Saltar apartados

La Universitat d'Alacant assegura que la migració de les aus tendeix a avançar-se pel canvi climàtic

El Departament d'Ecologia i l'Institut Ramón Margalef participen en la campanya d'anillamiento que voluntaris i experts realitzen en l'illa de Tabarca

Mosquitero musical, una de les espècies més anellada que creua el mar durant la migració primaveral.

 

Alacant. Dilluns, 18 d'abril de 2016

La migració primaveral dels milions d'ocells que es desplacen des d'Àfrica, on han passat l'hivern, cap a diferents punts d'Europa per a reproduir-se, tendeix gradualment a avançar-se a causa del canvi climàtic, segons apunta el professor del Departament d'Ecologia i membre de l'Institut Ramón Margalef de la Universitat d'Alacant, Germán López. "poc a poc es va anticipant el pas migratori per l'escalfament del clima que influeix en l'avançament de la primavera a Europa i en la disponibilitat d'aliment per als ocells", afig.

Aquesta tendència ha sigut detectada gràcies a la campanya d'anillamiento que voluntaris i experts realitzen, per vuitè any, del 16 de març al 15 de maig en l'illa de Tabarca, període en el qual s'arriben a anellar uns mil exemplars, alguns dels quals es recuperen després a Europa (Suècia, Noruega, Finlàndia, Alemanya, Holanda i França, entre altres països).

Un aspecte que s'està analitzant és "si es produeix un desajustament entre la migració de les aus i les condicions que van a trobar en les àrees de reproducció a Europa", explica l'investigador de la UA. "Imaginem que, a causa de l'augment de la temperatura, l'aparició de les noves fulles dels arbres i, per tant, dels insectes que van a servir d'aliment als ocells en les seues zones de reproducció s'anticipara tant que no els donara temps a les aus a avançar el seu viatge de retorn al vell continent en la mateixa proporció", explica.

La conseqüència d'açò és que "no hi hauria suficient menjar per als pollets, hi hauria major mortalitat d'aquests en els nius i les poblacions començarien a declinar", exposa. De confirmar-se, les aus capaces de tornar més primerenc als seus hàbitats europeus aniran predominant en la població i la migració seguiria avançant-se.

Projecte Piccole Isole

Tabarca està integrada dins del projecte internacional Piccole Isole, del que formen part també més de quaranta estacions d'anillamiento en illes i àrees costaneres del Mediterrani occidental, com les illes Columbretes (Castelló) i l'illa de Grosa (Múrcia). La UA i el grup local de la Societat Espanyola d'Ornitologia (SEU)/BirdLife a Alacant participen en aquests anillamientos amb el suport de l'Ajuntament d'Alacant i l'Autoritat Portuària.

Anilladores voluntaris de diferents regions espanyoles, al costat d'uns altres que estan en període de formació, romanen per torns de quinze dies en l'illa, on ja han sigut anellades 376 aus des del 16 al 31 del passat mes de març.

Aquesta illa està situada a menys de 250 quilòmetres de distància de la costa d'Algèria en línia recta, un tros que un xicotet pajarillo insectívor, en bones condicions físiques, pot creuar en una nit. "Són desenes les aus que fan una parada migratòria a Tabarca i cada any es detecta alguna espècie diferent. En el que portem de temporada han sigut anellades dues espècies noves: el reyezuelo senzill i la merla capiblanco", especifica López.

L'espècie més anellada és el mosquitero musical (Phylloscopus trochilus), un migrant estricte en el mediterrani amb amplísima distribució euroasiàtica com a reproductor.

En la migració primaveral s'observa una ordenació per sexes i edats: primer passen els mascles adults i després les femelles, els mascles joves i les femelles joves.

Notícies relacionades:

La calor la sang altera...també als eriçons

La Universitat d'Alacant presenta Atles de les aus nidificantes en la província d'Alacant en la XLV Fira del Llibre

 

Xarxes instal·lades el primer dia de la campanya a Tabarca.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464