Saltar apartados

Els Cursos d'Estiu Rafael Altamira de la UA tanquen l'edició de 2016 amb èxit de participació

Uns mil quatre-cents alumnes han participat en els trenta-vuit programes docents realitzats i s'han hagut d'obrir fins tres llistes d'espera per l'alta demanda

Tancament_CursosVerano2016_1
Tancament_CursosVerano2016_2
Tancament_CursosVerano2016_3

 

Alacant, dilluns 1 d'agost de 2016

Els Cursos d'Estiu Rafael Altamira tanquen la quinzena edició amb xifres d'èxit tant en alumnat com en les propostes materialitzades que, en alguns casos, han hagut d'obrir llistes d'espera entre els matriculats. En total, han sigut uns mil quatre-cents alumnes els que han participat en els programes docents que, a més del campus i les seus universitàries, enguany han visitat per primera vegada la Ciutat de la Llum.

En el campus i la Seu Ciutat d'Alacant s'han impartit disset cursos, mentre que a les seus de la província se n'han dut a terme disset més, als quals cal afegir els quatre cursos desenvolupats amb èxit en el nou emplaçament de la Ciutat de la Llum. S'han impartit trenta vuit cursos dels quaranta-dos programats, «un bon balanç que ens confirma que la nostra aproximació inicial s’adeia amb la demanda social», comenta Catalina Iliescu, coordinadora acadèmica dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira de la Universitat d'Alacant.

En paraules d'Iliescu, els aproximadament mil quatre-cents alumnes matriculats indiquen que l'edició de 2016 dels Cursos d'Estiu ha aconseguit resultats encoratjadors, «si tenim en compte variables poc encoratjadores com uns plans d'estudis que restringeixen molt el reconeixement aquestes opcions formatives, un calendari d'exàmens que s’encavalca amb la nostra activitat i el factor econòmic, sempre present, que hem mirat de pal·liar amb mesures com la reducció en un 30 % de les taxes en el cas dels cursos realitzats a les seus de la província i amb una implicació més gran de patrocinadors externs en aquesta oferta estiuenca».

Per contra, els condicionants favorables que han contribuït a l'èxit dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira han sigut «la qualitat dels ponents i els continguts dels programes formatius, una visió més professionalitzant, enfocada a sectors diversos (policies, advocats, mestres, arqueòlegs, arxivers, cineastes, informàtics), una vocació metodològica aplicada i unes temàtiques noves que aborden qüestions candents o estratègiques (igualtat, defensa del patrimoni, sostenibilitat mediambiental) i la presència de personalitats acadèmiques i mediàtiques que, un any més, han dotat de prestigi l'oferta formativa estiuenca de la UA», afegeix la coordinadora acadèmica dels cursos.

Del gruix del programa estival de cursos, Iliescu destaca que entre els «més buscats» hi havia els cursos Les Novetats en la Legislació Administrativa, amb cent cinquanta-sis alumnes en col·laboració amb l'Il·lustre Col·legi d'Advocats d'Alacant (ICALI), o La Prova en el Procés Penal, amb cent set alumnes en col·laboració amb el Cos Nacional de Policia, «cursos que denoten una clara vocació cap a l'exercici professional i un enfocament de vessant pràctic», afegeix.

També han tingut una acollida molt bona els cursos organitzats amb la Generalitat Valenciana a la Ciutat de la Llum. «Si bé el seu èxit no es mesura en xifres abundants ja que, per la mateixa naturalesa de la docència i aplicació pràctica, es va optar per imposar “numerus clausus” que van generar algunes llistes d'espera, sí que es pot avaluar en els coneixements i destreses que els matriculats han adquirit de manera molt satisfactòria, si s'ha de jutjar per les enquestes de qualitat que ens han arribat», comenta la directora acadèmica.

Els cursos que responen a l'afany d'internacionalització de la UA i que es fan sota el paraigua del conveni amb universitats estrangeres, amb docència íntegra en anglès, han fet honor a la seua bona anomenada i han arribat de nou a xifres afalagadores de matrícula, com és el cas del més veterà, Summer Business Program, amb la Universitat de Missouri Columbia, amb uns setanta alumnes procedents de sis països.
A més de l'ajuda d'alguns departaments i facultats de la UA (Dret, Econòmiques i Filosofia i Lletres) oferides en forma de matrícula gratuïta, ha sigut substancial la subvenció dels ajuntaments de les localitats amb seus universitàries o col·laboradores. També continuen col·laboracions estables com la de l'Il·lustre Col·legi d'Advocats d'Alacant (ICALI), amb dos cursos molt sol·licitats sobre les novetats en la legislació administrativa i la protecció del turista com a consumidor, i la del Cos Nacional de Policia (CNP), amb dos cursos de rabiosa actualitat sobre la prova en el judici penal i la propietat industrial i intel·lectual, tots dos amb altes xifres de matrícula.

Aquestes col·laboracions han sigut essencials juntament amb els patrocinis de les càtedres Telefònica, Santander i Pedro Ferrándiz i els mecenes del programa de cursos com les fundacions de Policia Nacional, Manuel Peláez Castillo, Pascual Ros Aguilar i Cajamurcia, els col·legis professionals de CEFIRE i de Graduats Socials, i empreses com El Corte Inglés, Manolitos o Emyplan, entre altres.

Menció a banda mereix el compromís del Ministeri de Defensa amb el curs En Defensa del Patrimoni Cultural sobre el paper que tenen les institucions en el trinomi societat, educació i patrimoni. «L'èxit dels Cursos d'Estiu Rafael Altamira és gràcies a un intens treball dut a terme pels directors dels cursos i per l'equip humà que, des de la secretaria, ha sabut salvar obstacles i posar tota la seua energia i entusiasme en el bon desenvolupament d'aquesta proposta estiuenca, emblemàtica per a la UA», conclou Catalina Iliescu.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464