Saltar apartados

La Universitat d'Alacant participa en un projecte europeu per a eradicar el càstig físic en menors

 

Hands_up2
Hands_up1
Hands_up3

Instants de la primera reunió de treball dels participants en el projecte HandsUp tinguda a Berlín el mes de novembre passat

 

Alacant. Dijous, 15 de desembre de 2016

«Per donar un calbot no passa res» és un dels exemples àmpliament acceptats per la societat a l'hora de corregir o controlar conductes de fills i filles però, on hi ha el límit? Aquest és un dels punts d'estudi del projecte europeu HandsUp impulsat per a eradicar l'ús del càstig físic com a eina d'educació infantil en el qual participa la Universitat d'Alacant.

«Actualment hi ha moltes llacunes legals i judicials sobre els càstigs corporals contra els menors. De fet, a Europa hi ha països que ja els han prohibit explícitament, però en d’altres hi ha una gran tolerància a aquesta mena de pràctiques educatives», apunta l'experta del Departament de Comunicació Psicologia Social de la UA, Ana Rosser. En aquest sentit, un dels objectius del projecte HandsUp és millorar l'aplicació efectiva de la llei sobre càstigs mitjançant una avaluació de les normatives vigents en diferents països europeus.

Segons dades recollides pel Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), el 2007 els espanyols pensaven en un 56,9 % que una galtada podria ser necessari alguna vegada. És per això que, a més d'un complet procés de recerca de lleis i sentències, aquest projecte presenta un seguit d’accions de sensibilització i formació sobre pràctiques de disciplina positives adreçades tant a pares i tutors, com a professionals de la infància, jutges, fiscals i forces policials.

«Durant els dos anys de durada del projecte, d'octubre de 2016 a octubre de 2018, també s'engegarà l'aplicació “HandsUp" perquè pares i mares puguen obtenir informació i eines educatives per a cada etapa del desenvolupament de l’infant», detalla la professora de la UA.

D'altra banda, entre altres accions per a promoure l'eradicació del càstig corporal infantil es duran a terme campanyes publicitàries amb missatges en diferents productes del dia a dia com per exemple paquets de sucre, bolígrafs, paquets de pa, etc.

El projecte HandsUp, finançat per la Comissió Europea, està impulsat des de Portugal amb la participació d'institucions de països com Espanya, Alemanya, Bulgària i Grècia. El grup de treball espanyol, liderat per la Universitat d'Alacant, està format per Ana Rosser com a coordinadora; Carmen López i Victoria Tur, del Departament de Comunicació i Psicologia Social; Diana Jareño de Sociologia I, i Concepción Torres, professora de Dret Constitucional, en col·laboració amb el Síndic de Greuges i la Conselleria d'Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana.

Notícies relacionades

La Teoria de l’afecció, que explica relacions com les de maltractament, a estudi en el curs que imparteix la UA

Un informe de la UA adverteix que l'exposició a la violència de gènere té "importants conseqüències" en els menors i aposta per una atenció especialitzada

La jornada de difusió de resultats del Projecte Europeu Daphne en la UA convida el neuropsiquiatra Jorge Barudy

Les Corts Valencianes presenten un estudi de la Universitat d'Alacant sobre adopcions


 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464