Saltar apartados

La Universitat d'Alacant farà un projecte pioner a nivell nacional sobre els riscos de patir terratrèmols

S’han triat els municipis d’Elx i Adra (Almeria) per a l’estudi, ja que es troben en les dues zones d’Espanya amb una major perillositat sísmica

Mapa_riscos_terratrèmols

Perillositat sísmica a Espanya expressada en valors d’acceleració pic (PGA) per a un període de tornada de 475 anys. A Elx el valor és de 0.20 g

 

Alacant. Dilluns, 5 de desembre de 2016

La Universitat d’Alacant farà un estudi pioner a nivell nacional a Elx i Adra (Almeria) sobre els riscos de patir terratrèmols que permetrà conèixer la tipologia i la morfologia del sòl. Aquest treball, que començarà el pròxim mes de gener i durarà tres anys, té com a finalitat dissenyar un mapa de risc sísmic.

A més d’avaluar la perillositat sísmica, tenint en compte els efectes deguts a la geologia local d’Elx i Adra, durant l’estudi es recopilarà informació detallada del parc d’edificacions en les dues ciutats per a avaluar la vulnerabilitat que tenen com també la població exposada. Els càlculs de risc sísmic es faran amb el nou programari lliure Selena desenvolupat per la Universitat d’Alacant i el centre d’investigació NORSAR de Noruega.

Segons explica el director del projecte i professor de Física de la Terra de la Facultat de Ciències de la UA, Sergio Molina, “s’ha triat Adra i Elx per a l’estudi perquè són dos municipis que es troben en les dues zones d’Espanya amb una perillositat sísmica major, com és el cas del sud d’Andalusia i el sud de la Comunitat Valenciana, respectivament”. “Amb aquesta iniciativa, es pretén fer un pas més en l’estudi del fenomen sísmic i usar mètodes analítics que mostren els comportaments físics de les estructures, i no sol dades estadístiques”, afig.

En el cas d’Elx, durant el primer any, s’analitzarà la perillositat sísmica en la localitat, en trobar-se pròxima a falles com la de Crevillent i el Baix Segura, així com el comportament del sòl i la vulnerabilitat d’aquest davant d’un tremolor. En el segon any, s’estudiarà el comportament físic dels edificis en cas d’un terratrèmol, mentre que en l’última fase del treball s’obtindran resultats d’utilitat per a ser aplicats, per exemple, en normatives de planificació d’emergències.

Un equip multidisciplinari de la Universitat d’Alacant, integrat per sismòlegs, arquitectes i enginyers, farà aquest projecte finançat amb 60.000 euros pel Ministeri d’Economia i Competitivitat.

Durant la presentació del projecte, el passat divendres 2 de desembre en roda de premsa, el regidor d’Urbanisme d’Elx, José Manuel Sánchez, va afirmar que “aquest municipi serà el primer de la Comunitat Valenciana a tenir un mapa de l’estudi sísmic, que possibilitarà enfocar-lo a la futura revisió del Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) de la ciutat i a una futura ordenança d’inspecció tècnica d’edificis”.

 

Notícia relacionada

La Universitat d’Alacant publica el primer estudi de risc sísmic per a les principals ciutats d’Haití

 

Riscos_terratrèmols

Presentació del projecte en roda de premsa a Elx. (Foto Ajuntament d'Elx)

De dreta a esquerra: el director del projecte i el professor de la UA, Sergio Molina; el regidor d’Urbanisme d’Elx, José Manuel Sánchez;

i l’arquitecte José Antonio Huesca.

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464