Saltar apartados

La Universitat d'Alacant descobreix la història de la fragata Ertugrul, derelicte otomà enfonsat al Japó l'any 1890

S’han recuperat, catalogat i fotografiat més de 8.000 peces durant els treballs d’arqueologia subaquàtica

 

Fragata_Ertugrul1
Fragata_Ertugrul2
Fragata_Ertugrul3
Fragata_Ertugrul4
Fragata_Ertugrul5
Fragata_Ertugrul6
Fragata_Ertugrul7
Fragata_Ertugrul9
Fragata_Ertugrul8
Fragata_Ertugrul10
Fragata_Ertugrul11
Fragata_Ertugrul12

Àmplia selecció de fotos històriques de la fragata i supervivents, fotos de la documentació japonesa, memorial, excavació subaquàtica, peces i troballes, voluntariat japonès que hi col·labora i el cartell de la coproducció turcojaponesa que recrea en cinema el succés. Cedides per l’autora de la tesi Berta M. Lledó

 

Alacant. Dijous, 1 de desembre de 2016

La Universitat d’Alacant lidera un projecte d’arqueologia subaquàtica contemporània sobre un vaixell enfonsat a Japó a finals del XIX. En concret, el divendres 2 de desembre a la sala de graus de la Facultat de Filosofia i Lletres, es va defensar la tesi de Berta M. Lledó titulada La Fragata Ertugrul: Un pecio Otomano en Japón.  Documentos, materiales, exposición y memoria.

Es tracta d’un important projecte internacional turcojaponès sobre la fragata Ertugrul, viatge diplomàtic fet el 1890 entre l’imperi otomà i el Japó Meiji. L’autora de la tesi, Berta M. Lledó, és la directora de l’àrea d’arqueologia del projecte juntament amb un equip internacional d’investigadors de l’Institut d’Arqueologia Nàutica (INA), la major organització del món dedicada a l’estudi de la interacció de l’home amb la mar.

La fragata Ertugrul pertanyia a la marina otomana sota el Sultà Abdul Hamid II i va ser construïda a Istanbul l’any 1858, amb una estructura combinada de fusta i ferro i tres pals, a la qual es va dotar d’un motor de vapor el 1864 a Portsmouth (Anglaterra). El 14 de juliol del 1889 va partir cap al Japó en una missió diplomàtica amb la qual es pretenia estrènyer els llaços entre les dues nacions. La fragata es va enfonsar al Japó el 16 de setembre del 1890, després de completar la seua missió amb èxit només dos dies després d’iniciar-hi el retorn. Dels 609 tripulants només van poder salvar-se’n 69. Encara que el govern japonès va fer un rescat, una gran quantitat de materials decoratius i personals van quedar a 15 metres de profunditat en les roques Funagora.

El projecte arqueològic inclou treballs de prospecció el 2007 i excavacions entre el 2008-2010 i el 2015, que han recuperat, catalogat i fotografiat més de 8.000 peces, tant en l’Ertugrul Research Center (ERC) a Kushimoto (Japó), com en el Laboratori de Conservació de Nixon Griffis, situat en el centre d’investigació de l’INA a Bodrum (Turquia) i especialitzat en materials provinents de jaciments marins.

Dirigida per Sonia Gutiérrez, catedràtica d’Arqueologia i directora de l’INAPH-Institut d’Investigació en Arqueologia i Patrimoni històric de la UA, aquesta tesi s’emmarca en una línia d’investigació de la qual la Universitat d’Alacant és pionera: l’arqueologia dels temps recents, és a dir, de les èpoques moderna i contemporània.

“El treball fet per Berta Lledó traça una anàlisi integral del naufragi i les seues restes com un testimoni de la història contemporània, però també com un exemple singular de la construcció d’una memòria comuna que ha construït un llaç d’amistat i de col·laboració entre les dues nacions amb exposicions, memorials i divulgació històrica. Constitueix un exemple de la investigació internacional i capdavantera en arqueologia recent de la Universitat d’Alacant”, assenyala la directora de l’INAPH de la UA.

L’enfonsament del vaixell otomà davant de les costes del Japó fins i tot es va portar a la gran pantalla l’any 2015 amb la pel·lícula Ertugrul 1890.

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464