Saltar apartados

La UA tracta la problemàtica del dessalatge i la sequera en el Seminari Internacional Aigua, Territori i Gestió de Sequeres

 

Alacant. 26 d'abril de 2016

La polèmica està servida. Els problemes de proveïment d'aigua a la Comunitat Valenciana són des sobres coneguts. L'Europarlament, a través del Comitè de Peticions del Parlament Europeu, instava el Govern espanyol a fer ús de les dessaladores que s'han construït en la costa mediterrània, recordant que aquestes infraestructures van ser finançades amb fons de la UE, segons publicava un mitjà nacional divendres passat. No obstant això, l'aigua procedent de dessalinització té un cost que oscil·la entre els 0,70 i els 0,90 cèntims d'euro per metre cúbic i un consum d'energia de 3,5 a 4,5 kWh/m3, mentre que el transvasament Tajo-Segura, vital per a la Regió de Múrcia i per a València, proporciona aigua a 0,10 €/m3, amb un consum d'energia de tan sols 1,1 kWh/m3. Tot i així, la dessalinització constitueix una font de subministrament estratègica per a atendre problemes de sequera, principalment en proveïments d'aigua potable. De les qüestions relacionades amb dessalinització, sequeres i de la política de l'aigua desenvolupada a Espanya durant la passada centúria, es tractarà, entre altres qüestions, en el Seminari Internacional Aigua, Territori i Gestió de Sequeres.

El dijous 28 d'abril de 2016, a la sala multimèdia, situada als baixos de l'edifici del Rectorat de la Universitat d'Alacant, organitzada per l'Institut Interuniversitari de Geografia i la Xarxa CAMPUSHABITAT5U, i sota la coordinació acadèmica dels investigadors María Hernández Hernández, Pablo Giménez Font, Jorge Olcina Cantos i Antonio M. Rico Amorós, tres ponències recuperaran els temes d'actualitat com són la sequera i la polèmica per la dessalinització de les aigües.

A partir de les 9.30 hores, el professor David Saurí i Pujol, del Departament de Geografia, Universitat Autònoma de Barcelona pronunciarà la conferència «Aprendiendo de la escasez: la sequía de 2008 en Barcelona y sus consecuencias»; a les 11.00 hores, «Política, geografía y economía de la desalinización: una perspectiva  crítica», és el tema central que portarà el professor Hug March Corbella, de l'IN3 de la Universitat Oberta de Catalunya. Tancarà el seminari el professor Erik Swyngedouw, de la School of Environment and Development de la University of Manchester, amb «Liquid power: water, power and modernity in 20th century Spain”.

Dessalinitzadora_Benidorm

Fotografia cedida per Antonio Rico Amorós.

Imatge de l'interior de la dessalinitzadora de tractament terciari de l’EDAR de Benidorm (Alacant)

 

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464