Saltar apartados

El consell social de la UA aprova uns pressupostos que qualifica com a "enginyeria econòmica" i reclama finançament suficient per a evitar l'estancament

Critiquen el miratge d’augment de finançament, que només servirà per a alliberar la institució dels bons emesos l’any 1997 per a la modernització del campus

L’estancament del finançament ordinari paralitza la inversió en infraestructures i obliga a decantar-se només per la formació i els recursos humans

 

ConsejoSocial_dic1
ConsejoSocial_dic2
ConsejoSocial_dic3
ConsejoSocial_dic4
ConsejoSocial_dic5
ConsejoSocial_dic6

 

Alacant. Dimarts, 20 de desembre de 2016

El ple del Consell Social de la Universitat d’Alacant ha aprovat aquest matí els pressupostos de la institució per al 2017. La reunió, que ha tingut lloc en l’edifici de Sant Ferran de la Seu Ciutat d’Alacant, ha tingut la intervenció de la vicerectora de Planificació Econòmica, Mónica Martí, que ha sigut l’encarregada de desgranar la proposta que ja va informar favorablement el Consell de Govern del divendres passat, dia 16 de desembre.

El president del Consell Social, Francisco Gómez Andreu ha definit el pròxim exercici econòmic del 2017 com a “enginyeria econòmica”. Com ja va explicar Martí, es tracta d’uns pressupostos “summament atípics" que aparenten un increment del finançament, però que realment, "naixen condemnats", ja que l’augment pressupostari va destinat a amortitzar el pagament dels bons emesos a través del Banc Europeu d’Inversions l’any 1997 per a completar l’edificació i la modernització de l’actual campus i la Seu de la Ciutat d’Alacant. Es tracta d’uns bons dels quals la Generalitat Valenciana es va comprometre a assumir tant el pagament, com els interessos de l’amortització i el venciment de la qual serà l’any 2017. La quantitat que es percebrà per a aquest concepte ascendeix a 68 milions d’euros fet que, en aparença, incrementa de 186’2 a 254’6 milions el total que cal percebre.

Així doncs, Gómez Andreu critica el miratge d’aquest increment d’ingressos, ja que el 98% de la subvenció de la Generalitat Valenciana que, a dia d’avui és la font principal de finançament, està compromesa en el capítol de recursos humans. D’aquesta manera, els responsables universitaris asseguren que amb la resta d’ingressos amb que es compta, "són insuficients per a cobrir les despeses de l’activitat ordinària" raó per la qual les possibilitats de creixement de la institució “són inexistents”. Per això, Francisco Gómez ha demanat al Consell de Govern “que s’estudie la viabilitat de qualsevol nova despesa”.

Des del Consell coincideixen que si bé la situació és delicada per al pròxim exercici, pot esdevenir “extrema” per al 2018 si no s’aconsegueix un compromís d’estabilitat i increment real dels ingressos ja que com ell mateix argumenta, segons el que ha exposat Martí, “es comptarà amb la mateixa subvenció, però hi haurà menys ingressos procedents del conveni de la recuperació del deute històric mentre s’hauran de suportar més costos de personal i afrontar els compromisos ja assumits".

Els consellers consideren oportuna la línia d’austeritat iniciada durant el mandat de Manuel Palomar que seguirà apostant per la implantació de noves titulacions, la docència de qualitat, els màsters i per la inversió en investigació i producció científica malgrat que això implique la reducció de les inversions en infraestructures. En aquest sentit, el rector ha expressat que espera que al llarg del pròxim any la Universitat veja com augmenta la partida de transferència ordinària “en tant que s’aprova una Llei de Finançament de les Universitats Públiques Valencianes”, es fa realitat la carrera professional del personal d’administració i serveis i es crea un Pla de Mecenatge que servisca “per a augmentar els ingressos de la institució, en què el Consell Social ha de tenir un paper destacat”. Palomar també ha mostrat l’optimisme per l’aprovació dels nous graus de Gastronomia i Medicina com també la previsible inauguració del Parc Científic i Parc Tecnològic que ja ha finalitzat la urbanització i s’espera que per al mes d’abril concloga la connexió amb el Campus.

Per la seua banda, Gómez Andreu ha insistit en la reivindicació i l’anhel del rector, Manuel Palomar, d’una major inversió en universitats, “un finançament –han dit– que siga estable a llarg termini, d’acord amb la realitat de les universitats i suficient per a dur a terme el creixement necessari".

 

 

 

Actualitat Universitària


Universitat d'Alacant
Carretera de Sant Vicent del Raspeig s/n
03690 Sant Vicent del Raspeig
Alacant (Spain)

Tel: (+34) 96 590 3400

Fax: (+34) 96 590 3464

Per a més informació: informacio@ua.es, i per a temes relacionats amb aquest servidor web: webmaster@ua.es

Carretera de Sant Vicent del Raspeig, s/n - 03690 Sant Vicent del Raspeig - Alacant - Tel.: 96 590 3400 - Fax: 96 590 3464