedor i caldria dotar-los de la visibilitat i capacitat necessàries per a animar el procés de creació d'empreses en sectors estratègics per al territori en el qual se situen», insisteix l'autor.

D'altra banda, els vivers que se centren en empreses de l'àmbit tecnològic presenten més bons resultats econòmics i d'impacte social, gràcies, en bona mesura, a la seua especial vinculació amb les universitats que els forneixen personal qualificat per a posar en marxa empreses d'alt valor afegit.

Entre les propostes que planteja l'estudi, Eloy Sentana apunta que «millorar els serveis als quals tenen accés les empreses, més suport per part dels gestors o mentors externs en temes especialitzats, la creació d'incubadores virtuals i afavorir la rotació de les empreses que s'allotgen en els vivers són algunes de les línies de treball futur».


 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464