Saltar apartados

El I Congrés Internacional sobre Festes de Moros i Cristians tindrà lloc a la UA el pròxim mes de juny

La trobada centra l’interès en aspectes de tipus científic, cultural, etnogràfic

L’organització té el suport del govern valencià

Del model valencià de les festes, es parla en la investigació editada per Publicacions UA, de José Fernando Domene

 

Alacant. 20 d'abril de 2016

Alcoi viurà les seues ambaixades el diumenge 24 d’abril. Aquest és el vincle en comú de totes les festes de Moros i Cristians que tenen lloc en el món sencer i que té un nombre de festes censades que ascendeix a 1.212, encara que en realitat n’hi ha més no catalogades, apunta el catedràtic de la Universitat d’Alacant, Gabino Ponce Herrero. Les ambaixades, al voltant de les quals giren aquestes festes, representen la conversió a través d’un enfrontament dialèctic. El catedràtic especifica com a Espanya el cens xifra en 525 les festes de Moros i Cristians; la resta es reparteix per continents, com Amèrica, Europa o Àfrica. Mèxic és el país on més nombre n’hi ha, amb 401 festes de Moros i Cristians, però n’hi ha més, recalca.

La Universitat d’Alacant, juntament amb la Unió Nacional d’Entitats Festeres (UNDEF) organitza el I Congrés Internacional sobre Festes de Moros i Cristians, que tindrà lloc al campus de la UA dels dies 10 al 12 de juny del 2016. Coincideix aquest amb el congrés nacional, que arriba ara a la quarta edició.

La trobada centrarà l’interès en aspectes de tipus científic, cultural, etnogràfic, desestimant el que té a veure amb el fet turístic, i naix amb la finalitat d’aconseguir el suport de molts països perquè les festes de Moros i Cristians siguen Patrimoni de la Humanitat, per a la qual cosa han de ser abans Bé d’Interès Cultural, de la Comunitat Valenciana, en primer lloc, i després de l’Estat. Les festes de Moros i Cristians són ja Bé de Rellevància Local; la UNDEF està treballant per aconseguir la catalogació com a Bé d’Interès Cultural de la Comunitat Valenciana. Gabino Ponce explica que, per a ser Patrimoni de la Humanitat, cal aconseguir identificar les festes de Moros i Cristians que tenen lloc arreu del món.

Nou universitats públiques d’Espanya, tres universitats privades i set universitats estrangeres s’hi han sumat fins avui. Al congrés acudiran, entre d’altres, la Universitat Pontifícia de Lima, la de Rio de Janeiro, la de Lisboa, la d’Equador, la Universitat Autònoma Metropolitana de Mèxic. I d’Espanya, de totes les universitats de la franja mediterrània.

El professor de la UA aclareix que, si bé el tema ha sigut poc investigat, els Moros i Cristians tenen una missió evangelitzadora i pedagògica. «Publicitar el valor i com de bons eren els militares espanyols». Aquestes festes tenen lloc en les antigues colònies d’Espanya i Portugal. També Turquia celebra aquest tipus de festa, però al revés, de Cristians i Moros.

Pel que fa a investigacions sobre la temàtica, el professor apunta les investigacions d’etnografia sobre Moros i Cristians, que desenvolupen les universitats de Texas i Nou Mèxic. I a Espanya, a la Universitat de Jaén s’ha defensat una tesi sobre Moros i Cristians. L’any 2015 ja s’ha publicat el llibre Las fiestas de moros y cristianos, de José Fernando Domene, per Publicacions UA, on parla del model valencià d’aquestes festes, autèntic fenomen festiu, social, econòmic i cultural.

La primera ponència “Fiestas de Moros y Cristianos en el mundo”, tractarà els tipus de festes, en un programa que inclou religió i festa, la interpretació de la música festera en el carrer, l’ús del vestit fester, els actes més tradicionals i el seu acostament cap a l’espectacularitat de les festes, turisme i festa, i l’espai urbà i festes tradicionals. Gabino Ponce comenta que el model de festes de Moros i Cristians com el coneixem nosaltres és molt mediterrani i alacantí (el model alcoià), té lloc en unes 100 localitats, no més; la resta, fins a més de 500, són celebracions d’un altre tipus. Vinculades als Moros i Cristians, està la cultura musical, substancial al poble valencià, amb la qual té molt en comú i que ja ha aconseguit al catalogació de Bé d’Interès Cultural de la Comunitat Valenciana.

L’organització ha rebut, fa pocs dies, el suport del govern valencià, materialitzada en la recepció del president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, a una comissió formada per Gabino Ponce, vicepresident de la UNDEF i representant de la UA, i Francisco López, president de la UNDEF. En aquesta trobada van sol·licitar a Puig el seu suport i li van oferir ser president d’honor, juntament amb el rector de la UA. El Congrés té el suport del Vicerectorat de Cultura, Esports i Política Lingüística de la UA.

Audiència_UNDEF

Imatge de la trobada amb Ximo Puig, cedida per Gabino Ponce

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464